Taşgetiren: Ya giderse…

"Oturup değerlerin toplumdaki varlığı adına bir hasar tespiti yaparsak, 'Ya giderse' mantığı ile nelerin kaybedildiği daha iyi anlaşılacaktır. Benden söylemesi"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Türkiye’de önemli bir siyasi kitlenin oylarını ve siyasi tavırlarını “Ya giderse” refleksine bağladığını söyledi.

Taşgetiren, bugünkü köşe yazısında bu grubun “muhafazakar seçmen” olduğunu söylerken “Ya giderse”nin açılımının şöyle şekillendiğini yazdı:

Bu iktidar din – toplum – devlet ilişkilerindeki pek çok çarpıklığı çözdü. Sembolik olarak bakılırsa İmam Hatipler, başörtüsü hemen zikredilebilir. Bürokraside dindar insanlara yönelik ciddi istihdam imkanı oluştu. Bu iktidar giderse, her şey tersine dönebilir. Onun için iktidara destekte milim gevşeme olmamalıdır.

Bu yaklaşımın bir kısmının “ istihdam ve ihale ile ilgili olduğunu” söyleyen Taşgetiren, “İktidarla ilişkileri buradan olanların ‘Ya giderse’ sorusunu endişeye dönüştürmesi gayet tabii” dedi.

Karar yazarı şöyle devam etti:

İktidarla ilişkileri daha ideolojik olanlar, yani genel manada -dava- ile ilişkili olanlar da “Ya giderse” endişesi taşıyorlar. Bu “dava” alakasının da somutlaştığı alanlar var. Dışlanmama, hatta dışlayabilme, dini faaliyet alanlarında rahat nefes alabilme, kurumlaşmada devletten yardım görme, her kademede bürokrasinin itibarına kavuşma vs… Bu kesimi, başka bir iktidar döneminde bu rahat nefes alma imkanını bulamama endişesiyle Ak Parti iktidarına sıkı sıkıya sarıldığı düşünülebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İşin ilginci bu çevrelerin ‘yıpranırlar’ kaygısı içinde kendileri yapmadığı gibi iktidarın en bariz yanlışlıklarında bile herhangi bir şekilde eleştirilmesini hoş görmüyor olmasıdır” diyen Taşgetiren, yazısının bir kısmında Türkiye’de son günlerde yaşanan intiharlara değindi:

İntihar noktasına gelmiş olan, ya da tarlasında milyarlık ürününü bırakan adama “Ya giderse” cümlesinden başlayıp, yukarda saydığım kaygıları anlatabilir misiniz?

Bizim -Ya giderse- kaygısıyla iktidarın her yaptığına gerekçe bulmaya çalışan insanlarımızın gerçekten hiçbir derdi yok mu, sorusu anlamsız mı? İşsiz kalmıyor mu bu insanlar, eve ekmek götürebilme derdine düşmüyor mu, evinde üniversite mezunu işsiz kızı – oğlu yok mu, bu salgın döneminde kıvranan insanlarla ilgili hiçbir haberden haberleri yok mu? Yoksa her şeyi görüp bildikten sonra “Ya giderse” kıskacına geri mi dönülüyor?

Muhafazakar camianın bir uyarı ahlakı geliştirebilmiş olmasını dileyen Taşgetiren, yazısını şöyle sonlandırdı:

Toplumun yaşadığı sorunları görüp, siyasi kadroları uyarmak en çok bu camiaya yakışırdı. İktidarla beraber ona destek olan çevrelerin değerlerinin de aşınması ihtimali dikkate alınsaydı. İktidar, muhafazakar desteği çantada keklik görüp, fahiş hataların bedelinin ödenmeyeceği kanaatine varmasaydı. Maalesef ülkemizin siyasi kültüründe iktidar toplumu belirliyor, toplum iktidarı değil. Oturup değerlerin toplumdaki varlığı adına bir hasar tespiti yaparsak, “Ya giderse” mantığı ile nelerin kaybedildiği daha iyi anlaşılacaktır. Benden söylemesi.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU