Davutoğlu'ndan "Berat Albayrak" eleştirisi: Adı anılınca bile doları zıplatan birisi başarılı mıdır?

Hükümetin ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerde bulunan Davutoğlu, halkın fakirleştiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı ve damadı bunun sorumlusudur" dedi

Fotoğraf: Twitter

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu partisinin il başkanları toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası'ndaki "kayıp rezerv" tartışmalarına değinen Davutoğlu, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a yönelik eleştirilerde bulunarak, "Bu Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldiğinde Merkez Bankası'nda 102 milyar dolar brüt rezerv vardı. 70 milyar dolar da borç ve yükümlülükler vardı. Yine 32 milyar dolarlık bir net rezerv vardı. Bıraktığında eksi 48 milyar dolar ile bıraktı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "95 milyar dolar brüt rezervimiz var" sözlerine ilişkin yorumlarda bulunan Davutoplu, "Peki borçlarınız ne? 140 milyar dolar! Yani öyle bir tüccar ki dışarıya diyor şu kadar ciro yaptım ben iyi tüccarım ama ne kadar borcu var hiç söylemiyor" diye konuştu.

Davutoğlu şöyle devam etti:

Peki 128 milyar dolar nereden çıkıyor. Kaçıp giden Hazine ve Maliye Bakanı iş başına geldiğinde 32 milyar dolar bizden kalan parayı buldu, hepsini harcadı. Yetmedi 63 milyar dolar ek borç yaptı. İhracatçılardan gelen dolarları da eritti. Bu paralar arka kapı operasyonlarıyla şeffaf olmayan müdahalelerle buharlaştırıldı. Hepsi sorulmak zorundadır. Bütün bu işlemler bir şeffaflığı gerektiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Adı anılınca bile doları zıplatan birisi başarılı mıdır?"

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda şeffaf olması gerektiğini vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanı çıksın bunları açıklasın ondan sonra damadını savunsun. Bir damadı bakan yapabilmek için bu millete bu bedeli niye ödettiniz sayın Erdoğan? Adı anılınca bile doları zıplatan birisi başarılı mıdır?" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berat Albayrak'a yönelik eleştirilerine devam eden Davutoğlu şöyle devam etti:

Dolar 7 buçuklara çıkmış, faiz oranları yüzde 17 buçuğa çıkmış, kimin eseri bu? Gayrisafi milli hasılayı 700 milyar dolara düşürdünüz, 176 milyar dolar bu millet fakirleşti sayın Erdoğan. Siz ve damadınız bunun sorumlususunuz. Kişi başına düşen milli gelir 11 bin dolardan 8 bin dolara düştü, 3 bin dolar her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı fakirleşti son 4 buçuk yıl içinde. Birisi bunun hesabını vermek zorunda. Bizim dönemimizde hiçbir şekilde kendi evladıyla diğer vatan evlatlarını ayırt ederek kendi evladına ayrıcalık tanıyanlar bu ülkede bir daha hükümdar olamayacaklar.

"Bir saldırı olsa İstanbul'un lojistiğini nasıl sağlayacaksınız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kanal İstanbul'u inadına yapacağız" sözlerine ilişkin de eleştirilerde bulunan Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı bütün kötü uygulamaları, yolsuzlukları, talanları bir kenara koyacak çok daha büyük bir rantın peşinde. Kanal İstanbul'u tekrar gündeme getirdi" dedi.

"Bakın bu inat sözü, bir devlet adamına cesaret yakışır, samimiyet yakışır, kararlılık da yakışır ama inat asla yakışmaz" diyen Davutoğlu şunları kaydetti:

İstanbul bize tarihin en büyük emanetidir. Gelecek nesillere aktaracağımız en büyük miras, gözümüzün nurudur. O "inadına yapacağım" derken, biz de Kanal İstanbul'un zararlarını anlatmaya devam edeceğiz. Kanal İstanbul, İstanbul'u bir adaya dönüştürecek. Güvenlik uzmanları da bilir, en zor savunulan, lojistiği en zor sağlanan yerler adalardır. Bir düşman güç füzelerle köprüleri tahrip ettiğinde, ya da bir terörist grup bu köprüleri sabote ettiğinde ya da kontrol altına aldığında ya da bir deprem köprüleri yıktığında İstanbulluya lojistiği nasıl sağlayacaksınız?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU