Pervin Buldan, Nevruz mitinginde konuştu: Biz HDP olarak 2013 manifestosunun arkasındayız

Yenikapı Miting Meydanında yapılan Nevruz kutlamasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 2013 ewrozu’nda okunan Öcalan’ın mesajını hatırlatarak, “Biz HDP olarak 2013 manifestosunun arkasındayız” dedi

Yenikapı'da düzenlenen Newroz etkinliğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini de eleştirdi / Fotoğraf: Twitter

İstanbul Yenikapı Meydanı’nda “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla düzenlenen Nevruz kutlamalarında binlerce kişi bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

9 dilde Newroz afişi asıldı, gelenler meydana arama yapılarak alındı

Kutlamanın yapıldığı ve Kürtçe-Türkçe "Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim" ve "Newroz kadınların özgürlük isyanıdır" yazılı dev pankartların asıldığı alana, 9 dilde "Newroz kutlu olsun" pankartları asıldı.

Etrafı polis bariyerleriyle çevrili olan miting alanına tek bir noktadan girildi. Yenikapı Marmaray durağından Nevruz alanına kadar geniş güvenlik önlemleri alan polis, üç noktada arama yaptı.

“Gergerlioğlu yalnız değildir” sloganları atıldı

Saygı duruşu ile başlayan mitingde Tertip Komitesi Başkanı Murat Kalmaz, komite adına newrozu kutladı. Ardından tertip komitesi sahneye çıkarak mitingi selamladı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu tarafından hazırlanan ortak metin Zeynep Çelik tarafından paylaşıldı.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, HDP’ye açılan kapatma davası ve son olarak gece yarısı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasına tepki gösterilen metin sık sık “Gergerlioğlu yalnız değildir, HDP halktır halk burada" sloganlarıyla kesildi.

HDP İl eş başkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut’un konuşmalarının ardından Nevruz ateşi yakıldı.

Sırrı Süreyya Önder: Barışın çırasını halklar yandırdı, söndürmek zordur

HDP Eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de konuşmasında şu vurguları yaptı: “2013 ile gurur duyuruyoruz dediniz, ben onur duyuyorum dedim 3 yıl hapis verdiler. Siz sevgi, saygı ile selamlıyorum. Barış öyle bir şeydir ki barışın çırasını halklar yandırdı, söndürmek zordur. Demokratik temelde bizi hiç bir şey yolumuzdan alıkoyamaz. Newroz pîroz be”

Demirtaş’ın mesajı okundu

Önder’in ardından Selahattin Demirtaş’ın Newroz mesajı kürsüden okundu.

Demirtaş mesajında “Sevgili halkımız, partimiz ve sizlere yönelik akıl almaz baskıların artarak devam ettiği bugünlerde hepinizin Newroz direnişini selamlıyorum. Newroz direnişiniz kutlu olsun” dedi.

“Adalet herkese lazım”

Demirtaş’ın mesajının okunmasının ardınan Birleşik güçler adına Seher Dursun konuşmasında "Newroz direniştir, umuttur, Newroz ateşiyle faşizme yeneceğiz diyoruz. Saldırılara karşı birlikte mücadele edeceğiz. Yaşasın birleşik güçler mücadelemiz” diye konuştu.

Daha sonra Barış Anneleri adına söz alan Bediha Duman Kürtçe bir konuşma yaptı. Duman, "Biz ne askerlerin ölmezsini, ne gerillanın ölmesini istiyoruz. Adalet herkese lazım. Bize de lazım. Biz barış istiyoruz, adalet istiyoruz, özgürlük istiyoruz” diye konuştu.

Erkan Baş: Ne yaparsanız yapın bizi susturamayacaksınız

Kutlamalara Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş da katıldı.

Kutlamalarda coşkulu kalabalığa seslenen Erkan Baş, yurttaşların Nevruz Bayramı'nı kutladı. Baş, "Hepinizi Newroz ateşinin ısıttığı yüreğimizin devrimci inancıyla selamlıyorum" dedi.

Erkan Baş, "Saray'ında oturup bu ülkenin yoksul halklarını teslim almaya çalışanlara sesleniyoruz; teslim olmayacağız" diye konuştu.

TİP Genel Başkanı Baş, "Bugün Yenikapı'da birlikte yaktığımız Newroz ateşi Saray'ında oturanlara bir mesaj veriyor. 'Senin zindanların varsa bizim teslim olmayan yüreklerimiz var' diyoruz. Buradan zindanlardaki bütün arkadaşlarımıza kucak dolusu selamlar gönderiyoruz. Onların tankları var, onların bombaları var, onların silahları var... Bizim de asla teslim olmayan direncimiz var, umudumuz var, kararlılığımız var. Onlar, öldürmeyi biliyor, onlar zindanlara atmayı biliyor, onlar halkı ezmeyi biliyor. Ama biz de barışı biliyoruz, kardeşliği biliyoruz, mücadeleyi biliyoruz" dedi.

"Buradan o zalim diktatöre ve onun etrafında kümelenenlere sesleniyoruz; işte direnen bir halk var burada ve sen ne yaparsan yap asla teslim olmayacağız, asla boyun eğmeyeceğiz, yarım adım bile geri atmayacağız" diyen Erkan Baş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hepinizin coşkusunu, direngenliğini bir kez daha selamlıyorum ve herkesin şunu bilmesini istiyorum; HDP'yi ve Kürt halkını hedef tahtasına alanlar mutlaka yenilecek. Çünkü HDP asla yalnız kalmayacak, Kürt halkı asla yalnız kalmayacak. Az önce buraya gelirken arkadaşlarımızın gökkuşağı bayraklarını alana almadıklarını söylediler. Onlar gökkuşağını yasaklamak istiyorlar. Biz bütün renklerimizle buradayız. Son olarak şunu söylüyoruz; ne yaparsanız yapın bizi susturamayacaksınız"

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz “Newroz Mecliste demokrasi nöbeti tutan Ömer Faruk Gergerlioğlu’na kutlu olsun, Edirne Cezaevinde yüreği bizlerle olan Selahattin Başkan’a, Kandıra’da, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve arkadaşlarına kutlu olsun” diye konuştu.

Buldan: İlk seçimde AKP ve küçük ortağına ders vereceğiz

Son olarak HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan söz aldı.

Nevruzu kutlayarak sözlerine başlayan Buldan, “Sizlere cezaevlerinden selamlar getirdim. Sizlere Figen Yüksekdağ’ın, Selahattin Demirtaş’ın, İdris Baluken’in, Sebahat Tuncel’in, Gülten Kışanak’ın Aysel Tuğluk’un, Çağlar Demirel’in ve cezaevlerinde hukuksuz yere tutsak edilen tüm arkadaşlarımızın selamlarını getirdim. Buradan da onlara selam gönderiyorum” dedi.

AK Parti iktidarının ülkeyi içerisine sürüklediği ekonomi ve demokrasi krizinin üzerini HDP’yi hedefe kayarak kapatmaya çalıştığını söyleyen Buldan, “Hem içeride hem dışarıdaki bütün krizlerin nedeni AKP iktidarının bu yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Şimdi bu yanlışların bedelini bu ülkenin Kürtlerine, kadınlarına, işçilerine ödetmeye çalışıyorlar. Bu bedelin cevabını Türkiye halkları size sandıkta verecektir” ifadelerini kullandı.

Çok karanlık ve sancılı bir süreçten geçildiğini söyleyen Buldan, “Türkiye halkları ya karanlığı ya da aydınlığı, ya faşizmi ya da demokrasiyi tercih edecek. Aydınlıktan, demokrasiden, barıştan yana olan Türkiye halklarının bu karanlık gidişe dur diyeceğini biliyoruz. Biz, bizlere dayatılan bu yaşam biçimini asla kabul etmediğimizi ilk sandıkta bu ülkeyi yönetenlere göstereceğiz. Bu ülkede yaşayan tüm halklar, inançlar, mezhepler, kadınlar ve gençler yan yana yürümek durumundayız. Ve seçimlerde bu ülkeyi yöneten AKP ve küçük ortağına özellikle ders vermek zorundayız. Elbette ki bu söylediklerimi gerçekleştirecek cesaretimiz de inancımız da var. İşte bizleri yan yana getiren bu inançtır, bu moraldir, bu kararlılıktır. Hiç kimse bizim geleceğimize dair kararlar alamaz, AKP hükümetine de bizim yarınlarımızla, çocuklarımızın gençlerimizin hayatıyla ilgili kararlar almasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Kapatma iddianamesi bu meydandan AKP’ye iade edilmiştir”

Tek adam iktidarının Saraylarda şatafat içerisinde yaşadığını, halkların ise sefalete sürüklendiğini savunan Buldan, HDP’ye açılan kapatma davasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Bu davayla bizden intikam almak istiyorlar, onlar 7 Haziran’ı, 31 Mart’ı, 24 Haziran’ı unutamıyorlar. Ankara’yı, İstanbul’u unutamıyorlar. Bizler buraya kazana kazana geldik, onlar ise bölüne, bölüne geldiler. Daha da bölünecekler ve bitecekler. Bizimle sandıkta baş edemedikleri için siyasi kumpas davalarını ortaya sürdüler. Hiç kimse enseyi karartması, kimse kuşkuya düşmesin. Bu kapatma davası iktidarın bittiğinin resmidir. Onların kapatma davası varsa bizlerin de adalet ve demokrasi davası vardır. Bize kapatma davası açan iktidar bugün bu meydana, yarın Amed meydanına baksın, bu meydan AKP’nin hazırlamış olduğu kapatma davası ile ilgili iddianamenin geri gönderildiği resmidir. Halkımız o iddianameyi AKP’ye bugün iade etmiştir”

“Kadınlar ‘bitti’ demeden bitirilemez”

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesine ilişkin de konuşan Buldan, “Efendiler, son sözü kadınlar söyler, İstanbul Sözleşmesi kadınlar bitirmeden bitirilemez. Bu sözleşme TBMM’de bütün partilerin ortak kararı ile çıkarılmıştır. Tek bir adamın ‘bunu iptal ediyorum’ demesiyle bitirilemeyecektir. Bu ülkede her gün kadınlar öldürülürken, tacize, tecavüze uğrarken, emeği sömürülürken, bu kararnameyi asla kabul etmiyoruz, hükümsüzdür diyoruz” dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin de konuşan Buldan, “Bir gider bin geliriz. Siz 600 kişiye siyaset yasağı getirseniz de biz 6 milyonuz, 12 milyon oluruz. Hangi birini siyaset dışı bırakacaksınız. Bu meydan AKP ve küçük ortağına kapak olsun, dert olsun” diye konuştu.

“O manifesto hala geçerliliğini koruyor”

2013 Nevruz'unda Abdullah Öcalan’ın okunan mesajını hatırlatan Buldan, “Orada okunan Sayın Öcalan’ın Newroz manifestosu adalet ve hukuk adına önemli bir manifestoydu. O manifesto kabul edilmiş olsaydı bugün bu kriz yaşanmamış olacaktı. Ve o manifesto hala geçerliliğini koruyor. Biz HDP olarak 2013 manifestosunun arkasındayız” dedi.

 

Evrensel, İleri Haber

DAHA FAZLA HABER OKU