Dev bankalar, fosil yakıt şirketlerine 3,8 trilyon dolar aktardı

Kovid-19 pandemisi enerji kullanımını azaltsa da 2020’de fosil yakıt projelerine yönelik finansman önceki yıllardaki rakamları aştı

Yunanistan'da kömürle çalışan bir enerji santrali (Reuters)

Dünyanın en büyük 60 bankasının Paris İklim Anlaşması'nın kabul edildiği 2015'ten bu yana fosil yakıt şirketlerine 3,8 trilyon dolar finansman aktardığı bildirildi.

ABD merkezli sivil toplum örgütü Rainforest Action Network'un raporuna göre, Kovid-19 pandemisinin enerji kullanımını azaltmasına rağmen 2020'de fosil yakıt projelerine yönelik finansman önceki yıllardaki rakamları aştı. Raporda, bu durumun "şoke edici" olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporun yazarları, yeni fosil kaynaklarına yönelik finansmanın Paris Anlaşması'nın hedeflerine tamamen aykırı olduğuna dikkat çekti. Fosil projelerini finanse eden 60 bankadan 13'ünün ABD ve Kanada şirketleri olduğu kaydedilen rapora göre, listenin ilk sırasında JPMorgan yer alıyor. Birleşik Krallık merkezli Barclays tüm Avrupa bankaları içinde, Fransız bankası BNP Paribas da AB bankaları arasında en çok finansman sağlayan banka oldu. 2020'de fosil yakıt arayan 100 şirkete en fazla fon sağlayan bankaysa Citi'ydi.

Raporda, "2020 verisinin sürpriz sonuçlarından biri, temiz enerjiye olan bağlılığıyla övünmekte hiçbir fırsatı kaçırmayan BNP Paribas'ın 2020'de 4. en kötü fosil bankası olması" denildi.

60 bankadan 17'si, 2050'ye kadar net sıfır karbon hedefine bağlılıklarını açıklamıştı ancak raporda bankaların bu taahhüdünün "tehlikeli şekilde zayıf ve belirsiz" olduğu belirtildi. Bazı bankalar kömür projelerini finanse etmeyi reddediyor ancak petrol ve doğalgaz projelerine para aktarmaya devam ediyor.

Raporun yazarları, bankalara yönelik baskının artırılması için hükümetin de adım atması gerektiğini ifade etti. Rainforest Action Network'dan Alison Kirsch, "Arktik bölgesi gibi özel yerlere ya da sera gazının yoğun olduğu katranlı kum gibi yakıt türlerine finansmanın sınırlandırılması konusunda bir ilerleme var ama bunlar pastanın çok küçük bir parçası” dedi.

6 STK tarafından hazırlanan ve Bloomberg'in verilerine dayanan rapor, 40 ülkeden 300'ü aşkın örgüt tarafından destekleniyor.


Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU