"Aşırı sıcak Jüpiterler" sınıfındaki gezegende yeni bir kimyasal imza keşfedildi

Bu gaz gezegeninde sıcaklıklar 2 bin 500 dereceye kadar ulaşabiliyor

Görselde yıldızına son derece yakın bir konumda bulunan WASP-33b resmediliyor (NASA)

Uluslararası bir araştırma ekibi, Güneş dışında bir yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegenin atmosferinde yeni bir kimyasal imza tespit etti. 

Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nin Hawaii'deki Subaru Teleskobu'nu kullanan ekip, WASP-33b isimli ötegezegenin gündüz tarafından Hidroksil radikali (OH) isimli bir kimyasalı saptadı. Bu, bir ötegezegende OH'nin ilk keşfi oldu.

Söz konusu gezegen, ev sahibi yıldızına çok yakın bir konumda bulunduğu için "aşırı sıcak Jüpiterler" sınıfında yer alıyor. Bu gaz gezegeninde sıcaklıklar 2 bin 500 dereceye kadar ulaşabiliyor.

Baş araştırmacı Dr. Stevanus Nugroho, "Bu, Güneş Sistemi'nin ötesindeki bir gezegenin atmosferinde OH'nin ilk doğrudan kanıtını elde ettik” dedi ve ekledi:

Gökbilimcilerin bu molekülü ötegezegenlerin atmosferlerinde tespit edebileceklerini gösterdik. Aynı zamanda bu gezegen popülasyonunun kimyasal bileşimini ayrıntılarıyla anlamaya başlayabileceğiz.

Dünya atmosferinde OH, su buharının atomik oksijenle reaksiyona girmesiyle ortaya çıkıyor. "Atmosferik deterjan" diye nitelenen bu kimyasal, Dünya atmosferinde yaşam için tehlike arz eden metan ve karbonmonoksit gibi kirletici gazları temizlemede önemli bir rol oynuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları WASP-33b atmosferindeki OH'nin çoğunun, aşırı yüksek sıcaklık nedeniyle su buharının tahrip olmasıyla ortaya çıktığını düşünüyor.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Neale Gibson, keşfedilen her yeni atmosferik izin, ötegezegenleri ve atmosferlerini incelemek için gereken tekniklere dair daha fazla bilgi sağladığını ifade ediyor.

Bir diğer ortak yazar Prof. Chris Watson ise bulguların önemini şöyle açıklıyor:

WASP-33b dev bir gezegen. Ancak bu gözlemler, daha küçük ve kayalık gezegenlerde biyo-imzalar aramak için kurulan yeni nesil teleskoplara test ortamı sağlıyor. Bu arayış, insanlığın en eski sorularından biri için ipucu verebilir: ‘Yalnız mıyız?'

 

Independent Türkçe, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU