Bilim insanları yavru köpekbalıklarının ötücü kuşları avladığını ortaya koydu

“Hiçbiri martı, pelikan, karabatak veya herhangi bir deniz kuşu değildi. Hepsi de karada bulunan, belki de arka bahçenizde yaşayan kuşlardı”

Bilim insanları, yavru kaplan köpekbalıklarının serçe, ağaçkakan gibi bilinen ötücü kuşlarla beslendiklerini ortaya koydu.

“Denizin çöp kutuları” olarak bilinen kaplan köpekbalıkları, yunuslardan deniz kaplumbağalarına ve lastik tekerleklere varıncaya kadar neredeyse her şeyi yiyor. Fakat iyi birer avcı olan bu hayvanlar 4,5 metrelik yetişkin boyutlarına ulaşmadan önce esasen karada yaşayan ötücü kuşlarla besleniyor.

Ecology adlı bilimsel yayında yer alan makalenin yazarlarından, Chicago Field Doğa Tarihi Müzesi araştırmacısı Dr. Kevin Feldheim, “Kaplan köpekbalıkları kolay yemek gördüklerinde onu hemen kapar. Fakat bu tür köpekbalıklarının ötücü kuşları yediklerini öğrendiğimde şaşırdım. Bunların deniz kuşları olduklarını sanmıştım” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar kaplan köpekbalıklarını, Meksika Körfezi’ni aşmaya çalışan göç yolculuğundaki ötücü kuşları avlarlarken buldu. Her yıl 2 milyon kuş baharda Kuzey Amerika’ya ulaşmak için bu göç koridorunu kullanıyor.

Dr. Feldheim, “Kaplan köpekbalıkları okyanus üzerinde uçmakta zorlanan ötücü kuşları avlıyor. Göç sırasında zaten bitkin olan kuşlar yoruldukları için ya da fırtına sırasında okyanusa iniyorlar” diye konuştu.

Karada yaşayan kuşlar muhtemelen deniz kuşlarına göre daha kolay av oluyor çünkü su üzerinde kendilerini idare etmekle zorlanıyorlar.

Mississippi Devlet Üniversitesi’nden Dr. Marcus Drymon’ın öncülük ettiği çalışmada araştırmacılar, yaklaşık 1 metre uzunluğundaki yavru kaplan köpekbalıklarının beslenmelerini bir bottan izledi. Araştırmacılar daha sonra yakaladıkları bu köpekbalıklarının midelerini incelemelerinin ardından onları zarar görmeden suya geri salıverdi.

Araştırmada 105 köpekbalığı incelenirken, bunların 41’inin midesinde kuş kalıntılarına rastlandı.

 

tiger-sharks.jpg
Yavru kaplan köpekbalıklarının midesinde bulunan kuş tüyleri / Fotoğraf: Marcus Drymon

 

Kısmen sindirilen kuşların hangi türden olduklarını belirlemeyen bilim insanları kuşların kalıntılarını DNA analizi için laboratuvara gönderdi.

Dr. Dryman, “Hiçbiri martı, pelikan, karabatak veya herhangi bir deniz kuşu değildi. Hepsi de karada bulunan, belki de arka bahçenizde yaşayan kuşlardı” dedi.

Kaplan köpekbalıklarının kuş yediği ilk kez ortaya çıkarılmıyor.

Hawaii’de yavru albatrosların uçmayı öğrendiği bir yer bulunduğunu belirten Dr. Feldheim, buradaki yetişkin kaplan köpekbalıklarının albatrosları yediklerini söyledi.

Ancak söz konusu araştırma kaplan köpekbalıklarının karada yaşayan ötücü kuşları yediklerini ilk kez ortaya koyuyor. Araştırmacılar bunun gelecekte onları korumaya yardımcı olacağını umuyor.

Dr. Feldheim sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün köpekbalıkları zor durumda. Endüstrileştirilmiş balıkçılığın onları ne kadar olumsuz etkilediğini bilmiyoruz fakat son yıllarda en iyi avcılar olan bu hayvanların sayıları azaldı. Bize genel olarak köpekbalıkları hakkında hala ne kadar çok şey öğrenebileceğimizi gösteren araştırma, ayrıca gözlemlemenin yapamadığını DNA’nın söyleyebileceğini ortaya koyuyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU