ABD'de cazip teklif: İş görüşmesine gel, 50 doları kap

"Eleman bulmak, 1990'ların sonundan beri hiç bu kadar zor olmamıştı"

Pek çok işyeri sahibi asgari ücreti artırmayı düşünüyor (Twitter / @danyay)

ABD'deki bir McDonald's şubesi, Kovid-19 pandemisinde çalışacak eleman bulmakta zorlandığını belirterek, adaylara sadece iş görüşmelerine gelmeleri için 50 dolar (yaklaşık 420 TL) teklif etti.

Florida eyaletindeki şube, cazip teklife rağmen başvuru sayısında dişe dokunur bir artış yaşanmadığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu şubeyle birlikte Tampa şehrinde 60 McDonald's restoranı sahibi olan Blake Casper, konu hakkında Insider'a konuştu.

Yöneticilerine işçi bulmak için "ne gerekiyorsa yapmalarını" söylediğini belirten Casper, görüşme ödülü fikrinin ortaya çıktığını kaydetti.

Bu teklife rağmen başvurular pek artmazken, ikramiye ve kısa mesajla başvuru gibi yollarla nisan başlarında 60 restorana 115 eleman bulundu.

Öte yandan çalışan sıkıntısı devam ediyor. Zira Casper, satışların arttığını belirtti ve ekledi:

Eleman bulmak, 90'ların sonundan beri hiç bu kadar zor olmamıştı.

Casper, asgari ücreti saatlik 12 dolardan 13 dolara (yaklaşık 100 TL'den 110 TL'ye) yükseltmeyi de düşünüyor.

 

 

Öte yandan bahsi geçen kişiye göre çalışan bulmakta zorlanılmasının sebepleri arasında pek çok işletmenin tekrar açılması ve işsizlik yardımlarının artması var. Casper şöyle konuştu:

Federal yönetim de eyalet yönetimi de bu işsizlikle karşılaşmaya devam edecek. Çünkü koşullar, çalışmamayı teşvik ediyor. Kimi suçlayabilirsin ki? İşsizlikten daha fazla para kazabiliyorsunuz.

ABD Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu martta yaptığı bir ankette, küçük işletme sahiplerinin yüzde 42'sinin işçi aradığını göstermişti.

Öte yandan merkezi İsviçre'de olan Credit Suisse bankasının analisti Lauren Silberman başka bir noktaya dikkat çekti. Çoğu kişinin hala çalışmak istediğini belirten Silberman, "çalışanların karşısında saatlik 15 dolar (yaklaşık 125 TL) teklif eden daha iyi iş seçenekleri olduğunu söyledi.

Silberman, Kovid-19 pandemisi yüzünden duyulan korkunun da işsizliğin bir faktörü olduğunu sözlerine ekledi. Zira ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun martın sonlarında yaptığı bir anket, 4,1 milyon ABD'linin virüs kapmaktan veya yaymaktan korktuğu için iş aramadığını göstermişti.

 

Independent Türkçe, Insider, Orlando Sentinel

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU