Davutoğlu'dan "insan hakları reform paketi"ne ilişkin açıklama: Bugüne kadar yaptıklarınızı yapmayın, bu sizin için yeterli

Yarın açıklanması beklenen "insan hakları reform paketi" ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, insan hakları reform paketinden önce hükümetin politikalarını değiştirmesi gerektiğine vurgu yaptı

Fotoğraf: Twitter

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin haftalık değerlendirme toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı "İnsan Hakları Reformu Eylam Planı"na ilişkin değerlendirmlerde bulunan Davutoğlu, "15 Temmuz hain darbe teşebbüsü milletimizin büyük fedakarlıkları ve kararlı tutumuyla aşılmış olmasına rağmen ardından gelen uygulamalar ve özellikle de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte ülkeye hakim olan keyfilik insan hakları karnemizin daha da kötüleşmesine ve dünya ortalamasının çok gerisine düşmesine sebep olmuştur" dedi.

Söz konusu reformun başarılı olması için önce sağlıklı bir muhasebe ve özeleştiri yapılması gerektiğini belirten Davutoğlu şöyle devam etti:

Hukuk devleti, devlet otoritesinin hukuka uygunlukla sınırlı olduğu bir sistemi ifade eder. Bu ilkeyle ulaşılmak istenen asıl hedef, devlet gücü karşısında bireyin onurunu, varlığını, hak ve özgürlüklerini korumaktır. Bu nedenle bir hukuk devletinde devlet gücünün uymakla yükümlü kılındığı hukuk düzeni, insan haklarını korumaya odaklanmış olmalıdır. Aksi halde hukuk devletinden değil, kanun devletinden söz edilebilir. Yargının bağımsız olmadığı bir sistemde ne hukuk devletinden ne de insan haklarının korunmasından söz edilebilir. 

"Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine son vereceğini kesin bir dille taahhüt etmesi gerekir"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri uygulamasının da son bulması gerektiğini vurgulayarak, "Aslında insan hakları eylem planının inandırıcı olabilmesi için bu planın, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilga edileceğini, bu sistemin dayandığı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine son vereceğini kesin bir dille taahhüt etmesi gerekir" dedi

Davutoğlu ayrıca, 15 Temmuz sonrasındaki OHAL döneminde çıkarılan "Kanun Hükmünde Kararname"lerinde büyük mağduriyetler oluşturduğunu ve bunların giderilmesi gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bari bu İnsan Hakları reformunuz yalan olmasın"

İnsan hakları reform paketinden önce hükümetin politikalarını değiştirmesi gerektiğine vurgu yapan Davutoğlu şöyle devam etti:

Yahu madem siz 1 Trilyon TL’ye yakın parayı bu esnafa ve tüccara harcadınız, bu dükkanlar niçin kapandı, bu iflaslar ardı ardına niçin yaşandı. Türkiye böylesini bugüne kadar görmedi. Geçmişte de biri bin yapanlar oldu. Her sıkıştığında bir yalanı başka bir yalanla kapamaya çalışan iktidarlar oldu. Ama emin olun böylesi olmadı. O yüzden bari bu İnsan Hakları reformunuz yalan olmasın.

Artık uslanın da; ağzını açana terörist demeyin. Konuşana hain demeyin. “Adalet” diyene hakaret etmeyin. Eleştiriye terör eylemi muamelesi yapmayın. Muhalefeti düşman görmekten vazgeçin. Sokak ortasında siyasetçinin, gazetecinin dövüldüğü bir iktidar olmaktan kurtulun. Üniversite kapatmayın, üniversiteli gençlere zehirli yılan muamelesi yapmayın. Medyayı cezaevi, ülkeyi garnizon yönetir gibi yönetmeyin. Kısacası bugüne dek yaptıklarınızı yapmamanız aslında sizin için reform olarak yeter.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU