Trabzonspor, TFF'yi FIFA'ya şikayete hazırlanıyor... Spor hukukçusu Köse: TFF kurullarının vermiş olduğu hükümler tazminata tabi

Ahmet Ağaoğlu, "TFF kurullarının oluşumunun AİHM ve KDK raporları ve kararları doğrultusunda bağımsızlıktan uzak örnekleriyle hazırladık" diyerek FIFA'ya şikayette bulunacaklarını söyledi. Spor hukukçusu Köse, konuyu Independent Türkçe'ye yorumladı

Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu'nu (TFF) Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) şikayete hazırlanıyor.

Bordo-mavili kulübün başkanı Ahmet Ağaoğlu, TFF kurullarının bağımsızlıktan uzak olduğu gerekçesiyle 8 Mart Pazartesi günü FIFA'ya başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Daha önceki açıklamalarında Türk futbolundaki sorunların sistemden kaynaklandığına dikkat çeken Ağaoğlu, Kamu Denetleme Kurumu'na (KDK) "federasyon kurullarının oluşumundaki düzensizlik" ve "FIFA'nın talimatlarına aykırı kurullar oluştuğu" yönünde şikayette bulunduklarını belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:

TFF, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bununla ilgili kararını temyiz etti, o karar onaylanarak geldi. Adalet Bakanlığı da TFF'ye 'AİHM kararları doğrultusunda kurullarınız bağımsız değil, bağımsız olmayan kurulların verdiği kararlar da her şekilde tartışmaya açıktır, adaletten uzak kararlardır' dedi. KDK'ya, ombudsmana başvurumuzu yaptık. 3 ay sonra 20 sayfalık tavsiye karar geldi. Kurulların bağımsız olmadığı doğrultusunda verilen cezaların temel teşkil etmediği geniş bir açıklama vardı. Onunla alakalı federasyona bir ay süre tanındı.

TFF'nin tüm bu uyarılar karşısında "özerk ve bağımsız olduğu" yanıtı verdiğini dile getiren Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bağımsız olmak 'bize kimse karışamaz' değil. Aslında sadece almış olduğu kararlar yargıya taşınamaz. Onun ötesinde KDK, TBMM dolayısıyla Türk milleti adına görev yapıyor. Bağımsız ve özerk olmanız istediğiniz kararı alırsınız, istediğiniz kararı istediğiniz şekilde uygularsınız anlamına gelmez. TFF'nin de FIFA'nın talimatlarını ve kurallarını uygulama zorunluluğu vardır. Biz başvurumuzu pazartesi günü FIFA'ya yapacağız. Kurulların oluşumu AİHM ve KDK'nın raporları ve kararları doğrultusunda bağımsızlıktan uzak.

 

Ahmet Ağaoğlu - AA7.jpg
Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu / Fotoğraf: AA

 

"Özerkliği çok farklı anlamışlar"

Henüz 64 yaşında olduğunu ve 35 yıldır yöneticilik yaptığını hatırlatan Ağaoğlu, "Bir şeylerin değiştiğini görmeden ölmeye niyetim yok" diyerek, şunları kaydetti:

Bu sistemin değişmesi lazım. 'Biz özerk ve bağımsız yapıyız' diyorsunuz. Size özerkliği ve bağımsızlığı FIFA verdi. FIFA siyasi baskılardan, idari ve mali yönden özerk olduktan sonra 'ben sizi üyeliğe kabul ederim' diyor. FIFA 'ben sizin derebeyliğinizi kabul ediyorum' demedi. Hangi kurulları FIFA etik kod 19 ile bağdaşır şekilde oluşuyor? AİHM bunu söylüyor temyize gidiyorsunuz. Adalet Bakanlığı 'kurullarınız bağımsız değil, değiştirin' diyor. Tanıyorsunuz, uygulamıyorsunuz. KDK rapor hazırlıyor, tanımıyorsunuz. Özerkliği çok farklı anlamışlar.

Spor hukukçusu ve avukat Alpay Köse, Trabzonspor Başkanı Ağaoğlu'nun sözlerini ve FIFA'da TFF'yi nelerin beklediğini Independent Türkçe'ye anlattı:

"TFF'nin kurullarının vermiş olduğu hükümler tazminata tabi"

AİHM daha önce verdiği "Ali Rıza ve diğerleri" kararı ile TFF Tahkim Kurulu ile diğer kurulların bağımsız olamayacağı ve adil yargılama yapılamayacağına hükmettiğini hatırlatan Köse, Türkiye'nin bu karara itiraz ettiğini ancak sonuç alınamadığını söyledi.

Kararın kesinleşmesiyle TFF'nin kurullarının vermiş olduğu hükümlerin tazminata tabi olduğunu söyleyen Köse, "Hiçbir tartışmaya girmeden. Çünkü kurulun bağımsız yargılama yapamayacağı ve adil olmayacağı hükmü verilmiş durumda. Kurul yapısının değiştirilmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Alpay Köse-Independent Türkçe.jpeg
Spor hukukçusu avukat Alpay Köse / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"TFF kurullarının UEFA ve FIFA'dan farkı 'Başkanın görev süresiyle sınırlıdır' hükmü"

Türkiye'deki tahkim ve disiplin kurullarının FIFA ve UEFA'daki yapıya benzerlikler gösterdiğini ancak temel bir farklılığın olduğunu kaydeden Köse, şöyle konuştu:

Normalde UEFA ve FIFA'da da kurullar başkan tarafından atanıyor. Bizde daha önce böyle değildi. Kurulların ataması Genel Kurul tarafından yapılır ve dört yıl boyunca görev yapardı. Daha sonra sistem değiştirildi ve başkan atamasıyla yapılmaya başlandı. Aradaki temel farklılık, 'Başkan ve yönetim kurulunun görev süresiyle sınırlıdır' hükmü var. Bu da doğal olarak bağımsızlık kuralını ortadan kaldırıyor. FIFA ve UEFA'da böyle değil, orada isterse dört kez başkan değişsin, hiçbir şekilde görevden alınamıyorlar. 

"FIFA'nın TFF'ye baskı yapmasına zemin hazırlar"

Köse, TFF'nin bu durumu değiştirmek için eylül ayındaki mali genel kurulda bir girişimde bulunduğunu ancak çoğunluk sağlanamadığı için statü değişikliğinin yapılamadığını dile getirdi.

Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ve FIFA'nın TFF'ye baskı yapmasına zemin hazırlayacağını söyleyen Köse, olası yaptırımları şöyle aktardı:

FIFA, kanunun değişmesi için tavsiye niteliğinde bir talimat verir. TFF Genel Kurulu'nun toplanacağı kadar bir süre verilir. O süreç içerisinde de yapılmazsa FIFA tarafından para cezası veya Avrupa kupalarına katılamama gibi cezalar gelebilir. 

Mevcut durumda FIFA'nın böyle bir uygulamaya gitmeyeceğini söyleyen Köse, "TFF bu konuda bir çaba içerisine girdi. Onlar da farkında. Muhtemelen ilk genel kurulda değişir" dedi.
 
"Bu FIFA açısından bir yargı meselesi değil" diyen Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

FIFA Disiplin Kurulu veya Tahkim Kurulu'na gidecek bir konu değil. Değerlendirilip tavsiye kararında bulunulacaktır. FIFA, UEFA düzenlemeleri ile yerel federasyonların düzenlemelerinin uyumlu olması gerekiyor. Ancak böyle detaylıca incelenmiyor. Daha çok majör konularda müdahale ediyor. Bu düzenlemenin de farkındalar. Yaklaşık 10 yıldır uygulamada olan bir kanun. Bu durumdan çok da rahatsızlık duyduklarını düşünmüyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"CAS benzeri bir yapılanma oluşturulabilir"

Mevcutta verilen AİHM kararı nedeniyle kurulların oluşturulma şeklinin değiştirilmesi gerektiğinden bahseden Köse, "Yeni oluşturulacak kurulların en başta bağımsızlığının garanti altına alınması lazım. Anayasamızdaki hüküm gereğince bizdeki spor yargısı anayasal bir kurumdur. Normal hakim-savcı bağımsızlığı gibi güvence altında olması gerekir. Bizde temel sıkıntı seçim usulü ve seçilen kişilerin yetersizliği üzerinde toplanıyor. Şu anki sistem değişse bile fark eden çok kimse olmayacaktır. Zaten TFF Başkanları genel itibariyle 4 senelerini tamamlıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni oluşturulacak kurullarla ilgili de öneride bulunan Köse, şunları kaydetti:

Benim önerim Tahkim Kurulu özelinde. Bizde hem TFF'de hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda olmak üzere iki Tahkim Kurulu var. Her ikisi için de yetersiz oldukları ve bağımsız olamadıkları yönünde benim de katıldığım eleştiriler var. Bunların içinde değil daha dışında daha bağımsız bir kurul oluşturulması lazım. CAS benzeri bir yapılanma oluşturulabilir. Bu da uluslararası alanda bağımsızlık konusundaki kuşkuları ortadan kaldırır. 

Mevcut durumda Türkiye'deki yabancı oyuncuları ilgilendiren konularda davaların FIFA'ya taşındığını ve çözümün orada arandığını söyleyen Köse, "Bu şekilde bir yargı düzeni oluşturulabilirse yabancı oyuncuların yargılamalarının burada çözüme kavuşabilmesi sağlanabilir. Şu anda alacaklar konusunda genel mahkemeler yetkili oldu. Bunun da önüne geçmek için yeni bir düzenleme yapılabilir" şeklinde görüş belirtti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU