İmamoğlu'na 'Yunan' imasında bulunan Göksu, haberi yayınlayan internet siteleri hakkında şikayetçi olmuştu... Savcılıktan 'basın özgürlüğü' vurgusuyla karar çıktı

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 2019'daki yerel seçimler öncesinde yaptığı konuşmada, Yunan medyasında yer alan bir haberi hatırlatarak İmamoğlu hakkında 'Yunan' benzetmesi yapmıştı

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 31 Mart 2019'daki yerel seçimler öncesinde katıldığı bir programda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Trabzonlular hakkında 'Yunan' imasında bulundu. Göksu, konuşmasındaki ifadeleri nedeniyle ırkçılıkla suçlandı.

Haberi yayınlayan siteler hakkında şikayetçi oldu

Göksu'nun konuşması, 7-24esenler.com, gazeteesenler.com ve sivilhareket.com isimli internet sitelerinde yayınlandı.

Tepki çeken o konuşmanın ardından Göksu, konuşmasını yayınlayan internet sitelerinin sorumluları hakkında "Hakaret ve iftira" suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Göksu'nun şikayet dilekçesinde, yaptığı konuşmanın bağlamında çıkarılarak halka yanlış bilgi verildiği iddia edildi.

Başsavcılıktan 'basın özgürlüğü' vurgusuyla karar çıktı

Göksu'nun yaptığı suç duyurusuyla ilgili, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 19 Şubat'ta kararını açıkladı. Başsavcılık, üç internet sitesinin sorumluları hakkında kovuşturmaya yer olmadığına yönelik karar verdi. 

Savcılığın kararında şu ifadeler yer aldı:

Basın Kanunu'nun 3. maddesinde basının özgür olduğu, bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama, eser yaratma haklarını içerdiği, basın özgürlüğünün ancak başkalarının haklarının korunması amacıyla sınırlanabileceğinin belirtildiği, bir haberin hukuka uygun sayılabilmesi için gerçeklik, güncellik, kamu yararı, toplumsal ilgi, konuyla ifade arasında düşünsel bağlılık koşullarının varlığı ile haberin objektif olması, belli kişileri açıkça hedef almaması, haber vermek hakkı kapsamında yer alması gerektiği, eleştirilerin sert olmasının başlı başına yapılan haberi hukuka aykırı hale getirmeyeceği, yapılan yayınların zaman zaman polemik yaratacak nitelikte olabileceği, konuyla anlatım, içerik ile varılmak istenen sonucun bağlantılı olması yönünde Yargıtay'ın istikrar kazanmış kararları bulunmaktadır. 
Bu bilgiler ışığında, dosya içeriği ve mevcut deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde, şikayete konu haberlerin içeriğinde suç unsuru bulunmadığı, yazıların polemik yaratacak nitelikte olup, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. 
Açıklanan nedenlerle, şüpheliler hakkında atılı suçlardan kovuşturmaya yer olmadığına verilmiştir.

"Bir dakika ya... Bu arkadaş nereli?"

Tevfik Göksu, tepki çeken konuşmasında şunları söylemişti:

Ne dedi Yunan medyası? İstanbul'u Yunan kazandı diyor. Bir dakika ya... Bu arkadaş nereli? CHP'nin adayı nereli? Nasıl oldu Yunan medyası 'İstanbul'u Yunan kazandı' dedi de bir ses çıkmadı. Olay büyük kardeşlerim. Hesap büyük, olay büyük...

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU