Murat Yetkin: Bahçeli, Erdoğan’a mayın tarlası gibi bir Anayasa öneriyor

"Erdoğan iktidar koltuğunu korumak için MHP’ye sözde değil, Anayasa yoluyla tavizler vermeye ortaklık tanımaya hazır mı? Soru bu"

Fotoğraf: AA

Gazeteci Murat Yetkin, MHP’nin 100 maddelik anayasa önerisi taslağını hakkında yazdı. Yetkin, MHP'nin önerisiyle ilgili sorulması gereken sorunun "Erdoğan iktidar koltuğunu korumak için MHP’ye sözde değil, Anayasa yoluyla tavizler vermeye ortaklık tanımaya hazır mı?" olduğunu söyledi.

Yetkin, kişisel blogu yetkinport.com’da kaleme aldığı yazısında “Bahçeli’nin Anayasa önerisi aslında içerik olarak bir siyasi mayın tarlasını andırıyor. Özellikle de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan için” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MHP liderinin Erdoğan’ın hareket kabiliyetini sınırlayacak öneriler getirdiğini dile getiren Yetkin, şunları yazdı:

Bu çerçevede en çarpıcı önerisi “Başkan ve iki Başkan Yardımcısının” seçimle göreve gelmesini öngörmesi. Özellikle Cumhurbaşkanı demiyor, Başkan diyor. Yani bu Anayasa önerisine göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak siyaset dışı bir ismi atayamayacak. Önceden duyurulacak, seçime girecek vatandaşın oyuyla gelecek. Dolayısıyla Cumhurbaşkanının canı istediğinde değiştirilemeyecek, Yardımcı sayısı azaltılıp artırılamayacak.

Bahçeli’nin “Erdoğan ve AK Parti üzerinde -neredeyse vesayet gücünde- denge ve denetleme mekanizması kurmak, o mekanizmayı da Anayasa yoluyla ‘kurumsallaştırmak’ istediğini” ifade eden Yetkin, yazısının son kısmında şu ifadeleri kullandı:

Toparlayacak olursak MHP liderinin yeni Anayasa önerisini muhalefetin bütünüyle reddedeceği zaten belliydi, nitekim öyle de oldu. Daha önce “Fosforlu Cevriye” çıkışıyla Bahçeli zaten İYİ Parti lideri Meral Akşener’i Erdoğan’dan uzaklaştırmış, kendisine daha da bağımlı kılmak istemişti. Yani Bahçeli bu taslağı Erdoğan’a, pratik olarak sadece onunla oturup konuşmak üzere sunmuş olacak. Erdoğan iktidar koltuğunu korumak için MHP’ye sözde değil, Anayasa yoluyla tavizler vermeye ortaklık tanımaya hazır mı? Soru bu.

Peki, bu Anayasayla seçimlere gidilirse ve Cumhur İttifakı kaybederse ne olacak? Sanırım Erdoğan da Bahçeli de bugün kullanılan bütün yetkilerin yeni iktidar tarafından “hesap sorma” dahil kullanılacağının farkında. Yeni Anayasa tartışmasının kısmen bu nedenle de başladığı giderek anlaşılıyor.

Eğer Erdoğan ve Bahçeli yeni Anayasa üzerinde anlaşabilirlerse, parlamentoda en azından halkoylamasına gidecek 360 sandalyeye ulaşmaları gerekiyor. Bunun doğal sonucu olarak, ekonomi erken seçim için uygun olmasa da, milletvekili transferlerinden HDP üyeliklerinin düşürülmesi suretiyle ara seçim zorlamasına dek parlamento operasyonlarına hazır olmak gerekiyor.

 

yetkinport.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU