İşte yeni askerlik sistemi... Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıkladı

Akar yeni sistemin ayrıntılarını bir şema ile anlattı. Bedelli için fazla başvuru olursa kura çekileceğini, MYO mezunlarının da yedek subay olabileceğini söyledi

Hulusi Akar yedek astsubay ve yedek subay maaşlarının rütbeye göre orantılı ve "oldukça tatminkar" olacağını söyledi / Fotoğraf: AA (Arşiv)

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin üzerinde çok çalıştıkları, olabildiğince modern verileri kullandıkları bir çalışma olduğunu belirterek, "Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim" dedi.

Bakan Akar, "Hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar bir ay temel eğitim yapacak. Bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisi kesilecek" şeklinde konuştu.
 

 

Temel eğitim lise mezunları için 1 ay

Milli Savunma Bakanı Akar, şu detayları verdi:

- Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak.

- 1 ay temel eğitime müteakip lise mezunu ve altı gençler 5 ay kıtada görev yapacak. Bunun sonunda erlere 'kalmak ister misiniz' diye sorulacak.

Yedek subay olacaklarda temel eğitim 2 ay

- Lisans ve lisansüstü eğitim yapanlar yedek subay olacaklar. 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar ve daha sonra terhis olacaklar. Ama isterlerse ihtiyaç durumuna göre subaylığa geçebilecekler.

- Meslek yüksekokulu mezunları yedek astsubay olacaklar. 'Mesleğinden kopma, elektrik, torna, otomobil, kimya, sağlık ne varsa o mesleğinize devam edin, bunun bir karşılığı var' denilecek.
 


Lisans ve lisans üstü mezunlar 6 ay erlik yapabilecek

- Lisans ve lisans üstü kadrolar dolarsa, üniversite mezunları isterse yedek astsubay olabilecekler. Meslek yüksek okulunu bitirenler de isterlerse 6 ay erlik yapabilecek.

- Esnek bir model uygulanacak. Erbaş, er ve uzman erlerden gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylar da belli şartlardan sonra subay olabilecek. 

- Askerlik esnasında, askerlik sonrasında ve görevlerini yaparlarken çeşitli imkanlar, destekler de sağlanacak.

- Bir taraftan TSK'nın ihtiyacı karşılanırken diğer taraftan askerlik yapanlar kendi eğitim, öğrenim ve mesleki gelişmelerini sağlayabilecekler.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU