İran'dan iklim değişikliğiyle mücadele için uluslararası fon oluşturulması önerisi

Tahran, dünyanın en büyük kirleticileri olarak ABD ve Çin'i işaret etti

İran dünyanın en büyük fosil yakıt üreticileri arasında yer alıyor (Reuters)

Jon Sharman - Borzou Daragahi

İran devlet medyasına göre Tahran, iklim değişikliğiyle mücadelede, ülkelerden yol açtıkları kirlilik oranında vergi alınmasını sağlayacak şekilde uluslararası bir fon oluşturulmasını önerdi.

Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Sekreteri Muhsin Rızai, varlıklı ülkelerin iklim kaynaklı etkileri azaltmada yoksul ülkelere yardım etme yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.

Ülkenin resmi haber ajansı IRNA, Rızai'nin "Dünyada bazı insanlar tüm ülkelerin sera gazı salımlarını eşit düzeyde düşürmesi gerektiğini söylüyor ama biz bunu öylece kabul edemeyiz, zira gelişmenin başında bir ülkeyiz" dediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rızai, dünyanın en çok kirlilik yaratan ülkeleri olarak Çin ve ABD'yi işaret etti.

Önde gelen kirleticilerin, "uluslararası güçler ve hükümetlerden bağımsız" bir yapıya hesap vermesi gerektiğini kaydeden Rızai, "İran böyle bağımsız bir uluslararası talebe ve bir ideal olarak biyo-beşeri meseleye önayak olabilir" diye ekledi.

IRNA'nın aktardığına göre Rızai, yeni bir iklim değişikliği komitesi için ilk toplantının pazar günü İran'ın büyük şehirlerinden İsfahan'da yapıldığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkesini yeniden dahil ettiği Paris Anlaşması'na göre varlıklı ülkeler, yoksul ülkelere iklim kriziyle mücadele edip uyum sağlamaları için 2020'ye kadar yılda 100 milyar dolar (yaklaşık 723 milyar 630 milyon TL) vermeyi vadetmişti. Ne var ki bu kaynağın oluşturulması şimdiye dek gecikti.

İran'ın çevreye yönelik koruma ve sorumluluk karnesinin de zayıf olduğu yönünde birçok eleştiri dile getiriliyor. Ülke, petrol ve doğalgaz satma imkanlarına darbe indiren ABD yaptırımlarına rağmen hâlâ dünyanın en büyük fosil yakıt üreticileri arasında yer alıyor.
 


Ayrıca son yıllarda İran'da onlarca çevre ve doğal hayatı koruma aktivisti, yaygın olarak uydurma olduğu düşünülen ulusal güvenlik suçlamalarıyla tutuklandı.

2019 sonlarında muhafazakar bir mahkeme, 8 çevre aktivistini "yozlaşmayı dünyaya yayma" suçlamasıyla hapis cezasına çarptırmış ve bu kişileri "CIA ve Mossad lehine casusluk yapmak için düşman ABD ve İsrail devletleriyle işbirliğinde bulunmakla" itham etmişti.

Bu aktivistler arasında kendilerini, doğal yaşam alanlarına yapılan ihlallerden dolayı soyu tükenmekte olan nadir Asya çitalarını korumaya adamış eylemciler de bulunuyordu.

Hidroelektrik santral inşaatlarıyla meşhur İran, endüstriyel tarımcıların son derece hassas çöl akiferlerinden fazlasıyla su çekmesine izin vermiş ve bu durum çevre tahribatıyla kuraklığı beraberinde getirmişti.

Urumiye'de yer alan bir zamanların görkemli tuz gölünün feci şekilde kuruması gibi çevre felaketlerini protesto eden İranlılar, plastik mermilerle vurulmuş ve ulusal güvenlik suçlamalarıyla tutuklanmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU