UEFA’nın Şampiyonlar Ligi restine Real Madrid başkanından karşı rest: Kendi dünya kupamızı kurarız

UEFA tehdidi hayata geçirirse Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin 4 yarı finalistinden 3'ü diskalifiye edilecek. Perez ise UEFA'ya rest çekti

UEFA İcra Kurulu Üyesi Jesper Möller, Avrupa Süper Ligi'ne katılan takımların UEFA turnuvalarından atılacağını bildirdi / Fotoğraf: Twitter

Avrupa futbol kulüplerinin tamamını temsil eden UEFA, Süper Lig adı altında yeni bir lig kurulmasına sert bir şekilde karşı çıkarak, bu ligde yer alan takımların ve oyuncularının resmi müsabakalardan men edilebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa'nın en tanınmış futbol kulüplerinden 12'si yeni bir lig kurduklarını Pazar günü açıkladı. İngiliz hükümeti dahil olmak üzere bazı ülkeler, spor bakanları ve kulüpler bu plana karşı çıktı.

UEFA bu tehdidi hayata geçirirse Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin dört yarı finalistinden üçü diskalifiye edilecek.

Kuklüpler neden ayrı bir lig istiyor?

Aslında ayrı bir lig kurma fikri ilk defa ortaya atılmıyor. Şampiyonlar Ligi'nde takımların sayısı, seyircinin ilgisi ve gelirlerin paylaştırılmasından memnun olmayan kulüplerin yeni bir lig kurması geçmişte de gündeme gelmiş ancak hayata geçirilmemişti.

İtalya'da Media Partners adlı bir şirket 1998 yılında ayrı bir lig kurmak için girişimlerde bulunmuştu. UEFA benzer tehditlerle kulüpleri caydırmayı denemiş, fakat daha sonra kulüplerin yayın ve sponsorluk gelirlerinin yanı sıra ödüllerde de artışa gitmişti.

Real Madrid kulübünün başkanı Florentino Perez 2009'da UEFA'nın Şampiyonlar Ligi'ni yönetme tarzını eleştirmiş ve üst düzey kulüplerin birbirleriyle karşılaşacakları bir format önermişti.

UEFA 2016 yılında yeniden Şampiyonlar Ligi formatında değişikliğe gitmiş ve 2018-19 sezonundan itibaren İspanya, Almanya, İngiltere ve İtalya liglerinin dört takım gönderdiği bir formata geçmişti. Böylelikle yeni bir lig kurulmasını taleplerinin de önüne geçmişti.

Ocak ayında bazı basın kuruluşlarının yeni bir ligin kurulması için hazırlık yaptığını bildirmesiyle konu yeniden gündeme taşındı.

Büyük Avrupa kulüplerinin hafta sonunda yeni bir lig kurulması teklifini açıklamasının ardından UEFA, Şampiyonlar Ligi formatında değişiklik teklifinde bulundu. Katılımcı sayısının 32'den 36'ya çıkarılmasına ve 4'lü gruplar yerine her takımın 10 maç oynayacağı bir formata geçilmesini masaya getirdi.

Bu format çoğunluğun desteğini almayı başarırken büyük kulüpler turnuvanın yönetimi ve denetimi ile ilgili değişiklikler yapılması talebinde bulundular.

Real Madrid Başkanı Florentino Perez bugün yaptığı açıklamada, ise "Giderek ilginin azaldığı Şampiyonlar Ligi'nde kalmak sonumuz olur. 2024 yılında başlayan yeni format absürt. 2024'te hepimizin sonu gelmiş olacak" dedi.

Süper Lig adı altında yeni bir lig kurmanın "futbolu kurtarmak" için alınmış bir karar olduğunu söyleyen Perez bu adımı atmalarında "gençlerin artık futbola ilgi duymamasının" etkisi olduğunu söyledi.

Perez, "Seyirciler azalıyor, gelirler azalıyor ve bu konuda bir şeyler yapmak zorundayız. Hepimiz zor durumdayız. Bizim ayak uydurabilmemiz için televizyonun değişmesi gerekiyor" dedi.

Perez, "Gençler artık futbolla ilgilenmiyor. Neden mi? Çünkü futbol kalitesinin düşük olduğu birçok maç oynanıyor ve bu maçlar ilgi çekmiyor. Gençler de eğlenmek için başka platformlara yöneliyor" diye ekledi.

Perez, Avrupa'nın büyük kulüplerinin son bir yılda 5 milyar euro gelir kaybına uğradığını, Real Madrid'in tek başına iki sezonda 400 milyon euro gelir kaybettiğini belirtti.

Perez'e göre kuracaklarını açıkladıkları Süper Lig'in takımların bu kaybı telafi etmesini sağlayacak. UEFA ile anlaşma sağlanması halinde Süper Lig'in Ağustos'ta başlaması, aksi halde gelecek yıl başlaması öngörülüyor.

FIFA VE UEFA'dan tepki geldi

FIFA Başkanı Gianni Infantino, bugün yaptığı açıklamada "Bazı takımlar kendi yollarına gitmeyi seçerlerse bunun sonuçlarına katlanırlar. Açık şekilde söylemek gerekirse düzenin ya içindesindir ya dışında. Kimse hem içeride hem dışarıda olamaz. Bunun açıkça bilinmesi gerekiyor" dedi.

FIFA'nın yeni lig kurma kararından memnun olmadığını ve UEFA'ya tam destek verdiğini ifade eden Infantino, "Umuyoruz ki her şey normale dönecek ve sorunlar çözülecek. Ama bu her zaman saygıyla, birliktelikle ve yerel ligler, Avrupa futbolu ve küresel futbolun çıkarları korunarak hareket edilirse olur" dedi.

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin de dün düzenlediği basın toplantısında yeni lig kurma planını futbolu sevenlerin "yüzüne tükürmek" olarak niteledi.

Ceferin, "Bu takımlar ve oyuncuları mümkün olan en kısa zamanda tüm resmi müsabakalardan men edilmeli" dedi.

Süper Lig'in kurulmasına karşı olduğunu daha önce söylemiş olan 2019 yılında Şampiyonlar Ligi finalini kazanan Liverpool takımının Teknik Direktör'ü Juergen Klopp oyuncuların suçlanmamasını istedi.

Klopp, "Bu zor bir durum. İnsanlar mutlu değiller ve bunu anlayabiliyorum. Ancak ne ben ne de oyuncular herhangi bir sürece dahil edilmedik. Haberimiz yoktu" dedi.

Manchester United orta sahası Bruno Fernandes ve PSG'den Ander Herrera Süper Lig'in kurulmasına karşı olduklarını açıkladılar. Fenerbahçeli futbolcu Mesut Özil'in yanısıra Dejan Lovren ve Ada Hegerberg gibi yıldız isimler de yeni lige karşı çıktılar.

UEFA Yönetim Komitesi Üyesi Jesper Moller dün yaptığı açıklamada, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin yarı finaline yükselen ve Süper Lig'in kurulumunda adları geçen Real Madrid, Manchester City ve Chelsea'nin turnuvadan çıkarılabileceğini söyledi.

Danimarka Futbol Federasyonu'nun da başkanı olan Moller "Bu takımların turnuvadan çıkarılması gerekiyor, bunun Cuma günü gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ondan sonra bu sene Şampiyonlar Ligi'ni nasıl tamamlayacağımıza karar vermek durumundayız" dedi.

Yeni ligi JP Morgan finanse edecek

ABD'li yatırım bankası JP Morgan'ın yeni ligi finanse edeceği açıklanırken banka kulüplere altyapı ve koronavirüsün etkileri ile mücadele etmek için kullanabilecekleri 3.5 milyar euroluk bir ödenek oluşturacak.

Ceferin, "Süper Lig sadece para için yapılıyor, birkaç kulübe gidecek para ben bu kulüplere kirli demek istemiyorum ama UEFA'nın amacı futbolu geliştirmek" dedi.

DBRS Morningstar'dan Michael Goldberg bu kararın yerel liglerdeki izleyici sayısının ve yayın gelirlerinin düşmesine neden olabileceğini söyledi.

Goldberg böylelikle gelir dağılımı açısından takımlar arasındaki uçurumun büyüyeceğini ifade etti.

Reuters'a konuşan Goldberg "Finansal açıdan Süper Lig içerisinde yer alan takımlar daha avantajlı olacaktır ancak bunun yerel liglerin bir ürün olarak değerini azaltacağını düşünüyorum. Süper Lig'e katılmayan takımlar öncekinden daha da dez avantajlı konuma düşebilirler" dedi.

Süper Lig'in kurulumunda İngiltere Premier Lig'inden Manchester United, Liverpool, Arsenal, Manchester City, Chelsea ve Tottenham Hotspur, İspanya'dan Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid, İtalya'dan ise AC Milan, Inter Milan ve Juventus yer alıyor.

Paris St-Germain, bu sene Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale ulaşan takımlardan Süper Lig'de yer almayan tek takım konumunda.

Perez Paris St-Germain ya da Alman takımlarından herhangi birinin Süper Lig'e davet etmediklerini henüz diğer takımların hangi kriterlere göre davet edileceğine karar verilmediğini ifade etti.

Yayıncı kuruluşlar kararı kınadı

Şampiyonlar Ligi'nin yayın haklarını satın almak için milyarlarca dolar harcayan yayıncı kuruluşlar Süper Lig adı altında yeni bir lig kurulması kararını kınadı.

Financial Times, Süper Lig kurucularının Amazon, Facebook, Walt Disney ve Sky gibi şirketlerle ön görüşmeler yaptığını bildirmişti.

Facebook dün yaptığı açıklamada Süper Lig'in yayın haklarını satın almak için görüşme halinde olmadığını açıkladı.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak Amazon'un da böyle bir görüşme içerisinde olmadığını söyledi.

Sky Sports'a konuşan İngiliz futbol takımlarından Crystal Palace'ın Başkanı Steve Parish Süper Lig kurulmasını kınadığını açıklarken uzun vadede bu durumun hükümetleri ve seyircileri bir araya getirerek futbola birlik getireceğini söyledi.

"Kendi dünya kupamızı kurarız"

Avrupa Süper Ligi’nin başkanı olan Real Madrid’in başkanı Florentino Perez, UEFA ve FIFA’nın restine rest ile karşılık verdi. Perez, “Avrupa Süper Lig kulüplerinin oyuncularının 2022 Dünya Kupası’nda oynamasını yasaklarlarsa kendi Dünya Kupamızı kurarız. Kimse sorun etmesin. Avrupa Süper Ligi projesiyle birlikte futbola her seviyede yardımcı olacağız ve futbolu dünyada doğru noktaya getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Süper Lig'in kurulumunda İngiltere Premier Lig'inden Manchester United, Liverpool, Arsenal, Manchester City, Chelsea ve Tottenham Hotspur, İspanya'dan Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid, İtalya'dan ise AC Milan, Inter Milan ve Juventus yer alıyor.

Paris St-Germain bu sene Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale ulaşan takımlardan Süper Lig'de yer almayan tek takım konumunda.

Juventus, Milan ve Inter, İtalya Serie A'da devam etmek istiyor

"Avrupa Süper Ligi"ni kuran takımlar arasında yer alan; Juventus, Milan ve Inter'in, gelecek sezon da İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) devam etmek istediği belirtildi.

Serie A Yönetimi, 12 kulübün "Avrupa Süper Ligi"ni kurması nedeniyle video konferans yöntemiyle bugün olağanüstü bir toplantı yaptı.

Ülkenin yüksek tirajlı spor gazetelerinden La Gazzetta dello Sport'un bu toplantıya ilişkin haberinde, "Avrupa Süper Ligi"ni kurmaları gerekçesiyle kendi liglerinden de ihraç edilmeleri gündeme gelen Juventus, Milan ve Inter'in, söz konusu toplantıda, "Avrupa Süper Ligi"nin yanı sıra kendi ulusal ligleri olan Serie A'da devam etmek isteklerini belirttiği ifade edildi.

Bu arada, Torino Başkanı Urbano Cairo ise ANSA ajansına yaptığı açıklamada, Inter Üst Yöneticisi Giuseppe Marotta ve Juventus Başkanı Andrea Agnelli'nin Serie A'ya ihanet ettiklerini, utanmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa Süper Ligi projesi

İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri, "Avrupa Süper Ligi" adıyla yeni bir girişim başlattıklarını duyurmuştu.

UEFA, FIFA, Avrupa Kulüpler Birliği, İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, bildiri yayımlayarak önde gelen kulüplerin ayrı lig kurma fikrine karşı çıkmıştı.

 İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Gabriele Gravina da "Avrupa Süper Ligi"ne "hayır" dediklerini belirtmişti.

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Avrupa Süper Ligi'ne katılan kulüplerde oynayan futbolcuların FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nda forma giyemeyeceğini açıklamıştı.

 

AA, Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU