AİHM'den "17-25 Aralık" kararı: Yayın yasağı getirilemez

AİHM'in kararında "Böyle bir müdahalenin, demokratik bir toplumda ve 10.Madde kapsamında 'yasal bir dayanağı' yoktur" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Twitter

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul polisi tarafından düzenlenen operasyonun ardından eski bakanalrdan Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan'a karşı yolsuzluk iddiaları konusunda parlamento soruşturmasına ilişkin bilgilerin herhangi bir ortamda yayınlanmasına karşı mahkeme tarafından alınan ihtiyati tedbir kararı hakkında açılan davada Türkiye'yi ifade özgürlüğü konusunda mahkum etti.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Profesörü Yaman Akdeniz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Hukuk Profesörü Asistanı Kerem Altıparmak ve Gazeteci Fatma Banu Güven konuyu önce Anayasa Mahkemesi'ne taşımış ancak Anayasa Mahkemesi davacıların konun direk muhatabı ve zarar gören tarafı olmadığını ileri sürmüştü.  Bunun üzerine dava AİHM'e taşınmıştı.

Euronews'ten Sertaç Aktan'ın haberine göre; AİHM mahkemesi oy birliği ile işi bu konuları haber yapmak ve kamuoyuna duyurmak olan gazeteci Banu Güven'in haklarını ihlal edildiğine karar verdi.

"Yasal dayanağı yoktur"

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade hürriyetine ilişkin 10. maddesi temel gösterilerek açılan davada çıkarılan ihtiyati tedbirin bilgi ve fikri ifade özgürlüğünün haksız ihlali olduğuna da yine oy birliği ile karar verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Nitekim, ihtilaf konusu olan ihtiyati tedbir, gelecekteki herhangi bir yayımı veya yayını yasaklamayı amaçlayan önleyici bir tedbir teşkil etmiştir. Bu sebeple, bilgiye ulaşmak ve düşüncesini ifade etmek isteyen davacının hakları gerektiği gibi yeterli düzeyde korunmamış ve özgürlük hakkını kullanmasına engel teşkil etmiştir. Böyle bir müdahalenin, demokratik bir toplumda ve 10.Madde kapsamında 'yasal bir dayanağı' yoktur.

Akademisyenlerin başvuruları reddedildi

AİHM Akdeniz ve Altıparmak'ın başvuruşlarını ise Güven ile aynı statüde olmadıkları bu nedenle bireysel olarak haklarının ihlal edilmemiş olduğunu belirterek çoğunluk kararı ile reddetti.

Güven ve Altıparmak'tan açıklama

Gazeteci Banu Güven de kararın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

17/25 Aralık'tan sonra dört bakan hakkındaki yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ama haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı. Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak teşekkürler!

 

Başvurusu AİHM tarafından kabul edilmeyen hukukçu Kerem Altıparmak da sosyal medya hesbaından yaptığı paylaşımda "Öncelikle Banu Güven'i kutlayalım. Başvuruyu yaparken bir gazetecinin durumunun iki akademisyenden ayrı olabileceğini planlamıştık, sonuç da öyle çıktı. Bununla birlikte, görüşümüz bir yayın yasağı kararında gazeteci ile insan hakları savunucusu arasında fark olamayacağıydı. AİHM Akdeniz ve Diğerleri başvurusunda Banu Güven 'in ulaşamadığı yolsuzluk komisyonu haberleri nedeniyle mağdur ve fakat bizim olmadığımızı saptarken aradaki farkı nasıl belirlediğini açıklayamıyor. Yargıç Küris bu hususu yine çok iyi açıklamış" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Euronews, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU