Endonezya seçimleri: Widodo tekrar seçildi, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor

Widodo'nun rakibi seçimi kaybettiği takdirde insanları sokağa çağıracağını söylemişti

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve eşi Iriana 2019 seçimlerinde oy kullandıktan sonra kameralara poz vermişti / Fotoğraf: The Independent 

Endonezya’da Cumhurbaşkanı Joko Widodo resmi sonuçlara göre göreve ikinci kez tekrar seçildi. Aşırı milliyetçi rakibiyse seçim sonuçlarına itiraz ederek yasal mücadele başlatacağını belirtti.

Nihai sonuçlara göre Widodo oyların yüzde 55'ini alırken, rakibi Emekli General Prabowo Subianto ise oyların yüzde 45,5’ini elde etti. Bu oy oranları, sayım başladıktan kısa süre sonra açıklanan oy oranıyla aynı doğrultuda.

Seçimin ilk sonuçlarının yayımlanmasıyla Subianto, seçimde hile yapıldığını iddia etmiş ve zaferinin reddedilmesi durumunda “halkı” sokağa çağıracağını belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim sonuçlarının teyit edilmesiyle Subianto’nun açıklamasından yola çıkan yetkililer ülkede yüksek alarm verdi ve binlerce güvenlik gücü görevlendirdi. Ancak Subianto yaptığı açıklamada "halkın iradesini anayasal çerçevede savunacaklarının" altını çizdi.

Sonuçların açıklanmasının ardından paylaştığı bir videoda Subianto, yenilgiyi reddettiğini açıklarken destekçilerine şiddete başvurmama çağrısında bulundu.

İlerici lider Widodo, rakibinin “anayasa ve hukuka uyumlu bir süreç takip etme” kararını “takdir ettiğini” belirtti. 
 


Widodo’nun önceki seçimi kazanması Endonezya’nın siyasi ve askeri elitinin süregelen gücünün yıkılması olarak yorumlanmıştı.

Widodo seçim kampanyasında görev süresince yoksulluğun azaldığına, yeni yol, liman ve havaalanı yapılarak Endonezya'nın yetersiz altyapısının iyileştirildiğine vurgu yapmıştı.

Öte yandan Subianto da, Endonezya'nın özellikle Çin gibi yabancı güçler tarafından sömürülme ve ülkenin parçalanma riski iddialarına odaklanan korku temelli bir seçim kampanyası yürütmüştü.

Subianto’nun kampanya yetkilisi Sufmi Dasco Ahmet, yasaların gerektirdiği şekilde Anayasa Mahkemesi'ne 3 gün içinde başvurarak seçim sonuçlarına itiraz edeceklerini söyledi.

Subianto, 2014'teki seçimlerde de Widodo'ya karşı kaybetmiş ve sahtekarlık yapıldığını iddia ederek seçim sonuçlarına itiraz etmişti. Ancak itiraz, yeterli kanıt sunulmadığı gerekçesiyle kabul edilmemişti.

Ülkede oy sayımı halka açık olarak gerçekleştiriliyor. Komisyon ayrıca her bir oy merkezindeki seçim çizelgesini internet sitesinde yayımlayarak, halkın sonuçları doğrulamasına olanak tanıyor.

Seçim Komisyonu’nun açıklamasına göre Subianto 68,5 milyon oy alırken, Widodo 85,6 milyon oy alarak 34 bölgenin 21'ini kazandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU