Almanya'ya sahte gezi soruşturmasında Malatya Vali Yardımcısı görevden alındı

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Malatya Yeşilyurt Belediyesi'ndeki iddialar hakkında müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatıldığı duyuruldu

Malatya'dan resmi geziyle Almanya'ya toplu iltica soruşturmasında bir vali yardımcısı ve iki müdür görevden alındı / Fotoğraf: AA

Malatya’da Yeşilyurt Belediyesi’nin “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesiyle ilgili soruşturmada bir vali yardımcısı ve iki müdür görevden alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevden el çektirilen Vali Yardımcısı’nın Dr. Mehmet Gödekmerdan müdürlerin ise , Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Ahmet Cebeci oldukları öğrenildi.

İçişleri Bakalığı’ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı onayı ile olayın soruşturulması için müfettiş görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Belediye ile bir dernek arasında düzenlenen protokol uyarınca, çevre duyarlılığını geliştirme konulu proje kapsamında, hizmet damgalı pasaport alarak yurt dışına giden bazı kişilerin yurda dönmediğine dair iddiaların Malatya Valiliği tarafından Bakanlığa intikal ettirildiği ve  İçişleri Bakanlığı onayı ile Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Soruşturma sonucunda elde edilen bilgi ve bulgularda; Yeşilyurt Belediyesi görevlilerinin, işbirliği projeleriyle ilgili meclis kararı alınması, pasaport alacak kişilerin belirlenmesi, pasaport başvurularının alınması ve ilgili makamlara iletilmesi; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, söz konusu Belediyenin talebinin alınıp incelemesi ve Nüfus Müdürlüğüne iletilmesi; Nüfus Müdürlüğünün hizmet pasaportlarının hazırlanmasında; vali yardımcısının ise vali uhdesinde olan onay işlemini kendisinin gerçekleştirmesi sebebiyle sorumluluklarının bulunduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Elde edilen bilgi ve bulgularda; Yeşilyurt Belediyesi görevlilerinin, işbirliği projeleriyle ilgili meclis kararı alınması, pasaport alacak kişilerin belirlenmesi, pasaport başvurularının alınması ve ilgili makamlara iletilmesi; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, söz konusu Belediyenin talebinin alınıp incelemesi ve Nüfus Müdürlüğüne iletilmesi; Nüfus Müdürlüğünün hizmet pasaportlarının hazırlanmasında; vali yardımcısının ise vali uhdesinde olan onay işlemini kendisinin gerçekleştirmesi sebebiyle sorumluluklarının bulunduğu değerlendirilmiştir. 

Bu sorumluluklar çerçevesinde başlatılan soruşturma tüm yönleriyle devam etmektedir. Soruşturmada bu aşamada sorumlulukları bulunduğu değerlendirilen ilgili Vali Yardımcısı ile Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü, Bakanlığımızca;  2 kamu görevlisi de valiliklerince olmak üzere; 4 personel görevden uzaklaştırılmıştır”

Hizmet damgalı pasaport uygulaması geçici olarak durduruldu

Soruşturma sonucunda; İçişleri Bakanı tarafından Belediye Başkanı ve diğer belediye görevlileri hakkında, İl Valisi tarafından da Vali Yardımcısı ve diğer kamu görevlileri hakkında 4483 sayılı Kanun uyarınca karar verileceği ve ayrıca devlet memuru olan görevliler hakkında disiplin yönünden de işlem tesis edildiğinin belirtildiği açıklamada,  son günlerde benzer şekilde gündeme gelen diğer yerel yönetimler hakkında da inceleme ve soruşturmaların devam ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 16 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suistimallerin önlenmesi amacıyla tedbirleri arttırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Belediye başkan yardımcısı da görevden alınmıştı

Yeşilyurt Belediyesi ise düzenledikleri çevre gezisinde Almanya’da 43 kişiyi kaybetmiş olmaları suçlaması üzerine başlatılan idari soruşturmada başkan yardımcısı Bekir Karakuş’un görevden el çektirildiğini açıklamıştı.

Geziyle Almanya’ya gidip dönmeyenler konuştu: “6 bin Euro para verdim”

Basına yansıyan haberlere göre olayın merkezinde Bingöl'ün Servi ilçesi eski Belediye Başkanı AK Parti'li  Ali Ayrancı bulunuyor. Almanya’ya götürülecek kişilerin Ali Ayrancı tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne üye yapıldığı, bu dernek üzerinden geçişlerin olduğu öne sürülmüştü.  Artı Gerçek’e konuşan Ali Ayrancı ise kendisine yönelik suçlamaları reddetti. 

Öte yandan Artı Gerçek’e konuşan ve Yeşilyurt Belediyesi’nin  organizasyonu ile Almanya’ya gidip geri dönmeyen 2 kişi ise Almanya'ya gidiş bedeli olarak kişi başı 5 bin ile 8 bin Euro arasında para ödendiğini söylemişlerdi.

Kendisinin 6 bin Euro verdiğini anlatan ve adının vermek istemeyen 20 yaşındaki genç, "Biz otobüsle 2020 yılının ilk aylarında Bingöl'den yola çıktık. Bizimle birlikte bizi götüren kişiler de vardı. Bize çıkarılan gri pasaportları dağıttılar. Yolculuğumuz otobüsle Bingöl’den Erzurum üzeri Karadeniz, oradan da İstanbul’dan devam etti. Türkiye’den çıkışımız gezi halinde bir hafta sürdü. Bu süre zarfında hiçbir sorun yaşamadık” diye anlattı.

 

Independent Türkçe, Artı Gerçek

DAHA FAZLA HABER OKU