İşin ustası anlattı: Videolarla nasıl nefret körüklenir?

"En dramatik anı seçer ya da böyle bir an uydurur ve bunu daha dramatik hale getirirdik. YouTube’da bir gelecek istiyorsak, bunun çatışmayla güçlendirilmesi gerektiğini fark etmiştik"

Radikal sağın son yıllardaki yükselişi, Britanya'da endişelere yol açıyor (AA)

Britanya'da bir dönem "alternatif sağ" görüşleri savunan ve hazırladığı videolarla radikal sağ hareketi destekleyen film yapımcısı Caolan Robertson, internette ırkçı nefreti nasıl körüklediklerini anlattı.

Britanya'da radikal sağcı ve İslam karşıtı İngiliz Savunma Birliği'nin eski lideri Tommy Robinson, 2018'de Roma'da Afrikalı bir göçmenin saldırısına uğradığını iddia ederek olayla ilgili bir videoyu YouTube'da paylaşmıştı. Videoda, siyahi birinin tren istasyonu önünde Robinson'a saldırdığı ve Robinson'ın adama yumruk attığı görülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık üç milyon defa görüntülenen video, o dönem Britanya'daki sağcı basında manşetlere yerleşmişti. Olayın orijinal görüntüleriyse, kurgulanmış videonun gerçekleri çarpıttığını ve asıl saldırganın Robinson olduğunu ortaya koymuştu.

Kurgulanan videonun yaratıcısı olan ve 2019'a kadar radikal sağcılarla birlikte çalışan Caolan Robertson, İrlanda'daki Newstalk radyosunda yayımlanan Moncrieff programında yaptığı konuşmada YouTube'da dikkat çekmek için başvurdukları yöntemleri anlattı.

Robertson, "En dramatik anı seçer ya da böyle bir an uydurur ve bunu daha dramatik hale getirirdik. YouTube'da bir gelecek istiyorsak, bunun çatışmayla güçlendirilmesi gerektiğini fark etmiştik" dedi.

O dönemde YouTube algoritmasının da genelde izleyicileri çatışma içerikli görüntülere yönlendirdiğini söyleyen Robertson, "Böylece daha fazla aşırılık içerek video yaptık" diye konuştu.

İnsanları tahrik edecek içerikleri öne çıkardıklarını kaydeden Robertson, dramatik etkiyi güçlendirmek için bazı videolarda renk kontrastlarını artırdığını söyledi.

İrlanda'da büyüyen ve eşcinsel olan Robertson, Londra'ya taşındıktan sonra homofobik tepkiler nedeniyle Müslümanlara duyduğu tepki sonucu radikal sağcılarla yakınlaştığını anlattı.

Robertson, şimdi radikal sağcıları aşırılıkçı hareketlerden uzaklaştırmayı hedefleyen Future Freedom isimli örgütü yönetiyor.


Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU