Hamas ve Dahlan seçim ittifakı mı yapacak?

Gözlemciler, yakınlaşmanın Hamas ile Demokratik Reform Akımı’nı gelecek seçimlerde bir ittifak kurmaya “itebileceğini” düşünüyor

Dahlan’ın adamları ilk kez Filistin’deki siyasi sürecin içerisinde yer alacak (AFP)

Fetih Hareketi’nden ihraç edilen Muhammed Dahlan’ın önümüzdeki yasama seçimleri maratonuna bağımsız bir liste kurarak katılacağını açıklamasıyla eş zamanlı olarak, Fetih Hareketi'nin bir kolu olan Demokratik Reform Akımı’nın yönetiminde bulunan Dahlan’ın yardımcıları Gazze Şeridi’ne döndü. Gazze Şeridi Dahlan’ın grubunun çalışmasına izin verilen en iyi merkez sayılıyor.

Hamas Hareketi’nin kabul etmesinin ardından Dahlan'ın liderliğindeki Demokratik Reform Akımı’nın seçim dosyasından sorumlu bir yetkilisi de dahil olmak üzere yaklaşık 15 önde gelen ismi Gazze'ye ulaştı. Gelen bilgilere göre Dahlan’ın yardımcılarının dönüş süreci, önümüzdeki seçimlerin hazırlık döneminde devam edecek ve Dahlan’ın sağ kolu Semir el-Meşheravi’nin Gazze Şeridi ziyaretini de kapsıyor.

Aynı zamanda gelen bilgilere göre Gazze’deki Ulusal İlişkiler Komitesi (tüm Filistinli grupları kapsıyor), 2007 yılında Filistin çatışmaları sırasında Gazze Şeridi’ni terk eden Demokratik Reform Akımı’na mensup 300 kişiden 250’sinin Gazze Şeridi’ne geri dönmesini onayladı. Hamas 2007 yılında bu isimlerin Gazze Şeridi’ne girmesini yasaklamış ve adlarını adli ve güvenlik kovuşturma listesine koymuştu.

Dönüş süreci devam ediyor

Fetih Hareketi'nin bir kolu olan Demokratik Reform Akımı’nda seçim dosyasından sorumlu Abdulhakim Avad dönüş sürecinin devam ettiğini vurgulayarak Gazze’ye dönüşlerinin “Hamas Hareketi ile yapılan koordinasyonların üzerinden 1,5 yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra gerçekleştiğini” söyledi. Avad “Önümüzdeki dönemde ihraç edilen daha çok kişinin gelişine tanık olacağız. Küçük bir sayı dışında bu yol herkese açık” dedi.

Hamas, Dahlan’ın yardımcılarının Gazze'ye dönmesini kabul ettiğini gizlemiyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bu, toplumsal uzlaşmanın bir uygulaması olarak geliyor. Akım’ın önde gelen isimleri ulus için çalışırlarsa Gazze Şeridi’nde hoş karşılanırlar ancak eğer başka bir şey yapmaya geri dönerlerse ne Hamas ne de bir başkası onları kabul etmez” ifadelerini kullandı.

Seçimlere hazırlık

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, bu kişilerin dönmesine müsaade edilmesinin sebebinin “seçim yolunun desteklenmesi, başarıya ulaştırılması ve istisna olmaksızın herkese fırsat verilmesi için bir ortam hazırlamak” olduğunu söyledi. Kanu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın geçtiğimiz günlerde özgürlük sahasını genişletme ve ortamı hazırlama ile ilgili çıkardığı kararname uyarınca “hepsinin siyasi çalışmalar yapma hakkının olduğuna” dikkat çekti.

Bu bağlamda Abdulhakim Avad “Gelen kadrolar, seçimler için yapılan hazırlıklara yardımcı olacak ve böylece Demokratik Reform Akımı, Filistin’in gelecek siyasi sahnesinde ilk kez bir yer edinmiş olacak” dedi. Avad dönüşlerinin “Demokratik Reform Akımı’nın Gazze sahasında tanık olduğu iyi siyasi çalışmalar ışığında” gerçekleştiğini vurguladı.

Aslında Demokratik Reform Akımı yıllardır Mahmud Abbas'ın yönettiği Fetih Hareketi'nin önemli bir parçası olarak faaliyet gösteriyor ve aralarında bir kez daha yakınlaşma ve birlik olması umuluyordu. Ancak Dahlan, bu kez bağımsız bir liste ile seçimlere girerek Fetih’ten ayrı yeni bir siyasi parti oluşturmayı düşünüyor.

Hamas Hareketi ile yakınlaşma

Yine de gelen işaretler (Demokratik Reform Akımı’nın siyasi alanda çalışmasına ve unsurlarının geri dönmesine müsaade edilmesi), her ne kadar Hamas bu zaman zarfında Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi ile daha büyük bir yakınlık göstermiş olsa da, Hamas Hareketi ile Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı’nın arasında net bir yakınlaşma olduğunu gösteriyor.

Hamas tarafına gelince, Hamas Hareketi yöneticilerinden Hamad er-Rakb konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Başka bir tarafın aleyhine bir grupla yakınlaşma içerisinde değiliz. Resmi olarak Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi ile yakınız. Aynı zamanda Muhammed Dahlan, Nasır el-Kudva ve Mervan el-Bergusi tarafından yönetilen diğer akımlarla da iyi ilişkilerimiz var. Hepimizin ortak çıkarlara göre onlarla aynı seviyede ilişkisi var” dedi.

Demokratik Reform Akımı’na gelince, Avad “Hamas’a karşı oldukça açığız. Kendileriyle sürekli iletişim halindeyiz. Şu an herkesin ulaşmaya çalıştığı kendine has bir çıkarı var. Dolayısıyla Gazze’de iktidarda bulunan yetkililere hizmet edecek şekilde sahada pek çok işin başarılmasına katkıda bulunduk” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı Hamas’a çok şey sundu. Zira Demokratik Reform Akımı, ilişkileri aracılığıyla Fetih Hareketi’nin Refah Sınır Kapısı’nı geri açmasına yardımcı oldu. Ayrıca 2007'deki Filistin çatışmalarından kaynaklanan kan davalarını çözmeye çalıştı ve Gazze'de birçok sosyal ve işlevsel projeler sundu.

Hamas ile liste olmayacak

Gözlemciler, yakınlaşmanın Hamas ile Demokratik Reform Akımı’nı gelecek seçimlerde bir “seçim ittifakı” yapmaya “itebileceğini” düşünüyor. Zira Demokratik Reform Akımı’nın Gazze Şeridi sakinlerine çok fazla şey sunduktan sonra seçimlerde büyük oylar elde etme şansı oldukça yüksek.

Gözlemciler bu görüşlerini Hamas Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran’ın açıklamalarına dayandırıyor. Bedran söz konusu açıklamasında “ulusal projenin tekrar birleşmesi ve prestij kazanması için herkesin katılabileceği çeşitli grupları içeren geniş çaplı bir ulusal liste üzerinde düşündüklerini” söylemişti. Bedran’ın bu açıklamaları Abbas’ın Hamas ile bir seçim ittifakı yapmamaya yönelik son kararından sonra geldi.

Bunun hakkında Avad “Bu seçenek başta ortaya atılmıştı. Ancak her tarafın kendi yolu ve çıkarları var. Bizim herhangi bir grup ile ulusal bir koalisyona girmeye itirazımız yok. Ancak Hamas’ın katılımı imkansız” dedi.

Hamas ise kaçamak yanıtlar veriyor. Zira Hamad er-Rakb Filistin ortaklığının gerçek imajının temellerini atmak için “ulusal bir ortak listeyle seçimlere gitmeye teşvik edildiklerini ve herhangi bir görüş veya siyasi bileşenin veto edilmediğine” işaret ediyor. Rakb iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi ve yeni meşruiyetlerin aşılanması için yeni bir girişim başlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Dahlan’ın listesinin şekli

İki tarafın ortak bir listede yer almayacağına dair işaretler olsa da Demokratik Reform Akımı Halkla İlişkiler Sorumlusu Cevdet Ebu Ramazan, seçim ittifakında aralarına Fetih Hareketi’nden ihraç edilen Nasır el-Kudva’nın katılmasını bekliyor.

Ancak esasen Dahlan liderliğindeki Demokratik Reform Akımı, Batı Şeria’da serbest bir şekilde faaliyet göstermiyor ve çalışmalarında genellikle Gazze Şeridi'ne odaklanıyor. Avad, orada büyük bir baskı altında olduklarını, ancak listeleri Filistin Merkezi Seçim Komisyonu’na resmi olarak kaydettirmelerinin ardından çalışmalarında bir hareketlilik olacağını ve böylece hiçbir tarafın Demokratik Reform Akımı’nın siyasi ve seçim propagandası faaliyetlerini gerçekleştirmesini engellemeye cesaret edemeyeceğini belirtti.

Avad’a göre seçim listesi konusunda önlerinde iki seçenek var. İlk seçenek, Dahlan tarafından desteklenen siyasi ve akademik liderlerden oluşan bir grup iken ikinci seçenek Demokratik Reform Akımı’nın liderlerinden oluşan bir liste. Avad Batı Şeria’da çalışmalarına karşı çıkılmaması için ilk seçeneği daha olası görüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU