Hamas genel seçimlere ortak liste ile katılmayı tercih ediyor

Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki mavi üniformalı polislerin seçimleri denetleyeceğini dile getiren Hindi, Hamas’ın genel seçimlere katılmaya yönelik büyük hazırlık yaptığını ve bunun için merkezi seçim komiteleri oluşturduğunu söyledi

Gazze’deki Filistin Seçim Merkezi (AFP)

Hamas Siyasi Büro üyesi Suheyl el-Hindi, seçimlere tüm Filistinli grupların ortak ulusal listesi ile katılmanın hareket için en uygun seçenek olduğunu bildirdi.

Hindi, Hamas’a bağlı ‘Felesteen’ gazetesine yaptığı açıklamada, “Ortak grup listesine katılma seçeneği, Filistin ilkeleri ve birleşik Filistin pozisyonuna bağlı olan siyasi programa dayanıyor. Bunun olmaması durumunda, Hamas’ın seçimlere katılım şekliyle ilgili pek çok seçeneği var. Bu, hala iç tartışma ve diyalog sürecinde” dedi.

En önemli konularda anlaşan Fetih ve Hamas’ın, seçim mahkemesinin oluşturulmasıyla ilgili bir grup hakim ismi sunduğunu dile getiren Hindi, “Sonunda tüm Filistinli grupların mutabakatı ile adil, tarafsız ve şeffaf hakimler seçilecek ve isimleri yakında açıklanacak” diye konuştu.

Hamas, genel seçimlere büyük hazırlık yapıyor

Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki mavi üniformalı polislerin seçimleri denetleyeceğini dile getiren Hindi, Hamas’ın genel seçimlere katılmaya yönelik büyük hazırlık yaptığını ve bunun için merkezi seçim komiteleri oluşturduğunu söyledi.

Hamas’ın net başarılar elde etmek için büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Hindi, “Sonuç ne olursa olsun, Hamas tüm vatanseverleri seçimlerden sonra ulusal bir hükümet kurmaya davet edecek. Çoğunluğu elde etse bile, Filistin’in endişesini ve acısını paylaşmaya herkesin buna katılmasına izin verecek” dedi.

Filistinli lider, Hamas’ın iç seçimlerine de atıfta bulunarak, hala devam ettiklerini, sonuçlarının önümüzdeki haftalarda açıklanacağını ve bir sonraki aşamaya önderlik edecek yeni bir liderliğin olacağını söyledi.

İç seçimlerin olumlu bir atmosferde, sorunsuz ve gerilimsiz gerçekleştiğine dikkat çekerek, bunun bir mesaj olduğuna vurgu yapan Hindi, “Hareket, demokrasi ve istişare arıyor. Filistin halkının kendilerini temsil eden kişiyi seçme hakkını teyit ediyor” ifadelerini kullandı.

İç seçimlerin ilk aşaması tamamlandı

Hamas hareketi tarafından dün yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde başlayan iç seçimlerin ilk aşamasının, oy verme ve aday olma hakkı olan on binlerce üyenin katılımıyla dün tamamladığı duyuruldu.

Seçim sürecinin, Hamas’ın usul kurallarına uygun olarak merkezi bir seçim komisyonu tarafından denetlenen olumlu bir atmosferde, demokratik, şeffaf, adil ve organize şekilde gerçekleştiği de ifade edildi.

Bu bağlamda, kalan seçim aşamaları da tamamlanarak Genel Şura Konseyi, Hareketin Siyasi Bürosu Başkanı ve üyeleri seçilecek.

İsmail Haniye’nin Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak, Yahya Sinvar’ın ise Hamas’ın Gazze Sorumlusu olarak kalması muhtemel.

Hindi son olarak, Fetih hareketinin Merkez Komitesi üyesi Hüseyin eş-Şeyh’in ABD yönetimine gönderdiği mektuba da değindi.

Şeyh söz konusu mektubunda, Hamas’ın 1967 sınırları içinde bir devlet kurulması da dahil olmak üzere birçok maddeyi onayladığını ve barışçıl güç devredilmesine olan bağlılığını ifade etmişti.

Hamas’ın Mayıs 2017’de çıkardığı belgeyi hatırlatan Hindi, “Hamas, 1967’de işgal edilen toprakların sınırları içinde başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini kabul ettiğini ancak halk ve silah anlamında kapsamlı bir direnişe sahip olan tarihi Filistin toprağından bir karış bile vazgeçmeyeceğini teyit etti” diyerek sözlerini noktaladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU