Futbol dünyasında tartışma yaratan "Avrupa Süper Ligi" başlamadan bitti

Avrupa Süper Ligi, taraftarların ve spor dünyasının gösterdiği tepkiler nedeniyle, başlamadan bitti

Premier Lig ekiplerinin Avrupa Süper Ligi'nden çekilmesinin ardından İspanyol ve İtalyan takımlarının da organizasyondan ayrıldığı ve turnuvanın rafa kalktığı bildirildi / Fotoğraf: Reuters

Pazar gecesi 12 kulüpten yapılan açıklama sonrası futbol camiasını kaosa sürükleyen Avrupa Süper Ligi projesi, dün akşam Premier Lig ekipleri Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Tottenham ve Chelsea'nin çekilmesinin ardından İspanyol ve İtalyan takımlarının da geri atmasıyla sona erdi. 

Pazar akşamı ajanslara düşen "Avrupa Süper Ligi resmen kuruldu" haberleri, futbol camiasında tartışmaları başlattı.

Kimileri bu adımı "futbolda devrim" olarak nitelendirirken kimileri ise bu oluşumun futbolun birleştirici unsur olduğu ve yarışmacı ruha zarar vereceği gerekçesiyle karşı durdu.

Manchester United'ın efsanelerinden Garry Neville, haberin yayılması sonrası, "Puanlarını silin ve hepsini atın bu ligden" sözleriyle yeni kurulacak futbol düzenine ilk tepkiyi gösteren isimlerden oldu.

Avrupa futbolunun patronu UEFA başta olmak üzere FIFA, Avrupa Kulüpler Birliği, Birleşik Krallık Futbol Federasyonu, Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu, La Liga, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kulüpler Birliği Vakfı, spor camiasının önde gelen isimleri ve taraftarların yoğun tepki gösterdiği bu oluşumun karşısında ise sadece 12 takım ve bu ekiplere öncülük eden Real Madrid Kulübü Başkanı Florentino Perez yer aldı.

 

 

12 kulübün duyurusuyla fitil ateşlendi

Birleşik Krallık'tan Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham; İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus; İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüplerinden pazar akşamı yapılan ortak açıklama ile Avrupa Süper Ligi'nin kurulacağı kararı duyuruldu.

 

 

Kulüplerden yapılan ortak bildiride yeni lig ve futbol adına en iyi sonucu elde etmek için UEFA ve FIFA yetkilileriyle yapılacak görüşmenin beklendiği kaydedilirken, "Süper Lig"in kuruluşunun, Kovid-19 salgınının Avrupa futbol ekonomisindeki istikrarsızlığı hızlandırdığı bir zamana denk geldiğine vurgu yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Oluşumdan yapılan açıklamada Avrupa Süper Ligi'nde 12 kurucu takıma eklenecek 3 takımla birlikte toplam 15 kurucu kulübün olacağı ve belirlenecek 5 ekiple birlikte 20 takımlı bir organizasyon olarak gerçekleştirileceği kaydedildi.

Öte yandan turnuvadan elde edilecek 4 milyar euronun 3 buçuk milyarının 15 kurucu takıma, kalan 500 milyonun ise diğer beş takıma pay edileceği bildirildi.

Tepkiler çığ gibi geldi

Yeni yapılacak organizasyona en sert tepki Avrupa futbolunun patronu UEFA'dan geldi.

UEFA, yaptığı açıklamada, organizasyondan "sözde Avrupa Süper Ligi" ifadeleriyle bahsederek, "Biz, FIFA ve tüm üye federasyonlar, bu projeye karşı durmaya devam edeceğiz" denildi.

 

 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Söz konusu turnuva, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, yalnızca birkaç kulübün çıkarına dayanan bir projedir. Bunun gerçekleşmesini önlemek için hem adli hem de sportif olmak üzere her türlü önlemi almayı değerlendireceğiz. Futbol, ​​açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır; başka türlüsü düşünülemez. İlgili kulüplerin; ulusal, kıtasal veya uluslararası düzeydeki başka herhangi bir organizasyona katılması yasaklanacaktır. Oyuncularının, milli takımda oynamasına dahi izin verilmeyebilir.

FIFA'dan yapılan açıklamada ise Avrupa Süper Ligi projesine karşı durulduğu bildirilirken, herhangi bir yaptırımdan söz edilmedi:

Uluslararası takvime ve değerlere karşı olan Avrupa'dan kopuk ve kapalı bir lig düşüncesine karşıyız. FIFA, her zaman dünya futbolunda birliktelikten yanadır.

Boris Johnson: Futbola çok büyük zarar verebilir

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da Avrupa Süper Ligi projesine karşı çıkanlardan.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımla organizasyonun futbol için yıkıcı olabileceği uyarısında bulunan Johnson, şunları kaydetti:

Avrupa Süper Ligi planı futbola çok büyük zarar verebilir. Biz de futbol otoritelerinin harekete geçmesini destekliyoruz. Bu durum yerel futbolun kalbini kurşunlayıp taraftarları endişelendirir. İlgili kulüpler herhangi bir adım atmadan önce taraftarlara ve daha geniş futbol topluluğuna yanıt vermeliler.

 

Florentino Perez - 1AA.jpg
Florentino Perez / Fotoğraf: AA

 

Perez: Kendi Dünya Kupası turnuvamızı yaratırız

Avrupa Süper Ligi'nin ilk başkanı aynı zamanda Real Madrid Kulübü Başkanı olan Florentino Perez, UEFA ve FIFA'nın oyuncuları ve kulüpleri uluslararası organizasyonlardan men edeceğini duyurmasının ardından yaptığı açıklamada, kararlarının arkasında durduğunu destekler nitelikte yanıt verdi:

Bu turnuvaya katılan oyuncuların 2022 Dünya Kupası'na katılmasına izin verilmezse, kendi Dünya Kupası organizasyonumuzu yaratırız, büyütecek bir şey yok.

Avrupa Süper Ligi'ni Independent Türkçe için değerlendiren spor yazarı Faik Çetiner, organizasyonu "Tek kelimeyle para oyunu, tamamen duygusal bir iş" olarak nitelendirerek şu yorumu yapmıştı:

Olan futbolsevere olur. Tamamen paraya dayalı bir operasyon olarak görünüyor. Napolyon'un dediği gibi: Para, para, para. Futbol, futbol, futbol gibi değil, para, para, para... Şimdi 12 kulüp katılacağını açıkladı ancak Premier Lig, La Liga ve Serie A buna karşı. Peki bu takımlar liglerinde oynamazlarsa kendi aralarında maç yapacaklar mı? O zaman işin nasıl bir esprisi olacak? Radikal kararlar çıkmalı. Dünya kupaları yıllardan beri gelenek haline gelmiş bir organizasyon. Kiminle düzenleyeceksin? İngiltere, İspanya ve İtalya ile mi düzenleyeceksin? Peki o halde kime ne bundan? Dünya Kupası bir kere renktir. Asya'dan, Afrika'dan takımlar geliyor. Futboldur, dostluktur, kardeşliktir. Toplansınlar üç ülkeyle düzenlesinler. Bakalım kimin umurunda olacak? Kim kabul eder bunu? Dediğim gibi para para para, başka bir esprisi yok bu işin.

 

Aleksander Ceferin - Reuters.jpg
Aleksander Ceferin / Fotoğraf: Reuters

 

Ceferin: Süper Lig'deki oyuncuların milli takımlarında oynamalarına izin verilmeyecek

Organizasyonla ilgili karşılıklı demeçler, ortamın daha da gerilmesine neden olurken, gözler UEFA'nın pazartesi günü İsviçre'de gerçekleştirilecek kongresine çevrildi.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, "Süper Lig"i saçmalık olarak nitelendirerek, şu ifadeleri kullandı:

Şaşırdım insanların bu kadar aşırıya gidebileceğini tahmin etmemiştim... Yeni kurulan Süper Lig'deki oyuncuların FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nda oynaması yasaklanacak. Milli takımlarında oynamalarına izin verilmeyecek.

Ceferin'in açıklamaları futbol kamuoyunda gündemi meşgul ederken, Perez'in sözleriyle tansiyon daha da yükseldi.

"UEFA’nın kuklası değiliz" diyen Real Madrid Başkanı, şu sözlerle UEFA'ya rest çekti:

Bu sezon bizi Şampiyonlar Ligi’nden men edemezler. Yerel liglerden bizi men edemezler. Futbolcuların da milli takımlara alınmaması gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Bunları çok net şekilde söylüyorum. UEFA, Şampiyonlar Ligi’nde 2024 yılı için değişiklik yapmaya karar verdi. Biz bu tarihe kadar ölürüz.

Ceferin ve Perez'in karşılıklı açıklamalarının ardından, haziran ayında başlayacak EURO 2020 finallerinde oyuncuların durumu ne olacak sorusu akıllara geldi.

Independent Türkçe'ye konuşan spor hukukçusu avukat Aysu Melis Bağlan, UEFA Başkanı Ceferin'in "Süper Lig'deki oyuncular milli takımlarda oynayamazlar" sözlerini şöyle yorumladı:

Yasal düzenlemeler oluşturulmadan milli takıma alınmama tarzındaki açıklamalar, 'Biz nasıl olsa bunu yaparız' düşüncesiyle son çırpınış olarak söyleniyor. Çünkü artık olayın gidişi belli. UEFA'nın söylediklerinin hukuki olarak bir karşılığı yok. Real Madrid Başkanı Perez, net olarak 'Bunları yapamazlar' dedi. Mevcut kanunlarda bu tarz bir düzenleme bulunmuyor. Şu an senaryo olarak yasal düzenleme olmadan, söylediklerini yerine getiremezler. 

 

boris-johnson-reuters.jpg
Boris Johnson / Fotoğraf: Reuters

 

Boris Johnson'ın tepkisi Premier Lig ekiplerine geri adım attırdı

Futbol kamuoyu UEFA ve Perez'in karşılıklı açıklamalarını tartışırken, Avrupa'nın ünlü antrenörleri, futbolcular ve taraftarlar da bu duruma sert tepki gösterdi.

Jürgen Klopp, Pep Guardiola, Marcelo Bielsa gibi antrenörlerin eleştirdiği Avrupa Süper Ligi'ne kulüplerin taraftarları da pankartlar ve dövizlerle eleştiri getirdi. 

Yeni kurulacak futbol düzeniyle ilgili en sert tepkilerden biri de Başbakan Boris Johnson'dan geldi.

Ülke takımlarının söz konusu lige katılmalarını engelleyerek bir yasa çıkaracaklarını belirten Johnson, "Hükümetimiz, Avrupa Süper Ligi projesini bitirecek. Bu konuda kararlıyız ve bu kararlığımızı herkes görecek" sözleriyle 12 takım arasındaki 6 Premier Lig ekibi Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City ve Tottenham’a uyarıda bulundu.

İlk çatlak Manchester City'den geldi

Avrupa Süper Ligi projesinden ilk geri adım atan Manchester City oldu.

Kulübün internet sitesinden yapılan açıklamada, şöyle denildi:

Manchester City Futbol Kulübü, Avrupa Süper Ligi oluşumundan resmi çekilme prosedürlerini yürürlüğe koymuştur.

 

 

City'nin açıklamasının ardından Süper Lig projesinden kopuşlar birbiri ardında devam etti.

Manchester United'ın Twitter hesabından paylaşılan açıklamada, taraftarların, Birleşik Krallık hükümetinin ve önemli paydaşların tepkilerinin dikkatlice dinlendiği, futbolun karşılaştığı uzun vadeli zorluklara sürdürülebilir çözümler bulmak için tüm paydaşlarla birlikte çalışılacağı kaydedildi.

Arsenal ise taraftarlarından özür dilediği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sizleri ve daha geniş futbol topluluğunu dinlememizin bir sonucu olarak Avrupa Süper Ligi'nden çekiliyoruz. Hata yaptık ve bunun için özür dileriz.

 

 

Tottenham'dan yapılan duyuruda, Avrupa Süper Ligi'nden çekilmek için resmi sürecin başlatıldığı kaydedilirken, Liverpool, "Avrupa Süper Ligi'ne katılımımızın sona erdiğini teyit ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

 

 

Chelsea ise "Bu projeye devam etmemizin kulübün, taraftarların ve futbol topluluğunun yararına olmayacağına karar verdik" sözleriyle organizasyona veda ettiğini açıkladı.

 

 

Barcelona Başkanı Laporta: Kulüp üyeleri onay vermezse katılmam

İspanyol basınında yer alan haberlere göre kurucu üyeler arasında yer alan Barcelona da ligden çekilme kararını şarta bağladı.

Laporta'nın "Barcelona, genel kurul üyelerinin onayı olmadan Avrupa Süper Ligi'ne girmeyecek. Kulüp onların, karar onların" dediği kaydedildi.

 

 

Avrupa Süper Ligi: İngiliz kulüpleri maruz kaldıkları baskı nedeniyle...

6 Premier Lig ekibinin ayrılmasıyla 3 İspanyol, 3 İtalyan takımının kaldığı Süper Lig organizasyonu, yeni bir açıklama ile projeyi savunmaya devam etti.

Futbol endüstrisinde değişikliğin gerekli olduğunu ve diyalogla bu projenin hayata geçirilmesini savunan Süper Lig'den yapılan açıklamada, Premier Lig ekiplerinin baskı nedeniyle ligden çekildiğini dile getirdi:

İngiliz kulüplerinin, maruz kaldıkları baskı nedeniyle bu kararı almaya mecbur bırakıldıklarını duyurmalarına rağmen, bugün olduğu gibi teklifimizin doğru ve Avrupa mevzuatı ile tutarlı olduğuna ikna olduk. Mahkemeler de Süper Lig projesini üçüncü şahısların herhangi bir eylemine karşı korumaktan çekinmedi.

Avrupa Süper Ligi için farklı aktörlerin görüşlerinin dikkate alınmaması nedeniyle öz eleştiri yapılan açıklama, şöyle sonlandı:

Her zaman taraftarlara mümkün olan en iyi rekabeti sunmaya ve sporun sürdürülebilirliği için gerekli olan üçüncü taraflara yönelik dayanışma ödemelerini artırmaya çalışmak amacıyla, bu endişeleri gidermek için gelecekteki en uygun eylemleri değerlendireceğiz.

 

Premier Lig ekiplerinin ardından Atletico Madrid, Juventus, Milan ve Inter'in de ligden çekildiğini açıklamasıyla proje sona ermiş oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU