Fransız Bakan Vidal'den "İslami solculuk" polemiği

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer da, geçtiğimiz Ekim ayında İslami solculuğun akademik kurumları ‘altüst ettiği’ konusunda uyarmıştı

Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal (AFP)

Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal, ülkenin akademik kurumlarında ‘İslami solculuğun’ yayılmasıyla ilgili uyarıda bulunmasının ardından üniversite  tepkisiyle karşılaştı.

AFP’ye göre ‘İslami solculuk’ terimi, Fransa’daki aşırı sağcı politikacılar tarafından, radikalizmin tehlikelerine karşı kör olmakla suçladıkları sol muhalifleri itibarsızlaştırmak için sıklıkla kullanılıyor.

Frederique Vidal, geçtiğimiz Pazar günü CNews televizyonuna verdiği demeçte, “İslami solculuğun tüm toplumumuzu tükettiğini ve toplumumuzun bir parçası olan üniversitelerin de bundan ayrı olmadığını düşünüyorum” dedi.

Bu yorum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “İslamcı ayrılıkçılık” nitelendirmesinde bulunarak, ülkede terör saldırılarını kışkırtan Müslümanlara atıfta bulunmasının ardından başlayan hararetli ve bölücü tartışmanın ortasında geldi.

Fransa’da Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen, devlet yetkililerinin radikal olduğunu düşündüğü dini grupları yasaklamasına izin veren yasa tasarısı birkaç gün önce Ulusal Meclis’te kabul edildi.

Bakan Vidal’in yorumlarına yanıt olarak, Üniversite Rektörleri Konferansı (CPU) Salı günü bir bildiri yayınlayarak, üniversitede İslami solculuk meselesiyle ilgili başka bir kısır tartışma yaşanmasına şok olduklarını ifade etti.

Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer da, geçtiğimiz Ekim ayında İslami solculuğun akademik kurumları ‘altüst ettiği’ konusunda uyarmıştı.

Vidal ayrıca, sömürgecilik ve ırk odaklı olanlar da dahil olmak üzere “her şeye parçalanma ve bölme isteği perspektifinden bakan” araştırmacılar sorununa yönelik bir inceleme emri vereceğini de açıkladı.

Ancak, incelemeyi başlatmak için Vidal’in görevlendirdiği Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, ‘sömürge sonrası çalışmalar gibi araştırma alanlarını meşruiyetten çıkarma girişimlerini’ kınadı.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Macron’un konuyla ilgili görüşüne ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın akademik araştırmacıların bağımsızlığına mutlak bir bağlılığı olduğunu söyleyerek, “Bu cumhuriyetimizin temel bir garantisi” dedi.

Fransa’da ırk ve kimlik üzerine çalışan siyahi akademisyen Mame-Fatou Niang ise, sömürgecilik ve ırkçılık üzerine çalışanların haksız incelemeye alınacağını söyleyerek, Vidal’in önerdiği araştırmayı kınadı.

Ancak Vidal’in açıklaması, kendisiyle aynı endişeleri paylaşan sağcı politikacılar tarafından hoş karşılandı.

Sağcı Cumhuriyetçi Parti’den çok sayıda milletvekili, geçtiğimiz Kasım ayında “üniversitelerde ideolojik entelektüel aşırılıklar” dedikleri konu hakkında bir parlamento soruşturması talep etmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU