Lübnan Cumhurbaşkanı Avn’dan Hariri’ye: Hükümeti ya kur ya bırak

Kendisi, ülkenin ve halkının maruz kaldığı tehlikeli koşulları ele alan bir ulusal kurtuluş hükümeti kuramaz ve ona başkanlık edemezse, bu işin altından kalkacak başkalarına yol vermesi gerekiyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 17 Mart akşamı açıklamada bulundu (Dalati ve Nahra)

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 17 Mart akşam saatlerinde Lübnanlılara hitap etti. Avn, hükümeti kurmakla görevli Saad Hariri’yi ‘hükümeti kurma konusunda kendisiyle anlaşması için, anayasanın belirlediği mekanizmalar doğrultusunda hiçbir bahane veya gecikme olmaksızın’ Baabda Sarayı’na davet etti. Lübnan Cumhurbaşkanı “Hükümeti kurmakla görevli yetkili, ülkenin ve halkının maruz kaldığı tehlikeli koşulları ele alan bir ulusal kurtuluş hükümeti kuramaz ve ona başkanlık edemezse, bu işin altından kalkacak başkalarına yol vermelidir” dedi.

Avn, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Sayın Lübnanlılar, bir halkın dayanamayacağı seviyelere ulaşan acınız karşısında her şey önemsizdir. Salgın pusuda bekliyor. Yoksulluk, işsizlik, göç ve baskı var, ABD dolarının Lübnan lirası karşısında çılgınca yükselişinin bir sonucu olarak satın alma gücü yok oldu. Hayati önem taşıyan malzemeler kesintiye uğradı, sağlanan destek azaldı ve çeşitli anayasal otoriteler, yaşamın gereklerini güvence altına almakla ilgilenen kurum ve kuruluşlar bocalıyor. Beyrut Limanı’ndaki patlamanın trajedisinden ve korkunç etkilerinden henüz kurtulmadık. Şokun üstüne şok geldi. Her gün, yüklerini ve endişelerini de beraberinde getiriyor. Endişeler, yaşamın en basit gerekliliklerini karşılayamama nedeniyle daha da şiddetleniyor.

Siyasi duruşlardaki gerilimler ve keskin bölünmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek olası durumlardan, ekonomik ve finansal sistemin yanlış politikalar sonucu çökmesinden kaçınmak için çeşitli düzeylerde tedavilere yer açmak amacıyla sessizliği tercih ettim. Ancak, otoriter ve kurumsal yolsuzluğun kök saldığı ve tüm barikatların önümde yükseldiği bir sistem altında zorlu sorgulama yolunu takip ettim. Onurunuzu, özgür ve onurlu yaşamınızı savunmak için boyun eğmeye alışkın olmadığımı da biliyorsunuz.

Ama bugün, benim mantığıma göre, hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri, ulusal denklemle minimum uyumu olmayan bir kabine listesi sunarak ülkeyi, işlevsizlik tüneline soktu. Hemen hükümeti kurma konusunda benimle anlaşması için kendisini, anayasanın belirlediği mekanizmalar doğrultusunda hiçbir bahane veya gecikme olmaksızın Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na davet ediyorum.

Kendisi, ülkenin ve halkının maruz kaldığı tehlikeli koşulları ele alan bir ulusal kurtuluş hükümeti kuramaz ve ona başkanlık edemezse, bu işin altından kalkacak başkalarına yol vermesi gerekiyor.

Tüm bunları anayasal sorumluluğu, insani ve ulusal vicdanıyla ortaya koyabilir. Bu tür bir halk trajedisi engellere, dışlamaya ve ortaya koyulan eylemlerin devamlılığına merhamet göstermeyecektir.

Doğru ve samimi şekilde hükümeti kurmakla görevlendirilen yetkiliyi, iki seçenekten birini seçmeye davet ediyorum. Çünkü bugünden sonra susup kaleden evlere sığınmanın bir faydası olmaz. Lübnan’ı kurtarmak zorundayız.

Ülkenin çökmesi, vatandaşın öfkeden başka kaçışın olmadığı bir çaresizlik ve hayal kırıklığının esiri olması sonrasında makamların kimseye faydası dokunmaz.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU