ABD Dışişleri Bakanlığı: Türkiye, bizim için uzun süredir değerli bir müttefik

Price, Biden'ın 24 Nisan'da 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanıp kullanmayacağıyla ilgili bir soruya yanıt verdi

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde, Başkan Joe Biden'ın 24 Nisan'da 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanıp kullanmayacağıyla ilgili bir soruya yanıt verdi.

Price, ilgili açıklamanın Beyaz Saray'dan yapılacağını ve kendisinin şu an söyleyecek bir şeyinin olmadığını belirtti.

Price, böyle bir durumun Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkilemesi hakkında ise "Türkiye, bizim için uzun süredir değerli bir müttefik, bir NATO müttefiki. Türkiye ile ortak çıkarlarımız olduğu gibi anlaşmazlıklarımızın olduğu yerlerde de diyaloğa gidiyoruz" diye konuştu.

Biden’ın, 1915 olaylarını “Ermeni Soykırımı” olarak resmen tanımak için hazırlandığı iddia ediliyor.

ABD basınının, Beyaz Saray yetkililerine dayandırarak paylaştığı haberlerde, “Ermeni Soykırımı" iddiasını resmen tanıyacağı belirtilirlen son dakika fikrini değiştirme ihtimali de olduğu belirtiliyor.

Biden’in “Ermeni Soykırımı"nı resmen tanımasıyla, Rusya’dan satın alınan S-400 füzeleri ve Türkiye’nin son olarak F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmasının ardından Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

NTV canlı yayınına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Biden tarafından söz konusu olayın tanınması durumunda neler yaşanacağı soruldu.

Çavuşoğlu, öyle bir durumun oluşmayacağını düşündüklerini, konunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Konunun tarihçiler tarafından karara bağlanmasının en doğrusu olduğunu aktaran Çavuşoğlu, dünyanın en saygın tarihçilerinden bir konsorsiyum oluşturulması, iki ülkenin de arşivlerini açması konusunda Türkiye'nin hazır olduğunu, Ermenistan'ın ise bu durumdan kaçtığını bildirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU