Hapishane, suçsuzluğu kanıtlanan eski mahkuma 4 bin dolar fatura kesti

Mahkumun avukatı, bu durumun müvekkilinin anayasal haklarını ihlal ettiğini savundu

Jones'un avukatı, faturanın tamamen geçersiz sayılması gerektiğini savundu (Unsplash)

ABD'nin Kentucky eyaletinde bir kişiye, suçsuzluğu kanıtlanmasına rağmen hapiste kaldığı dönem için 4 bin dolarlık fatura çıkarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

David Jones, Ekim 2013'te tutuklanmış ve Aralık 2014'te kefaletle salıverilmişti. Bundan 4 ay sonra da hakkındaki suçlamalar düşürülmüş ve kendisi özgürlüğüne kavuşmuştu.

Sözkonusu fatura da Jones'un hapiste kaldığı bu döneme ait. Eyaletteki kanunlara göre hapishaneler yemek ve diğer yaşam masraflarını mahkumlara ödetebiliyor.

Ancak suçlamaların düşürülmesine rağmen faturanın iptal edilmemesi tartışmaya yol açtı.

Jones'un avukatı Gregory Blezley, bu durumun müvekkilinin anayasal haklarını ihlal ettiğini savundu.

Sözkonusu davayla ilgili sorun temel bir prensip olan masumiyet karinesinden çıkıyor. Bu durumun cezalandırıcı olduğunu düşünüyoruz. Böyle düşünüyoruz çünkü müvekkilim masum.

Ayrıca tutuklandığı sırada Jones'un üzerinde bulunan 256 dolara da el kondu ve bu para faturanın bir kısmının ödenmesi için kullanıldı.  

Clark County'nin avukatı Jeffrey Mando ise kimin suçlu ya da tutuklu olduğuna hapishanenin karar vermediğini fakat mahkumların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için faturalandırılan harcamaların tahsil edilmesi gerektiğini belirti.

Mando, "Hapishane herhangi bir anayasal hükmü ihlal etti mi? Herhangi bir mevzuatı çiğnedi mi?" ifadelerini kullanarak "Üzgünüm, kanun böyle" diye ekledi.

Davada Kentucky Yüksek Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.



Independent Türkçe, WKYT

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU