AİHM’den Ahmet Altan için hak ihlali kararı

Yüksek mahkemenin kararı sonrası Türkiye, Altan'a tazminat ödeyecek

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutuklu gazeteci-yazar Ahmet Altan’ın başvurusunu karara bağladı.

AİHM, Altan'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan "emniyet, güvenlik, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü" haklarının Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti.

Kararla birlikte Türkiye, Altan'a manevi tazminat olarak 16 bin euro ödeyecek.

Mahkeme buna karşılık, Altan’ın “siyasi bir nedenle yargılanıp mahkûm edildiği” iddiasını kabul etmedi.

“Darbe çağrışımı” iddiasıyla tutuklanmıştı

Ahmet Altan’ın 15 Temmuz 2016 tarihinden önce katıldığı bir televizyon programında “darbe çağrışımı” yaptığı iddia edilmişti.

Altan, 23 Eylül 2016’da “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından tutuklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci-yazar, 2018’de “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay, 2019’da “darbeye teşebbüs” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozarak Altan’a “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan ceza verilmesine hükmetmişti.

Bozma kararına yerel mahkeme, 4 Kasım 2019’da “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 10 yıl altı ay hapis cezası verdiği Altan’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vermişti.

İstanbul başsavcılığının 6 Kasım 2019’da tahliye kararına itiraz etmesi üzerine Ahmet Altan, İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla 13 Kasım 2019’da tekrar tutuklanmıştı.

Altan, bunun üzerine, 21 Kasım 2019'da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuru AYM tarafından reddedilmişti. Altan, bunun üzerine AİHM’e gitmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU