DSÖ eşitlik programından Kovid aşısı alan ilk Avrupa ülkesi Moldova oldu

COVAX aşıları Kamboçya ve Nijerya'nın aralarında olduğu başka ülkelere de teslim edildi

(Reuters)

Moldova, aşıları fakir ülkelerde kullanıma sunmayı amaçlayan küresel COVAX programından koronavirüs (Kovid-19) aşısı alan ilk Avrupa ülkesi oldu.

Gelişmeyi Twitter hesabından duyuran Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, ilk 14 bin 400 doz aşının kendilerine perşembe gecesi ulaştığını belirtti. Sandu, COVAX girişimine dahil olan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF'in yanı sıra Almanya, Avrupa Birliği (AB), Birleşik Krallık (BK), ABD, Kanada ve Japonya'ya gösterdikleri "dayanışma için" teşekkür etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonu (CEPI) ve kamu-özel ortaklığı Gavi'nin de aralarında olduğu başka girişimler de katılımcı ülkelerdeki vatandaşların en az yüzde 20'sine aşı dozları sağlamayı amaçlayan bu projede yer alıyor.

Fildişi Sahili ve Gana, COVAX aşılarını ilk alan ülkeler olurken, Kolombiya, Kamboçya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Moldova, Nijer ve Ruanda dahil bazı ülkelere de 11 milyon doz aşı gönderildi.

Avrupa'nın en fakir ülkelerinden olan Moldova ve komşusu Ukrayna, nüfuslarını aşılamak için aşı bağışlarına bel bağlıyor.

Sandu yönetimi geçen hafta Romanya'dan bir parti AstraZeneca aşısı kabul etmişti. Romanya Cumhurbaşkanı Klau Iohannis 2020'de Moldova'ya 200 bin doz aşı sözü vermişti.

Aşı dağıtımı Moldova'da siyasi bir kavgaya yol açtı. Kasım 2020'de seçilen Batı yanlısı Sandu, Moskova yanlısı selefi Igor Dodon tarafından, Rusya'nın Sputnik V aşısını engellemeye çalışmakla suçlandı.

Ancak Sandu bu ithamı reddederken, Moldova'nın ilaç kurumu da Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aşıların yanı sıra Sputnik V'i de onayladı.

Moldova salgında bugüne kadar yaklaşık 200 bin Kovid vakası ve 4 binden fazla can kaybı bildirdi. Doğu Avrupa ülkesinde yaklaşık 2,7 milyonluk bir nüfus yaşıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU