"Erdoğan, Fazıl Say konserine gidecek"

Piyanist Fazıl Say Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konserine davet etti, kulis bilgilerine göre Erdoğan bu davete olumlu yanıt verdi

Fazıl Say’ın “Truva Sonatı” adlı eseri Truva Yılı kapsamında ilk kez Ağustos 2018’de Çanakkale’de sahnelenmişti (AA)

Habertürk yazarı Muharrem Sarıyaka, bugünkü köşesinde Piyanist Fazıl Say’ın, 18 Ocak’ta Ankara’da prömiyer yapacak “Truva Sonatı” konserine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı davet ettiğini yazdı.

"Erdoğan'ın yanıtı belli değil" diyen Sarıkaya, Cumhurbaşkanı'nın Fazıl Say’ı dinleyen kesimin tepkisinden çekinmeyeceği tahmininde bulundu.

Bu bilgiyi bir adım ileri taşıyan ise Oda TV oldu. Oda TV'de yer alan kulis bilgisine göre Cumhurbaşkanı Say’ın davetine olumlu yanıt verdi. Yani 18 Ocak'ta Cumhurbaşkanı, Say'ın konserine gidecek. Cumhurbaşkanlığı ya da Fazıl Say'dan konuya ilişkin bir açıklama henüz yok.

Erdoğan-Say gerginliğinin geçmişi 

Fazıl Say, muhalif açıklamaları nedeniyle birçok kez Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin eleştirilerinin odağında olmuştu. 

Ömer Hayyam’a atfedilen bir dörtlüğü retweet ettiği için yargılanan, 2013’te 10 aylık hapis cezası alan ancak 2016’da bu davadan beraat eden Fazıl Say,  “Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ne “Hayır” dediğini açıklamış, 24 Haziran seçimlerinde de CHP’nin Başkan Adayı Muharrem İnce’ye destek vermişti. 

Fazıl Say’ın, 18 Ağustos 2018’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’ndeki konseri iptal edilmişti. 

Say: Ülkemde yaşamak istiyorum

İptal kararının ardından temmuz ayında bir açıklama yapan ünlü piyanist, “Ülkemde yaşamak istiyorum ve ülkemde sanatımı yapmak istiyorum” başlığı ile paylaştığı yazıda şu ifadeleri kullanmıştı: 

“Önümüzdeki aylarda tepeden tırnağa görüşmeler gerçekleştireceğim, Önümdeki engelleri, önyargıları, yanlış algıları yok etmek istiyorum. Memleketimi çok seven bir insanım ve sanatımı tüm dünyada olduğu gibi kendi ülkemde de icra etmek istiyorum. Benim konserlerimin sadece birkaçı belediyeler ile önce bu sayının artmasını bu ilişkinin doğmasını, halkla buluşmalarımızda, Belediyelerin desteğinin artmasına çalışacağım… Bu sayı artmalıdır… Bu önyargı kırılmalıdır. Fazıl Say da bir Türk vatandaşıdır, Benimle bir konser için çalışan bir belediye suç mu işlemiş olur, lütfen, bu yanlışlardan dönelim. Sonra Üniversitelerde tekrar konserler vereyim istiyorum, yıllardır davet edilmiyorum, gençlerle buluşamıyorum, bu kapıların da ardına kadar açılması için gayret edeceğim. Şansımı tekrar ve tekrar deneyeceğim.”

Erdoğan’dan Say’a taziye 

Bu açıklamanın ardından sular bir nebze olsun duruldu. 

Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağustosta annesini kaybeden Fazıl Say’ı arayarak taziyelerini iletti. 

Say, o dönem bu görüşmeyi “Taziyelerini çok samimi, sıcak bir tonda, çok gerçek bir şekilde iletti” ifadesiyle anlatmıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU