İskoçya'da seçimler öncesinde dünyanın ilk "yeniden yabanlaştırılmış ülkesi" olma çağrısı

Geçen yıl yapılan anket İskoçların yüzde 76'sının yeniden yabanlaştırma planını destekleyeceğini gösteriyor

Yeniden yabanlaştırma bir toprak parçasının doğal haline geri döndürülmesi sürecidir (Unsplash)

İskoçya'da politikacılar ülkeyi dünyanın ilk "yeniden yabanlaştırılmış ülkesi" yapmaya çağrılırken girişimin ekonomik ve toplumsal faydaları da vurgulanıyor.

İskoç Yeniden Yabanlaştırma İttifakı siyasi partilere buna ulaşılmasına yardım edecek politikalar yapma sözü verme çağrısında bulundu. Söz konusu politikalar arasında ülkenin kamu arazisinin üçte birinden biraz azını (yüzde 30) yeniden yabanlaştırma taahhüdü gibi politikalar yer alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halkın böyle bir plana desteği büyük. Geçen yıl İttifak için yapılan bir anket, İskoçların yüzde 76'sının İskoçya'nın yeniden yabanlaştırılması fikrini destekleyeceğini ortaya koymuştu.

Yeniden yabanlaştırma bir toprak parçasının doğal haline geri döndürülmesi sürecidir. Rewilding Britain (Britanya'yı Yeniden Yabanlaştırma) örgütüne göre yeniden yabanlaştırma, "doğanın kendi başının çaresine bakmaya bırakılacağı noktaya kadar ekosistemlerin büyük ölçekli onarımı" diye tanımlanabilir.

İttifak, siyasi partilerin kasaba ve şehir içinde yeniden yabanlaştırmayı destekleyerek yeniden yabanlaştırmanın faydalarını daha da çok kişi için erişilebilir kılacak özel bir fon oluşturmasını istiyor.

Bunun yanı sıra İskoçya'da su altı kazılarının ve trolle balık avlamanın yasak olduğu deniz sularında kıyıya yakın bir iyileştirme bölgesi oluşturmak ve ülkenin geyik popülasyonunun "sağlıklı" idaresini sağlamak istiyor.

Örgüt, İskoçya'nın kunduz ve bayağı vaşak gibi canlıların yaşaması için uygun bir habitat olduğunu söyleyerek, bu hayvanların ülkeye yeniden kazandırılması için destek çekmeye de çalışıyor.

Örgüt iklim krizinin üstesinden gelmek için yeniden yabanlaştırmanın gerekli olduğuna inanıyor ve İskoçya'nın "mevcut durumdan çok daha iyisini yapabileceğini" belirterek ülkenin dünyanın ilk "yeniden yabanlaştırılan ülkesi" olmasını istiyor.

İskoç Yeniden Yabanlaştırma İttifakı organizatörü Steve Micklewright "Bu seçimde siyasi partiler ve halk birçok seçimle karşı karşıya ve bunların arasında İskoçya'nın toprak ve denizlerinin geleceğini şekillendirecek büyük kararlar da var" dedi.

Micklewright "İskoçya Yeniden Yabanlaştırma İttifakı bugün bütün siyasi partileri yeni dönemde 5 önemli politika kararını almaya çağırıyor. Bu önlemler kırsalda ve kıyılardaki ekonomik potansiyeli açığa çıkarabilir, bitkilerimizin ve yaban hayatımızın gücüne kavuşmasına olanak tanırken iklim değişimine karşı korunmamıza ve salımımızı azaltmamıza yardım edebilir" diye ekledi.

Halkın yeniden yabanlaştırma konusunda siyasetçilerin gerçek bir ilerleme kaydettiğini görmek istediğini biliyoruz ve insanları partilerin manifestolarına bakarken bu meseleleri göz önünde bulundurmaya çağırıyoruz.

İskoç Parlamentosu seçimleri 6 Mayıs 2021'de gerçekleşecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU