Washington Post: İsrail'deki Arapların öfkesi, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

"Görünen o ki Araplara yönelik saldırı ve baskılardan bıkan korkusuz bir yeni kuşak var"

Şeyh Cerrah mahallesindeki protestolarda çok sayıda Filistinli genç gözaltına alınmıştı (AP)

İsrail ve Filistin arasında gerilim giderek artarken, The Washington Post gazetesinin haberine göre İsrail'de son 20 yılda ilk defa bu kadar çok sayıda Filistinli sokağa döküldü.

Gazete, işgal altındaki topraklarda gerilimin her zaman var olduğunu ancak İsrail kentlerindeki Arap mahallelerinden yükselen öfkenin uzun süre sonra ilk defa doruğa ulaştığını yazdı.   

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede tansiyon, İsrail güçlerinin Filistinlileri Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinden çıkarma girişimleri ve Mescid-i Aksa'da Müslümanlara saldırmasıyla hızla yükselmişti. İsrail nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Arapların yoğun olduğu ya da Yahudilerle yaşadığı bölgelerde düzenlenen gösteriler, önceki gece birçok yerde şiddetli çatışmalara dönüştü.

Bazı bölgelerde radikal sağcı Yahudiler, Filistinlilere ait binalara ve iş yerlerine saldırılar düzenledi. Lod kentinde artan gerilimin ardından Batı Şeria'dan yerleşimciler Yahudi gruplara destek için kente akın ederken, Araplar da sokaklarda güvenlik amacıyla devriye gezmeye başladı.

Ramle kentinde yaşayan Filistinli Yusuf, İsrail polisinin radikal Yahudilerin saldırılarını önlemediğini belirterek "Yaşananlar bir savaşa benziyordu" dedi.

İsrail Emniyet Müdürü Kobi Shabtai ise, 2000-2005 arasında binlerce Filistinli ve İsraillinin hayatını kaybettiği İkinci İntifada'yı kastederek "Bu ölçüde bir şiddeti Ekim 2000'den bu yana görmedik" diye konuştu.

"Araplar arasında korkusuz bir yeni kuşak var"

İsrail'deki Arap azınlıkların haklarını savunmak için faaliyet yürüten Adalah örgütünün direktörü Hasan Cabrin, Araplar arasındaki korku ve güvenlik kaygılarının son 20 yılın en yüksek düzeyine ulaştığını ifade etti.

Arap yazar ve sinema yapımcısı Rami Yunus da, protestoların yıllardır Filistinliler arasında büyüyen öfkenin bir sonucu olduğunu kaydetti. Yunus, "Görünen o ki Araplara yönelik saldırı ve baskılardan bıkan korkusuz bir yeni kuşak var" dedi.

Lod'da Gazze'den atılan roketler nedeniyle ailesinden iki kişiyi kaybeden Filistin kökenli Arafat İsmail ise, Arapların yaşadığı köylerinde İsrail'in diğer bölgelerindekine benzer sığınaklar bulunmadığını belirtti. İsrail'in köyü resmen tanımadığını belirten İsmail, sığınak kurulması yönündeki taleplerinin görmezden gelindiğini kaydederek "Bu füzeler bizi hedef almıyor mu?" diye sordu.  


Independent Türkçe, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU