Yeni askerlik düzenlemesi TBMM'de: 20 yaşını dolduran herkes "bedelli" yapabilecek

Yeni askerlik sisteminin bayramdan önce yasalaşması bekleniyor

AK Parti Grup Başkanvekili Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi / Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını bildirdi. Muş, kanun teklifinin Meclis'in uygun görmesi halinde bayramdan önce yasalaşabileceğini açıkladı. 

Muş buna göre, askerlik hizmeti süresinin 6 aya düşürüleceğini, bedelli askerliğin kalıcı hale geleceğini ifade etti. Muş düzenlemeyle bedelli askerlikte yaş sınırının ortadan kalktığını belirterek, 20 yaşını dolduranların bedelli askerlikten faydalanabileceğini söyledi.  Mehmet Muş bedelli askerlik için 31 bin lira ödenmesi gerektiğini söyleyerek, “Bir yedek asteğmenin maaşının 6 katı gibi bir rakam belirlendi” dedi. 

Yoklama kaçağı olanlar ve bakaya olanların bedelli askerlikten faydalanamayacaklarını belirten Muş bir defaya mahsus olarak, “Bu kanun yürürlüğe girmeden önce yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlara bir seferliğine bedelliden faydalanma imkanı getirilecek” dedi. 
Yeni sistemde askerliğin 6 aya düşürüleceğini ifade eden Muş, “Bu süreyi dolduranlar kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşabilecekler" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muş, “Bir vatandaşımız önce astsubaylığa, oradan subaylığa oradan da subaylığın diğer kademelerine yükselme imkanı bulacak. Yine eğer bir vatandaşımız yedek astsubay olarak görev yaparsa, burada meslek yüksek okulları biliyorsunuz, bunlar kısa dönemden faydalanamıyorlardı mevcut sistemde, artık meslek yüksek okulları ve lisans eğitimi olanlar, yedek astsubay olarak da görev yapabilecekler. Burada 2 aylık temel askerlik eğitiminden sonra 10 ay kıta eğitimi olacaktır ve 10 aylık süre içerisinde de bu vatandaşlarımız yedek subaylıkta olduğu gibi belli bir maaş alarak hizmet edeceklerdir” dedi. 
 

Independent Türkçe / Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU