Havai fişek patlamasının sanıkları hakim karşısında… Fabrika patronu Coşkun: Tutukluluğumun kimseye faydası yok, işçiler ifadelerine dikkat etsin

Hendek'teki havai fişek fabrikasındaki patlamada 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi de yaralanmıştı. 5'i tutuklu 7 sanık hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor

Patlamadan havai fişek fabrikası yerle bir olmuştu. 7 sanık, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamasıyla yargılanıyor / Fotoğraf: AA 

Sakarya'nın Hendek ilçesinde Büyük Coşkun Havai Fişek Fabrikası'nda yaşanan patlamaya ilişkin davanın ikinci duruşması bugün görülüyor. 

7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin, aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanık, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısında. 

İlk duruşmada sanık avukatının sabotaj iddiasının ardından yaşanan gerginlik nedeniyle dava Ferizli ilçesindeki büyük duruşma salonunda yapılıyor.

3 gün sürmesi beklenen duruşmada sanıklar ilk kez savunma verecek.

7 kişinin fabrikadaki, 3 kişinin de kalan patlayıcıların taşınması sırasında yaşanan patlamada hayatını kaybettiği olayla ilgili, fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında yer aldığı 5'i tutuklu 7 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası isteniyor. 

Hayatını kaybedenlerin yakınları Ferizli'deki duruşma salonunun önünde beklerken, tutuklu sanıklardan birinin kardeşine tepki gösterdi. İşçilerin yakınları, "Senin abin hapiste, benim oğlum toprağın altında. Senin abin geri gelecek ama benim oğlum gelmeyecek" dedi.

Duruşmanın başlaması için hazırlıkların yapıldığı sırada, işçi yakınları bir sanığa tepki gösterdi. Sanığın gülmesi nedeniyle tepki gösteren işçi yakınları, duruşma salonunda görevli personel tarafından sakinleştirildi.

"Patlama sabotaj nedeniyle yaşandı" 

Sanıkların kimliklerini okunmasının ardından sanıkların ifadelerinin alınacağı sırada kısa bir gerginlik yaşandı. Bunun üzere duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından duruşmaya devam edildi. İlk savunmayı fabrikanın sahiplerinden Yaşar Coşkun yaptı.

Patlamanın sabotaj nedeniyle yaşandığını iddia eden Coşkun savunmasında şunları söyledi:

"Fabrikamızda her gün kaza oluyormuş gibi basında haberler çıktı. En son 2015'te bir kaza olmuştu o da iş kazası değildi. Bana sanki teröristmişim gibi muamele yapıldı. Ben saygın bir iş adamıyım. Binlerce insana istihdam sağlamış, Türkiye'nin büyümesi için çaba gösteren biriyim. Dünyanın sayılı firmalarındanız.

Birinci patlamayla ikincisi arasında 9 saniye fark var ve 500 metre mesafe var. İlk günden beri sabotaj olabileceğini ilettim. Sanki biri uzaktan kumandayla patlatmış gibi oldu. Bilirkişi, fabrikanın mevzuata göre yapılmadığını neye dayanarak söylüyor? Kaza olduğunda fabrikadaydım. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya da sabotaj olabileceğini söyledim. İlk defa kaza olmadı çünkü. 12 bin 500 liralık bir malzemeyi pahalı olduğu gerekçesiyle almadığımız söyleniyor. 800 bin lira maaş ödüyoruz, 12 bin 500 lira ödemeyecek kadar aciz miyiz?" 

Patlamaya yönelik iddialara cevap veren Coşkun, sığınak olmadığına ilişkin, "Sığınak yok' diye suçlanıyoruz. Biz ruhsatı aldığımızda sığınak yapma zorunluluğu yoktu. O yüzden yaptırmadık. İşçilere yanmaz kıyafet verilmemesiyle suçlanıyoruz. Burası entegre bir tesisti, her bölüme yanmaz kıyafet gerekmiyor. Gerekli bölümlerde yanmaz kıyafet veriyorduk" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olaydan sonra kendisini arayıp aramadığı konusunda da konuşan Coşkun, şunları söyledi: 

Cumhurbaşkanı beni 'geçmiş olsun' diye aradı deniyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Cumhurbaşkanı tüm mağdurları, mazlumları arıyor. Buradan siyasi çatışma çıkarılıyor. Benim ne alakam var siyasetle? Ben işadamıyım. Fabrikada işsiz kalan herkese iş ayarlamıştım. 200 kişiyi işe sokacaktım. Ama tutuklanınca yapamadım. Benim dışarıda olmam lazım. En çok mağdur olan benim. 8,5 aydır tutukluyum, özgürlüğüm yok. Bunun hiç kimseye faydası yok. Benim dışarıda olmam lazım ki mağduriyetleri gidereyim. İşçi arkadaşlarımı da uyarıyorum. İfade verirken dikkatli olsunlar.

 

Sanık avukatı: "Maalesef bu işin doğasında irili ufaklı kazalar var"

Fabrikanın patronu Yaşar Coşkun'un ardından, babası Ali Rıza Coşkun'un savunmasıyla duruşma devam etti.

Ölenlere rahmet dileyerek sözlerine başlayan Ali Rıza Coşkun, fabrikadaki işleyişle oğlunun ilgilendiğini belirtti.

Sanık Ali Rıza Ergenç Coşkun'un avukatı Ali Talip Çankaya, müvekkilini savunurken "Maalesef bu işin doğasında irili ufaklı kazalar var" diye konuştu.

Fabrikanın patronu Yaşar Coşkun'un savunmasında söylediği, "İşçi arkadaşlar ifadelerine dikkat etsin" sözleri duruşma salonunda tartışma yarattı.

Mağdurların avukatları, diğer sanıkların savunmaları alınırken baskı altında kalmamaları için Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un duruşma salonundan çıkartılmasını talep etti. Ancak bu talep reddedildi. 

"Müfettişler buraya sokulmazdı"

Ali Rıza Ergenç Coşkun'dan sonra tutuklu sanık Hasan Alivelioğlu savunmasını yaptı.

Alivelioğlu, "Benim iddia edilenin aksine hiçbir sorumluluğum yoktur" dedi.

Hasan Alivelioğlu'ndan sonra ise fabrikanın sorumlu müdürü tutuklu sanık Asiye Engin’in savunmasına geçildi.

Engin, savunmasında çarpıcı ifadeler kullanarak, sorumlu olmadıklarını söyleyen Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Hasan Alivelioğlu'nu yalanladı ve şunları söyledi:

"Ben sorumlu müdür olduğum halde hiçbir karar aşamasında yer almazdım. Tüm kararları Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Hasan Alivelioğlu alırdı. Ayrıca fabrikada Yaşar Coşkun'un haberi olmadan da kuş uçmazdı." 

Fabrikanın yanındaki Çin mahallesinde kaçak barut üretimi yapılırdı. Müfettişler buraya sokulmazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ne olmuştu?

Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15'te meydana gelen ve 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

Fabrikada kalan patlayıcıların olaydan 6 gün sonra imha edilmek için taşındığı bölgede kamyondan indirilirken yaşanan ikinci patlamada da 3 asker şehit olmuştu.

Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun'un da aralarında olduğu 5 kişi tutuklanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamadan hemen sonra, fabrikanın sahibi Yaşar Coşkun'la da görüştüğünü duyurmuştu.

Ayrıca, Yaşar Coşkun Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı'ydı.

MÜSİAD, fabrikadaki patlamadan hemen sonra 'moral yemeği' düzenlemişti.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU