Biden yönetimi aşıları Meksika'yla paylaşmayı düşünmüyor

"Yönetimin odak noktası, her Amerikalının aşı olmasını sağlamak. Söz konusu hedefe ulaştığımızda bunun ötesine atılacak adımları konuşmaktan mutluluk duyarız"

Toplam Kovid-19 vaka sayısı ABD'de 28,7 milyon, Meksika'da 2,9 milyon (Reuters)

Beyaz Saray, Kovid-19 aşılarını güneydeki komşusu Meksika'yla paylaşmayı düşünmediğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, pazartesi günü ilk ikili görüşmelerini çevrimiçi ortamda gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Obrador, toplantıdan önce yaptığı açıklamada ocak ayında Biden'la yaptıkları ilk telefon görüşmesinde ABD'nin Kovid-19 aşılarını paylaşmasını istediğini ve söz konusu görüşmede buna bir cevap almayı umduğunu söylemişti. Cevap için Biden'a baskı yapmayacağını belirten Obrador, "Saygılı olmak istiyoruz" demişti.

Wall Street Journal'ın haberine göre, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise görüşmeden önce şöyle konuşmuştu:

Başkan, aşıların her Amerikalı için erişilebilir olmasını sağlamaya odaklandığını açıkça belirtti… Yönetimin odak noktası, her Amerikalının aşı olmasını sağlamak. Söz konusu hedefe ulaştığımızda bunun ötesine atılacak adımları konuşmaktan mutluluk duyarız.

Psaki, Biden'ın sonraki adımlarının ekonomik iyileşme ve pandemi kontrol altına alındıktan sonra komşu ülkelerle sınırların yeniden açılmasının olabileceğini ekledi.

"Bunun hakkında konuşacağız"

Toplantı devam ederken gazetecilerin Meksika'yla aşı paylaşımını sorduğu Biden, "Bunun hakkında konuşacağız" cevabını verdi.

Görüşmeden sonra yayımlanan ortak açıklamadaysa aşı tedarikine dair bir ifade yer almasa da "pandemiye müdahale konusunda işbirliğinin artırılmasına karar verildiği" belirtildi.

Biden söz konusu görüşmede Meksika'yla ilişkilerin önemine dikkat çekip şöyle konuştu:

Meksika'ya güney sınırındaki herhangi bir ülke gibi değil dengimiz olarak bakıyoruz... ABD ve Meksika birlikte oldukları zaman daha güçlü. Biz birbirimize karşı mükemmel komşular değildik ancak birlikte çalışırsak daha güvende oluruz.

Biden'a açıklamları için teşekkür eden Obrador ise "İlişkilerimizin ileride daha da iyi olacağını biliyorum. Ülkelerimizin bu zor zamanlarda birlikte gelişmemizi sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Kovid-19 aşılarının yoksul ülkelerle zengin ülkeler arasında adaletli şekilde dağıtılmadığını belirten Meksika, geçen haftalarda konuyu Birleşmiş Milletler'e taşımıştı. 126 milyon nüfusa sahip ülke, farklı şirketlerle 230 milyon doz için anlaşma imzalamasına rağmen şu ana kadar 3,3 milyon doz aşı tedarik edebildi.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Sputnik Türkiye, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU