Bedrettin Dalan: Hepimiz aynı gemideyiz, gemimiz de batmayacak

"Türkiye'nin gücünü kırmak için emperyalistler bir sürü enstrümanın yanında ekonomi enstrümanını da kullanmaya çalışıyor"

Fotoğraf: AA

Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Dalan, “Kimse korkmasın, devlet bakkal dükkanı değildir, batmaz. Biraz sıkıntılardan geçebiliriz ama bunu da aşarız. Hepimiz aynı gemideyiz, gemimiz de batmayacak” dedi.

Eski siyasetçi Dalan, Sabah gazetesinden Tuba Kalçık’a verdiği söyleşide Türkiye’deki yüksek faizlerle ilgili olarak şu görüşlerini dile getirdi:

Yüksek faiz yatırıma büyük zarar veriyor. Yüksek faizi olan bir ülkede yatırım yapmayı beklemek ham hayal. Erdoğan yüksek faize karşı çıkmakta yüzde 100 haklı. Yüksek faiz varken üretime yatırım yapmaz kimse ancak enflasyonun yüksek olduğu bir yerde de faizi düşük tutamazsınız. Burada Friedman ekonominin devreye girmesi gerekiyor. Belirli bir süre paralar bankaya çekilerek, enflasyon aşağıya çekilir. Enflasyon aşağıya çekildikçe faizler de aşağıya çekilir. Tabii bankaya gelen bu paralar süratle üreticilere aktarılmalı. Burada devreye devletin teşvik paketleri de girmeli. Üretim artıkça zaten enflasyon kendiliğinden düşer. Şimdi bazıları "Devlet batacak" diye konuşuyor. Kimse korkmasın, devlet bakkal dükkanı değildir, batmaz. Biraz sıkıntılardan geçebiliriz ama bunu da aşarız. Ekonomide psikoloji çok önemlidir. Psikolojik olarak millete 'batıyoruz' diye korku salmak, ülkemize yapılacak en büyük kötülük olur. Hepimiz aynı gemideyiz, gemimiz de batmayacak. Dünyada daimi devlet sahibi olan tek millet Türk milletidir. Türkiye Cumhuriyeti de batmaz, Türk milletine de hiçbir şey olmaz. Türkiye'nin gücünü kırmak için emperyalistler bir sürü enstrümanın yanında ekonomi enstrümanını da kullanmaya çalışıyor. Bizim de bunlara karşı savunmamızı daha da artırmamız gerekiyor. Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na güveniyorum. Onu yakından tanırım. Çekirdekten bankacı. Liyakat sahibi biri. Ekonomi alanında uzman. Yanlış kararlar alacağını da kesinlikle düşünmüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dalan, “İçinde bulunduğumuz dönemde Türkiye'nin dünyadaki konumunu nasıl buluyorsunuz?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

Türkiye siyasette dünyanın 'kemer taşı'dır. Onu söküp, düşürdüğün zaman tüm tuğlalar dağılır. Türkiye'nin sökülmesi dünya düzeninin de dağılması anlamına gelir, ki bunu ne Avrupa, ne Amerika, ne Rusya, ne de Çin göze alabilir. Bizi zayıflatmak istiyorlar, devirmek değil. Devirmeyi kimse göze alamaz, kendileri de altında kalır çünkü. İçinde bulunduğumuz süreçte ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın proaktif siyaseti Batı'yı korkutuyor. O yüzden de ülkemiz üzerine oyun oynamaya çalışıyorlar. Şu anda Rusya ile iyi ilişkiler içinde olmamız da çok önemli. Türkiye NATO'nun üyesi diye yıllarca Rusya ile ilişkilerimiz iyi değildi ve bundan dolayı da büyük zarar ettik. NATO'dayız diye Rusya ile kavga etmenin bize faydası olmaz. Milli gelirimizin büyük kısmını savunma sanayisine harcadık, hep ithal ettik. Şimdi ise savunma sanayimiz açısından da önemli hamleler yapıldı. Kendi silahlarımızı üretiyoruz. Ülkemiz için önemli bir hamle olarak görüyorum bunu. Ama bunun da artarak devam etmesi gerekiyor.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU