Kılıçdaroğlu'nun yeni hedefi Bahçeli... Aklındaki strateji ne?

Erdoğan ve Bahçeli, Millet İttifakı'nı dağıtmayı hedeflerken Kılıçdaroğlu, MHP planını devreye soktu. Bahçeli'yi hedefleyen Kılıçdaroglu'nun yeni çıkışının birkaç ayağı var. CHP'liler ve siyasi gözlemciler, Kılıçdaroglu'nun yeni çıkışını değerlendirdi

Kemal Kılıçdaroğlu son grup toplantısında Devlet Bahçeli'yi eleştirdi / Fotoğraf: AA

Independent Türkçe, 23 Mart 2021 tarihinde yayınlanan "Muhalefet, erken seçim hamlesine hazırlanıyor… Kamuoyu araştırmacıları erken seçim ihtimalini değerlendirdi" başlıklı haberinde muhalefetin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ve son ekonomik gelişmelerin ardından erken seçim taleplerini artıracağını kaleme almıştı.

Beklenen gelişme oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen pazartesi günü partisinin son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında yardımcılarına sonbahar gibi erken seçim olabileceğini belirtti ve hazır olunmasını istedi.

Kılıçdaroğlu, bir gün sonra yani dün partisinin grup toplantısında erken seçime değinmedi ama iktidara yönelik sert eleştiriler yöneltti.

Eleştirileri içinde en dikkat çeken bölüm ise geçmişten farklı olarak bu sefer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de hedef almasıydı.

Kılıçdaroğlu, yakın zamana kadar eleştirilerini daha çok Erdoğan'a ve AK Parti'ye yöneltirken Bahçeli ve MHP üst yönetimini mümkün olduğunca eleştirmekten kaçınıyordu.

Bir eleştiri olacaksa ya da MHP'ye cevap verilecek ise bunu daha çok parti kurmayları özellikle de Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç yapıyordu.

Kılıçdaroğlu ayrıca bugüne kadar Bahçeli'den ve MHP üst yönetiminden gelen şahsını hedef alan eleştirilere de ciddi karşılık vermemiş, polemikten kaçınmıştı.

Taa ki düne kadar.

Dünkü grup toplantısında Kılıçdaroğlu'nun geçmişten farklı olarak daha açık ifadelerle Bahçeli'yi eleştirdiği görüldü.

 

 

Grup toplantısında Bahçeli'yi ekonomi üzerinden eleştirdi

Milliyetçilere sıcak mesajlar gönderen Kılıçdaroğlu, buna karşın Bahçeli'ye yönelik şu sözleri sarf etti:

Ülke bu durumda. Ülke perişan ama kendisine milliyetçiyim diyen bir partinin genel başkanı onun da tek gündem konusu benim. Allah aşkına ben bütün ülkücülere seslenmek isterim. Esnafa, çiftçiye, emeklilere herkese seslenmek isterim.  Ya Allah rızası için bir gün ama bir gün Sayın Bahçeli'nin ya bu esnafın derdi nedir diye sorduğunu duydunuz mu? Duymadınız, duyamazsınız onun derdi biziz. Peki hadi esnafı unuttu diyelim. Bir güne bir gün Sayın Bahçeli'nin ya bu çiftçilerin derdi nedir diye bir soru sorduğunu duydunuz mu? Duyamazsınız, onun için esnaf, çiftçi hepsi hikaye. Onun tek bir arzusu var. Muhterem beyefendi orada nasıl kalacak, ben de altına halı olayım. Olmaz.

Tank palet fabrikasının özelleştirilmesi ve Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması olaylarından örnek vererek Bahçeli'nin bunlara da sessiz kaldığını öne süren Kılıçdaroğlu, gerçek milliyetçilerin ve vatanseverlerin kendileri olduğunu ileri sürdü.

CHP kulislerine göre Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli çıkışı tesadüf değil

Grup toplantısının ardından Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışının nedenini araştırdık.

CHP kulislerine göre bu sadece bugüne özgü bir eleştiri değil, zamana yayılacak yeni bir stratejinin de parçası.

CHP kulislerinde konuşulanlara göre Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve MHP üst yönetimini bugüne kadar mümkün olduğu kadar birebir eleştirmeme siyasetini bir kenara bırakarak, Erdoğan ve AK Parti kadar olmasa bile daha fazla eleştirecek.

Bunu yaparken de MHP'nin tabanı olan milliyetçilere sıcak mesajlar verilerek, MHP üst yönetimi ile seçmeni ayrıştırılmaya çalışılacak.

Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli'yi eleştirme stratejisinin iki nedeni

Kılıçdaroğlu'nu bu siyaset değişikliğine iten nedenler ise şöyle sıralanıyor.

-Kılıçdaroğlu, çoğunluğu esnaf, çiftçi ve gençlerden oluşan MHP seçmeninin de ekonomik sıkıntılardan etkilendiğini düşünüyor. Bahçeli'nin bu sorunlara hiç değinmediği vurgusunu yaparak seçmenini partisinden koparamasa bile parti politikasına daha eleştirel gözle bakmalarını hedefliyor.

-Ekonomik sıkıntılardan ve diğer sorunlardan dolayı AK Parti'den kopan ama muhalefete yönelmek yerine MHP'ye kayan kesimlere de yaşanan sıkıntıların tek sorumlusunun AK Parti olmadığını MHP yönetiminin de olan bitenden sorumlu olduğunu söyleyerek oy kayışını muhalefete yönlendirmeyi amaçlıyor.

Bu nedenlerden dolayı önümüzdeki süreçlerde Kılıçdaroğlu'nun gündemdeki gelişmelere göre Bahçeli'yi hedef alan eleştirilerinin artacağı iddia edilmekte.

veliağbaba.jpg
Veli Ağbaba / Fotoğraf: AA

 

"Zaten MHP'yi de eleştiriyoruz"

CHP kulislerinde konuşulan bu iddiaları Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'ya sorduk.

Ağbaba, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir yol izleyeceğini bilemeyeceğini ancak MHP'nin AK Parti'nin ortağı olmasından dolayı zaten parti yöneticileri olarak MHP'yi de eleştirdiklerini söyledi.

kemalözkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter@avrasyaanket

 

"Kılıçdaroğlu, iktidarın milliyetçi kanadıyla da polemiğe girecek"

Peki CHP'yi yakından takip eden kamuoyu araştırmacıları CHP kulislerinde dillendirilen bu iddialara ne diyor?

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli'nin Türk-Kürt ayrışması yaratarak Millet İttifakı'nı bölmeye çalıştığının farkında olduğunu belirterek, bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun da artık iktidarın milliyetçi kanadıyla polemiğe gireceğini söyledi.

"MHP tabanı da ekonomiden ve başkanlık sisteminden rahatsız"

CHP kulislerinde konuşulan Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli'nin ekonomik sorunlara karşı sessiz kaldığını vurgulayarak parti tabanından eleştiri yükselmesini hedefleyeceği iddialarına da cevap veren Özkiraz, şöyle konuştu:

Son derece doğru bir değerlendirme. Bizim anketlerimizde 'Ekonomik kriz var mı?', 'Başkanlık sisteminden memnun musunuz?' diye sorulduğunda MHP'lilerden genelde olumsuz cevaplar alıyoruz. Ekonomik krizin olduğunu söyleyerek, bunun sebepleri arasında başkanlık sistemini de görüyorlar. Kılıçdaroğlu, bu noktada MHP'li seçmene "Sizin partiniz, devletin bekası diyerek buradayız dedi ama görüyorsunuz ekonomik kriz hepimizi yakıyor' diyerek, boşuna destek verdiklerini hatırlatmak istiyor.

"Milliyetçiler, Cumhur İttifakı'nın yumuşak karnı"

"Kılıçdaroğlu'nun bu söylemleri etkili olabilir mi?" sorusuna "Çok etkili olur" diyerek cevap veren Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun bu yolla iki şeyi deneyeceğini söyleyerek, bunları şöyle sıraladı:

- Cumhur İttifakı'ndan oy almak istiyor. Milliyetçiler, bu açıdan Cumhur İttifakı'nın yumuşak karnı.

- Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin birbirine dost olmasa dahi düşman olmamasını sağlamak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Milliyetçilere el uzatan Kılıçdaroğlu, Bahçeli'yi eleştirerek HDP'ye de mesaj verecek"

Özkiraz, söylediği iki maddeyle ilgili iddialarını şöyle detaylandırdı:

Kılıçdaroğlu, söylemlerinde milliyetçilere el uzatarak, Türkiye'yi daha iyi yöneteceklerini söylüyor. Diğer taraftan Bahçeli ve yönetimini eleştirerek HDP'lilere "Size düşman olan partiyle dost değiliz" mesajı vermiş oluyor.

"MHP'nin CHP'ye sataşmasının hedefi AK Parti'den oy almak"

Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun da eleştirilerinin artması ile MHP'nin de karşı eleştirilerinin artacağını söyleyerek, "Zaten MHP yönetimi bir süredir CHP'ye sataşıyordu. Ancak bu sataşmalardaki amacı CHP'den oy almak değil. AK Parti'nin Türkiye'de CHP'ye karşı düşmanlaştırdığı, her şeyin sorumlusu olduğuna inandırdığı bir kitle var. MHP, CHP'ye çatarak o kitleden oy almak yani aslında AK Parti'den oy almak istiyor" dedi.

"Konuşmaların tonu artacak"

Özkiraz, Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki konuşmanın içeriğinin sadece bugünle sınırlı olmayacağını, bu tür konuşmalarının tonunun seçime kadar artacağını düşündüğünü de kaydetti.

ertan aksoy.jpg
Ertan Aksoy / Fotoğraf: Twitter@Ertan_Aksoy

 

"Bahçeli ve MHP eleştirilerinde araştırmaların etkisi var"

Aksoy Araştırma Şirketi Başkanı Ertan Aksoy da Kılıçdaroğlu'nun Bahçeli ve MHP eleştirileriyle ilgili şunları söyledi:

Kılıçdaroğlu ve CHP, eskiye göre daha çok araştırma kullanıyor. Araştırmalar gösteriyor ki Bahçeli'nin tutumu ile tabanı arasında anlamlı bir ayrışma var. Hele bu ayrışma söz konusu olan şey ekonomi olunca çok daha büyük boyuta varıyor. Bu nedenle de Kılıçdaroğlu'nun birinci muhatabı ve sorumluluğu MHP tabanına seslenmek. O da bunu yapıyor. MHP'nin gündeminin seçmenin gündeminden kopuk olduğunu düşünüyor, buna göre bir strateji kuruyor.

"Kılıçdaroğlu, Bahçeli'ye eleştirileri artırmalı"

Kılıçdaroğlu'yla birebir görüşmesi olmadığı için Bahçeli'ye yönelik eleştirilerini artırıp artırmayacağını bilmediğini söyleyen Aksoy, "Artırmalı mı denirse bir siyasi analist olarak artırarak devam ettirmesi gerekiyor" diyerek bunun nedenini şöyle açıkladı:

İktidarın ortağına, iktidarın yönetimine dair eleştiri getirmek kadar anlamlı bir şey yok. Biz beraber iktidarız dememesi Türkiye'yi birlikte yönettikleri gerçeğini değiştirmiyor. Dolayısıyla ülke yönetimine dair sorunlarla ilgili MHP'yi eleştirmesi de doğal.

murat sarı.jpg
Murat Sarı / Fotoğraf: Twitter@muratsari_

 

"Kılıçdaroğlu, ben oy alamazsam İyi Parti'ye gitsin diyor olabilir"

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı, Bahçeli'nin konuşmalarında ekonomik sorunlara değinmekten ziyade daha çok güvenlikle ilgili konulara girdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

Ama ülkenin asıl sorunları ekonomik sıkıntı, işsizlik, enflasyon hayat pahalılığı. CHP, bunun üzerinden MHP'yi vurmaya çalışıyor. Ben oy alamazsam bari İyi Parti'ye gitsin diye de düşünüyor olabilir.

"Kılıçdaroğlu'nun eleştirileri MHP tabanı ile Bahçeli'yi karşı karşıya getirmez"

Sarı, buna karşın Kılıçdaroğlu eleştirse dahi MHP tabanıyla Bahçeli'yi karşı karşıya getirmesinin mümkün olmadığını öne sürerek, "MHP tabanında milliyetçilik duyguları daha belirgin. Gelenekselleşmiş bir MHP'lilik var. İyi Parti gibi değil. MHP'den kaçacak bütün seçmen zaten İyi Parti'ye gitti. Dolayısıyla MHP'den CHP'ye ya da CHP'den MHP'ye kayacak bir oy yok" iddiasında bulundu.

"Daha çok Erdoğan'ı ve AK Parti'yi eleştirmeye devam edecek"

Sarı, MHP'den bir oy akışı sağlaması mümkün olmadığından Kılıçdaroğlu'nun yine eleştirilerini çoğunlukla Erdoğan'a ve AK Parti'ye yöneltmeye devam edeceğini de öne sürdü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU