Çin'in tepkisi NASA'ya geri adım attırdı

NASA, tepkiler üzerine Tayvan’ı ülke değil lokasyon olarak niteledi

Çin, Tayvan'ı 23. eyaleti olarak görüyor (Reuters)

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars projesi internet sitesindeki ülkeler arasında Tayvan'ın da yer alması, Çin'in tepkisini çekti.

Tayvan'ı Çin'in bir parçası olarak kabul eden Pekin yönetimi, NASA'dan yapılan yanlışı bir an önce düzeltmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinli hükümet sözcülerinden Zu Fenglian, NASA'yı "Tek Çin ilkesini ihlal etmekle" suçladı. Çin Komünist Partisi'ne yakın People's Daily gazetesinin sitesinde yer alan yorumlarda da, NASA'nın "affedilemez bir hata yaptığı" kaydedildi.

NASA, tepkiler üzerine 2026'da düzenlemeyi planladığı Mars seyahati için başvuruları kabul ettiği sitede Tayvan'ı "lokasyon" olarak niteledi.

Daha önce de bazı yabancı şirket ve kurumlar Tayvan'ı ülke olarak sayarak Çin'in tepkisini çekmişti. ABD'deki havayolu şirketleri, Çin'in çağrıları üzerine 2018'de Tayvan'dan ülke olarak bahsetmeye son vermişti. Yine 2018'de otel zinciri Marriott International'ın internet sitesi, Tayvan'a ülkeler listesinde yer vermesi nedeniyle Çin'de engellenmişti.

1945 - 1949'daki Çin iç savaşı sırasında komünistlere yenilen milliyetçiler Tayvan adasına kaçarak burada Çin Cumhuriyeti'ni ilan etmişti. Çin anakarasında ise Çin Komünist Partisi öncülüğünde Çin Halk Cumhuriyeti kurulmuştu. İki taraf da kendisini asıl Çin olarak tanımlıyor ancak uluslararası toplumda Çin olarak yaygın kabul gören, Çin Halk Cumhuriyeti. Tayvan'ın bağımsızlığıysa az sayıda ülke tarafından tanınıyor. 


Independent Türkçe, RT, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU