Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Devlet koruması altında olmak çocuklarımızın utanması gereken bir durum değil

"Bakanlığımız korumasında olan çocuklarımızın kimliklerinin gizli kalması, mahremiyetlerinin korunması için de azami dikkat ve özen göstermekteyiz"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Bakan Derya Yanık'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğuna oturttuğu koruma altındaki çocuk hakkında eleştirilen ifadeleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Bakanlığın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında, birçok üst düzey yönetici, yerlerini, geleceğimizin mimarı çocuklarımıza teslim etmektedir. Biz de Bakanlığımız kurumlarında kalan bir yavrumuza koltuğumuzu devrettik. Programa devlet korumasında bulunan bir çocuğumuzun davet edilmesi üzerinden haksız ve yersiz tartışmalar devam ettirilmesi nedeniyle kamuoyunu doğru bilgilendirme gereği hasıl olmuştur. Bakanlığımız koruması altında olan çocuklarımız, bakımını sağlayacak kimsesi olmadığı için ve güvenlik ihtiyacı nedeniyle (travmatik durumlar yaşayan, can güvenliği tehdidi olan) kurum korumasına alınan çocuklar olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Nitekim Bakanlığımızın programlarında, riskli grupta olmayan çocuklarımızla olan etkinliklerimiz ve görsellerimiz öteden beri paylaşılagelmektedir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Güvenlik ihtiyacı nedeniyle bakanlığın korumasında olan çocuklarımızın kimliklerinin gizli kalması, mahremiyetlerinin korunması için de azami dikkat ve özen gösterildiği” öne sürülen açıklama şöyle devam etti:

Biz Bakanlık olarak, koruma altında olan çocuklarımızın da akranları gibi hayatın her alanında görünür olmasının, herhangi bir dışlanmaya uğramadan bu toplumun saygın birer bireyleri olarak yetişmelerinin önemine inanmaktayız. Bakanlığımız koruması altında olan çocuklar da bu ülkenin tüm çocukları ile eşit haklara sahiptir ve onların da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, diğer akranlarıyla deneyimlemeleri en doğal haklarıdır. Devlet koruması ve bakımı altında olmak, bu çocuklarımız için utanmaları, gizlemeleri ya da kendilerini toplumdan soyutlamaları gereken bir durum değildir.

Ne olmuştu?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak atanan Derya Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir çocuğu koltuğuna oturtmuştu.

Basına açık olarak gerçekleşen toplantıda Yanık, yanındaki çocuğun koruma evinde yaşadığını söylemişti.

Yanık aynı zamanda “Tabii Ramazan olduğu için bir şey ikram edemedik. Ramazan’dan sonra aynı evde kaldığı 5 arkadaşıyla birlikte bize misafir olarak gelecek o zaman çikolata ve çay hakkımızı kullanacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Yeni bakanın bu sözleri özellikle sosyal medyada tepki çekmiş, “deryayanıkistifa” etiketi Türkiye gündeminde bir numaraya yükselmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU