"Kore ve Kıbrıs gazileri üvey evlat muamelesi görüyor" iddiası… Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Işık: 15 Temmuz gazilerine tanınan haklar bize de tanınmalı

"15 Temmuz gazileri 3500 lira maaş alırken Kıbrıs, Kore gazileri 1130 lira alıyor" iddiasında bulunan Mithat Işık, "Bugün Doğu Akdeniz'deki haklarımızdan bahsediyorsak bu Kıbrıs gazileri sayesinde. Gaziler arası ayrımcılık son bulmalı" dedi

Muharip gaziler, Kore, Kıbrıs ve Kurtuluş Savaşı'na katılanları tanımlıyor. Ancak artık Kurtuluş Savaşı'na katılan hiçbir gazi hayatta değil / Fotoğraf: AA

Türkiye, Emekli Albay Mithat Işık'ı 1998 yılında PKK'lı Şemdin Sakık'ın Irak'ın kuzeyinde yakalanarak ülkeye getirilmesiyle sonuçlanan operasyonu yöneten komutan olarak tanıdı.

Bu olayı anlatan bir de kitabı bulunan Işık, gerek komando birliklerinde gerekse Özel Kuvvetler Alay Komutanlığı yaptığı dönemde pek çok terör operasyonuna katıldı.

Terörle mücadeleye dair görüşlerini zaman zaman medyaya verdiği röportajlar ile kamuoyu ile paylaşan Işık, aynı zamanda 1974 yılında Kıbrıs'ta düzenlenen 1'inci ve 2'nci barış harekatlarının bütün aşamalarında bulundu.

Işık, geçen aralık ayında Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanlığı'nı yürüten Mehmet Şükrü Tandoğan'ın geçirdiği bir rahatsızlık sonucu vefatının ardından yönetim kurulu kararıyla derneğin genel başkanlığa getirildi.

kıbrıs2.jpg
En çok muharip gazi, 1974'teki Kıbrıs harekatından / Fotoğraf: AA

 

"1200 Kore, 23 bin 400 Kıbrıs gazisi var" 

Türkiye Muharip Gaziler Derneği, "Kurtuluş Savaşı", 1950-1953 arasındaki "Kore Savaşı" ile "1974 Kıbrıs Barış Harekatı"na katılanları kapsıyor.

Işık'ın verdiği bilgiye göre artık yaşayan bir Kurtuluş Savaşı gazisi yok. Sadece 10-12 civarı Kurtuluş Savaşı gazisi eşi veya yetimi hayatta.

Buna karşın halen hayatta olan bin 200 Kore Savaşı gazisiyle 23 bin 400 Kıbrıs gazisi bulunuyor.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği, 67 şubesi, 64 temsilciliği, 44 de irtibat noktası olan büyük bir sivil toplum kuruluşu.

Derneğin amacı Kurtuluş, Kore ve Kıbrıs savaşlarına katılan gazilerin sorunlarına çözüm bulmak, gaziliği yeni nesillere anlatarak, gaziler arasındaki dayanışmayı korumak.

mithatışık.jpg
Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Mithat Işık, aynı zamanda Kıbrıs gazisi olması nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin Genel Başkanlığı'nı da yürütüyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Üvey evlat muamelesi görüyoruz"

Independent Türkçe'ye konuşan Işık, Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin bu yaygın örgütlenmesine karşın bünyesindeki Kore ve Kıbrıs gazilerinin her konuda evlat muamelesi gördüklerini ve görmeye devam ettiklerini öne sürerek, "15 Temmuz gazileriyle aynı hakları istiyoruz" dedi.

15 Temmuz gazilerine en az 3 bin 500 liradan başlayarak gazilik derecesine göre yükselen maaş verildiğini öne süren Işık, "15 Temmuz sırasında ayağı çizilen gazi en az 3 bin 500 lira maaş alırken, Kıbrıs Harekatı'nda göğsünden kurşunla vurulup aylarca hastanede kalan gazi bin 130 lira maaş alıyor" iddiasında bulundu.

15temmuz.jpg
15 Temmuz gazileri bir etkinlikte / Fotoğraf: AA

 

"Gaziler arası ayrımcılık son bulmalı"

"Biz, Kore'de savaştık Güney Kore devleti kuruldu. Kıbrıs'ta savaştık bu sayede bugün Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin söz hakkı var" diyen Işık, "Devletimizin emriyle buralarda savaştık. Kimimiz şehit düştü, kimimiz gazi oldu. İçimizde zor şartlarda yaşayan insanlar var. Gaziler arasında ayrımcılık son bulmalı. 15 Temmuz gazilerine tanınan haklar bizlere de tanınmalı" diye konuştu.

"2007'deki düzenleme muharip gaziler arasında da ayrımcılık yarattı"

Işık, 2007 yapılan düzenlemenin Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri arasında da ayrıca ayrıma yol açtığını kaydederek, bunu şöyle anlattı:

Kurtuluş, Kore ve Kıbrıs savaşı gazilerine 'Devlet Şeref Aylığı' veriliyordu. 2007'de yapılan düzenlemede sosyal güvencesi olmayan gazilere asgari ücret seviyesinde para ödenirken geri kalanlara er de olsa general de olsa fark etmez şu an bin 130 lira olan bir para ödeniyor. Devlet Şeref Aylığı, yurtdışında spor müsabakalarına katılanlara da veriliyor. Onlar arasında maaş ödemelerinde ayrım yapılmazken muharip gaziler arasında ayrımcılık olması yanlış. Sosyal güvencesi olsun olmasın bütün gazilerin maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz.

"Diğer gazilere TOKİ'de tanınan kolaylık muharip gazilere de tanınsın"

Işık, önümüzdeki günlerde taleplerini kamuoyun önünde daha yüksek sesle dile getireceklerini belirterek bunları şöyle sıraladı:

- İç güvenlik harekatında veya 15 Temmuz'da yaralananlara TOKİ'den ev satışlarında tanınan kolaylık ve öncelik Kore ve Kıbrıs gazilerine de tanınsın. Faizsiz kredi sağlansın. 70 yaşında olup evi olmayan insanlar var

- Milletvekillerine tanınan sağlık imkanlarından muharip gaziler de faydalansın. 'Sizin için düzenleme yapacağız' dediler kendilerine yaptılar, gazileri unuttular.

- Bütün özel hastanelerde Kore ve Kıbrıs gazilerine ücretsiz muayene ve tedavi imkanı sağlansın.

- Havalimanlarında muharip gazilerin de VİP'ten faydalanması sağlansın. En genç gazi 68 yaşında. Bu insanlar kaç kere uçağa binebilir ki? O yaşta gidiyor kuyrukta bekliyorlar.

- Ayrım yapılmaksınız muharip gazilere de yeşil pasaport sağlansın.

gaziler1.jpg
Işık, muharip gazilere de diğer gazilere tanınan hakların tanınmasını istediklerini söyledi / Fotoğraf: AA

 

"Doğum yapmaya değil, savaşa gittik. Neden Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlıyız"

En çok gazisi olan ülkelerden biri olmasına karşın kimi ülkelerde olan "Gaziler Bakanlığı"nın Türkiye'de olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirten Işık’ın bu konuda da bir talebi var.

Türkiye’de bir Gaziler Bakanlığı ya da Savunma Bakanlığı bünyesinde Gaziler Müsteşarlığı'nın kurularak gazilerin sorunlarının yakından takibinin yapılmasını istiyoruz. Şu an Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlıyız. Biz doğuma gitmedik ki! TBMM'nin emriyle savaşa gittik. Aile Bakanlığı bünyesinde temsilimizin anlamı yok.

çorumlıgaziler.jpg
Çorumlu muharip gaziler, Bahar Kalkanı'nda gönüllü olmak için askerlik şubesine başvurmuştu / Fotoğraf: AA

 

"Toplu taşımada 'Bana ne senin gaziliğinden' denilerek rencide edilen arkadaşlarımız var"

Kendilerine Türkiye genelinde toplu taşımada ücretsiz seyahat hakkı tanıyan bir belge verilmesine karşın bulundukları il dışında farklı yerlere gittiklerinde sorun yaşadıklarını öne süren Işık, bu konuda şu iddiada bulundu:

Özellikle İstanbul, Kocaeli, Güneydoğu Anadolu'daki illere gittiğimizde toplu taşımada çalışan kimi görevliler bu kartın tek başına yeterli olmayacağını, gidip belediyeden ayrıca ücretsiz kart çıkarmamızı söylüyor. Bunun ülke genelinde geçerli olduğunu söyleyen arkadaşlarımıza kimi zaman 'Bana ne senin gaziliğinden' diye çıkışarak onları toplum içinde rencide eden belediye görevlileri oluyor. Bu nedenle ağlayarak yanıma gelen arkadaşlarım oldu. En az 70 yaşına gelmiş insanlar her gittiği ilde belediyede ayrıca kart çıkarmakla uğraşamaz ki. Bu konuda belediyeler uyarılarak bu tür sorunlar ve rencide etmeler son bulmalı.

"Korsan, dolandırıcı gazi dernekleri kapatılsın"

Işık, zaman zaman "gazi derneğiyiz" adı altında para toplayan kimi derneklere de dikkati çekerek, "Gaziliğin onurunu zedeleyen bazı korsan ve dolandırıcı dernekler var. Dernek kurup gazete, dergi satıyorlar. Bunların önüne geçilmesi lazım. İsmimizi karalıyorlar" ifadelerini kullandı. 

 

15 temmuz.jpg
15 Temmuz Darbe Girişimi'ne direnen çok sayıda kişi yaşamını yitirdi ve yaralandı / Fotoğraf: AA

 

2 bin 703 kişiye 15 Temmuz gazilik maaşı bağlanmıştı

Bu arada 2017 yılında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, 15 Temmuz gazilerine bağlanan maaş ve yardımlarla ilgili soru önergesine cevap vermişti.

Kaya, cevabi yazısında 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında 2 bin 703 kişinin gazi olduğunu ve bunlara gazilik derecesine göre 2 bin 579 ile 3 bin 658 lira arasında maaş bağlandığını açıklamıştı.

ilhamiçil.jpg
İlhami Çil / Fotoğraf:Twitter@ilhamicill

 

"15 Temmuz gazilerinden ancak 200 kadarı maaş alıyor" 

Konuyla olarak Işık’ın görüşlerine cevaben bilgi veren 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Çil ise, 15 Temmuz gazileriyle ilgili yanlış bilinen bir bilginin olduğunu gazilerden ancak 200 kadarının maaş aldığını geri kalanın ise ancak gazilere verilen bazı haklardan faydalandığını öne sürdü.

"3500 liranın üzerinde ancak ciddi derecede yaralananlar alıyor"

Maaş alan kişilerin de olaylar sırasında ciddi derecede yaralanıp bazı uzuvlarını kullanamayan kişiler olduğunu kaydeden Çil, şöyle konuştu:

Maaşlar da yaralanma derecesine göre veriliyor. Benim yüzde 42’i engelli raporum olmasına karşın maaş almıyorum. Daha hafif derecede yaralananlar 2 bin ile 3 bin lira arasında maaş alırken ciddi derece yaralanıp yüzde 60’ın üstünde raporu olanlar ancak 3500 liranın üzerine maaş alıyor.

“Tek bir gazilik ve şehitlik uygulamasını biz de istiyoruz”

Kıbrıs ve Kore gazilerinin yüzde 95’inde herhangi bir maluliyetin olmadığını belirten Çil, “Büyüklerimize saygımız sonsuz. Tabii ki bizlerde tek bir gazilik ve şehitlik uygulamasının olmasını ve bütün gazilerimize şehit yakınlarına  aynı hakların sağlanmasını istiyoruz. Farklılık geçmiş iktidarlar dönemindeki farklı uygulamalardan kaynaklanıyor. Bunların giderilmesi bizim de dileğimiz" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU