Sancar Nevruz konuşmasında Öcalan'ın mektubunu hatırlattı: Bugün de aynı talebi dile getiriyoruz

Sancar "Biz 2013 Newroz çağrısını, 2013 Newrozu’nda Sayın Öcalan'ın mektubunda yer alan barış çağrısını destekliyoruz" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter @HDPkadin

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır’da gerçekleşen Nevruz kutlamalarına katılarak açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığını hatırlatan Sancar, "Nedir İstanbul Sözleşmesi? Kadına karşı şiddeti önlemek için yapılan bir sözleşmedir. Yani kadına karşı kötüler, kadına düşmanlar bunlar ve bir gecede Anayasa'ya darbe yapıyorlar, her gün yeni bir darbe. Bu iktidar darbecidir, bu iktidar kötülüğün sembolüdür" diye konuştu.

"Hadi HDP’yi kapattınız ya bu halkı ne yapacaksınız?"

Leyla Güven, Musa Musa Farisoğulları ve Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliklerinin düşrüldüğünü hatırlatan Sancar şunları kaydetti:

İşte bu kadar kötüler! İşte bu kadar saygısızlar, inanca saygısızlar, ibadete saygısızlar, halkın iradesine saygısızlar. Ama burada milyonlar var, bütün Newroz meydanlarını dolduran milyonlar diyor ki “Biz size boyun eğmeyeceğiz, kötülüğünüze geçit vermeyeceğiz. Bu ülkeye özgürlüğü demokrasiyi, barışı hep birlikte getireceğiz”. Söz olsun, mutlaka başaracağız, mutlaka kazanacağız kardeşlerim.

HDP'nin kapatılması talebiyle Yargıtay başsavcısının hazırladığı iddianameyi de hatırlatan Sancar, "Öyle bir iddianame ki hukuk tarihine büyük bir ayıp olarak geçecek. Buldukları tek şey, bizim barış sesimiz, özgürlük isteğimiz, demokrasi için yaptığımız çalışmalardır. Başka bir şey yok. Peki hadi HDP’yi kapattınız ya bu halkı ne yapacaksınız? Bu halkı nereye kapatacaksınız, hangi güç yeter bu inancı durdurmaya? Başaramayacaklar" diye konuştu.

"Çağrımız en geniş demokrasi ittifakıdır, çağrısıdır"

7 Haziran, 31 Mart ve 24 Haziran seçimlerinde muhalefetin kazandığı başarılara işaret eden Sancar şu ifalerle devam etti:

HDP yine kaybettirecek onlara, ama biz istiyoruz ki hep birlikte kazanalım. Türkiye’nin halkları, özgürlüğü, demokrasiyi ekmeği ve aşı birlikte savunalım. Hep birlikte barışı, aşı, eşitliği bu ülkenin ezilen insanlarına hep birlikte verelim, o nedenle çağrımız en geniş demokrasi ittifakıdır, çağrısıdır. Gelin bu iktidar bu ülkeye ve halka hiçbir şey vaat edemiyor, bir tek şey kaldı ellerinde, o da zulüm, baskı, kötülük. Buna karşı hep birlikte mücadele etmek hepimizin bu halka karşı ortak sorumluluğudur. Gelin bu yürüyüşü büyütelim. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öcalan'ın mektubunu hatırlattı

2013 Nevruz'unda PKK lideri Abdullah Öcal'ın mektubunun okunduğunu anımsatan Sancar "Bir tek cümlesini okuyacağız: 'Yeni bir dönem başlayacak; silahlar değil, siyaset öne çıkacak' diyordu. Ve ekliyordu:'Ortak geleceği birlikte kuracağız' diyordu. Biz 2013 Newroz çağrısını, 2013 Newrozu’nda Sayın Öcalan'ın mektubunda yer alan barış çağrısını destekliyoruz, bugün de aynı talebi dile getiriyoruz. 2013 Newrozu’nda ortaya konulan şey, demokratik çözüm iradesiydi. Kürt sorununa demokratik çözüm, bu ülkenin temel sorunlarının hepsinin kilit çözümüdür. İşte o nedenle diyoruz ki Kürt sorununa demokratik çözüm için biz hala aynı talepleri dile getiriyoruz. Bu talepleri dile getiriyoruz, çözüm diyoruz, demokrasi diyoruz. Siyasette demokraside ısrarcıyız, demokratik çözümü siyasetle getireceğiz. O nedenle siyaseti bitirmek istiyorlar. Savaş politikalarını bu ülkeye hakim kılmak için demokratik siyaseti tasfiye etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Sancar şöyle devam etti:

O nedenle İmralı’ya tecrit uyguluyorlar, bunun tek bir nedeni var savaş politikalarında, çözümsüzlükte ısrardır. Biz de diyoruz ki barış için, çözüm için bu tecrit kalksın, bu tecrit kalkmalı. Bu taleplerle cezaevindeki siyasi rehinelerde açlık grevi yapıyor, açlık grevlerinin 115’inci günü istedikleri şey çözüm, barış ve bunun için tecridin kalkması. Bu taleplere ses verelim, bu taleplere karşı duyarlılığı hep birlikte yükseltelim. 

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU