'Adalet' nöbeti başlatan Emine Şenyaşar ve oğlu gözaltına alındı

Bir süre önce Şanlıurfa Adliyesi önünde 'Adalet' nöbeti başlatan Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, gözaltına alındı

Adliyenin "kamu binası" olduğu gerekçesiyle şövalyelere izin vermeyeceklerini belirten polis, döviz ve fotoğrafların yer aldığı şövalelere de el koydu / Fotoğraf: Twitter

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçim sürecinde AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırıları sonucu eşi Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar'ı kaybeden Emine Şenyaşar Urfa Adliyesi önünde "Adalet" talebiyle başlattığı oturma eyleminin 17. Gününde bir kez daha gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar, Demokratik Topum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanlarının ziyaretinden hemen sonra polisler tarafından gözaltına alındı. 

Sabah saatlerinde adliye önüne gelen Şenyaşarlar, diğer günlerden farklı olarak taleplerini şövalelerin üzerine bıraktıkları dövizlere yazdı.

Bir süre sonra adliyenin "kamu binası" olduğu gerekçesiyle şövalyelere izin vermeyeceklerini belirten polis, döviz ve fotoğrafların yer aldığı şövalelere el koydu.

Uzun bir süre şövalelerin alınmasına karşı direnen Ferit Şenyaşar "17 gündür buradayız. Bu güne kadar bize ne dediyseniz yaptık. İlk başladığımızda içerdeydik bizi çıkardınız. Bundan sonra öldürseniz de buradan bir adım geri atmam" diyerek tepki gösterdi.

DTK, DBP heyet ziyaretinden hemen sonra ise anne ve oğlu, polisler tarafından gözaltına alındı.

Anne ve oğlunun Urfa İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldükleri öğrenildi. 

“Katiller dışarıda annem gözaltında”

Ferit Şenyaşar, gözaltı işleminin ardından “ŞenyaşarAilesineAdalet” adlı hesaptan yaptığı paylaşımda duruma tepki gösterdi.

Şenyaşar, “Şu ana annem ve ben gözaltına alınıp Güvenlik Şube’ye getirildik. Adalet istemek suç oldu. Failler serbestken biz gözaltına alınıyoruz. Biz vazgeçmeyeceğiz. Annem çok ağladı ama susmadı. Oğullarının ve kocasının katledilişini herkese anlattı. Şimdi gözaltında ama anlatmaya devam edecek. Annem bu yüzden gözaltında. Katiller sahte kimlikte toplum içinde. Katiller dışarıda annem gözaltında. Onlar bulunana kadar susmayacağız” dedi.

Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti’nin 7. gününde de gözaltına alınmış ve serbest bırakılmasının ardından adliye önündeki nöbetine devam etmişti.

Ne olmuştu?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AK Partili vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti esnasında korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait işyeri ve hastaneye uzanan saldırıları sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklandı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik odada tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AK Partili vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaydan 18 ay sonra ise Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşananlara olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Yürüyerek gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde katledilen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi.

 

Independent Türkçe, Evrensel

DAHA FAZLA HABER OKU