Bloomberg: Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün İtalyan ortağı hisselerinin tamamını satabilir

Bloomberg International, İtalyan inşaat şirketi Astaldi'nin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki hisseleri için alıcı bulduğunu, Ankara merkezli IC Yatırım Holding elindeki kalan hissenin de satışa konu olabileceğini yazdı

Fotoğraf: AA

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımını Türk ortağı IC İçtaş İnşaat ile beraber üstlenen İtalyan Astaldi, üçüncü köprüdeki hisselerini satmayı planlıyor. 

Bloomberg International’ın konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre dünyanın en iyi 100 altyüklenici firması arasında yer alan Astaldi’nin yüzde 33’lük hissesinin değeri 462 milyon dolar. 

Köprünün kalan hissesi Ankara merkezli IC Yatırım Holding’e ait. Bloomberg’in ulaştığı kaynaklardan biri anlaşmanın, köprünün yüzde 100 hissesinin satışıyla da sonuçlanabileceğini söyledi. 

Kaynaklar, Londra merkezli varlık yönetimi firması Centricus, Çinli bir yatırımcı ve Türk yatırım grubu Global Yatırım Holding’in Astaldi hisselerine 1,3 milyar ile 1,4 milyar dolar arasında bir değerleme için bir araya geldiğini söylüyor. Durum tespitini tamamlamak üzere olan ortaklık, Astaldi’ye haziran sonundan önce teklif sunacak. 

Haberin ardından Astaldi hisseleri yüzde 5,4 yükseldi. 

Bloomberg’e konuşan kaynaklar ayrıca, üçüncü köprü için kullanılacak 2022 vadeli 2,3 milyar dolarlık kredinin yeniden yapılandırılması için Çin Endüstri ve Ticaret Bankası’yla görüşüldüğünü söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yeterli teklifle karşılaşırsak satarız”

Roma merkezli Astaldi, Venezuela’daki ekonomik krizin bilançosunda oluşturduğu risk nedeniyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki hissesini aylardır satmak istiyor. 

Olası bir satışla gelecek sermaye artışı,  İtalyan şirketin Aralık 2020 vadeli 750 milyon euro değerindeki tahvil ödemesi için önemli bir kaynak oluşturabilir. 

Ulaşım altyapıları ve enerji santralleri inşasında uzman Astaldi’den geçen ay yapılan açıklamada yıl sonuna kadar en azından bir adet “yeterli teklifle” karşılaşılması durumunda 355 milyon dolarlık hissenin satışına başlanabileceği duyuruldu. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan Yavuz da şubat ayında Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'nde hisseleri bulunan İtalyan Astaldi'nin hisseleri için Çinlilerle görüşmeler yapıldığını söylemişti.

DAHA FAZLA HABER OKU