Washington’da insan gübreleştirme yasallaştı

Eyalet meclisinden geçen tasarı Washington valisi Jay Inslee tarafından imzalanınca yasa yürürlüğe girdi. İnsanlar öldükten sonra toprağa dönüşerek ağaçlara ve bitkilere gübre olacak

Andrew Buncombe & Samuel Osborne - The Independent

Washington eyaleti sakinleri, öldükten sonra ‘insan gübreleştirme’ adındaki işleme tabi tutulma hakkına sahip ilk ABD vatandaşları oldu. Lisanslı kuruluşlar insan bedenini birkaç hafta içinde gübreye dönüştürebilen bu işlemi uygulayabilecek. Uzmanlar işlemin gömülmeye ya da yakılmaya göre çevreye daha az zararlı olduğunu belirtiyor.

Cenazenin yakılması (krematasyon) sırasında havaya karbondioksit ve çeşitli parçacıklar saçılırken, ABD’deki geleneksel gömme yöntemi olan cenazenin kanının akıtılarak formalin ve diğer kimyasalların damarlara zerk edilmesi yöntemi yeraltı sularını kirlettiği gibi, cenazelerin içine konduğu sağlam tabutlar da yer işgal ediyor. 

Tasarının gündeme gelmesi, ölümden sonra insan bedenini ortadan kaldırmanın alternatif yollarına dönük artan ilginin bir parçası. Tasarıyı destekleyenler, öldükten sonra bedenlerinin bitkileri beslemek üzere geri dönüştürülmesi fikrini sevdiklerini söylüyor.

Tasarıyı yasalaştırma girişimi, kısmen Seattle’lı tasarımcı ve girişimci Katrina Spade’in çabalarıyla gerçekleşti. Spade, 2014’te Kentsel Ölüm Projesi (Urban Death Project) diye bilinen ve bir yandan mimarlık yüksek lisansını tamamlarken bir yandan da insan bedenini gübreleştirme üzerine çalışmasını sağlayan bir proje başlatmıştı.

İnsan bedenini parçalamanın en iyi yolunu bulmak için Western Carolina Üniversitesi ile Washington Eyalet üniversitesinden araştırmacılarla irtibat kuran Spade, bu işlemi yapacak Recompose adlı bir şirket kurmuştu. Recompose’un CEO’su Spade, “Doğal organik indirgeme ‘insan kalıntılarının hızlı bir şekilde toprağa dönüştürülmesi’ olarak tanımlanıyor. Recompose, geçen birkaç yılı sadece bu işi yapan bir sistem geliştirmekle geçirdi. Artık hizmetimizi Washington Eyaleti’ne sunabilecek olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sürdürülebilir cenaze işlemini gerçeğe dönüştürmemize yardımcı birçok insan var, onlara da şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

İnsan gübreleştirme İsveç'te 2005'ten beri yasal.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

 

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU