İranlı gruplar IKB'nin güvenlik çemberini deldi

Peşmerge güçleri ve bölgede bulunan uluslararası koalisyon güçleri arasında istihbarat ve sahada ortak koordinasyon kurulması yoluyla bu boşlukların kapatılması çabalarının yoğunlaştırılmasını talep etti

Erbil'e düzenlenen füze saldırısında yaralananlar hastanede tedavi altına alındı(Reuters)

İran'a olan bağlılıkları ve ABD'ye olan düşmanlıklarıyla bilinen silahlı grup ve yapılar, Irak'ta ABD çıkarlarını hedef almak için bir buçuk yıldan fazla yaptığı onlarca girişimlerinin ardından önceki gece Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKB) ABD güçlerini hedef almayı başardı.

Uluslararası koalisyon güçleri, Erbil kentinden 8 kilometre uzak bir mesafeden Erbil'e ve Uluslararası Erbil Havalimanı'na 14 füze fırlatıldığını, saldırı sonucu 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin de yaralandığını bildirdi. Füzelerin yarısından fazlasının meskun ve ticari bölgelere düştüğü ve 4 sivilin yaralandığı aktarıldı.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, "Bu eylem, 8 kilometre menzile sahip 108 mm çapındaki füzeler kullanılarak, 12 namlulu bir roketatarla gerçekleştirildi. Bu gruplar IKB'nin güvenlik çemberini ilk kez delmeyi başarıyor. Bu tür füzelerin kullanımının kolay olması -zira bir kişi tek başına bu füzeleri mobil bir rampayla kullanabilir- bu gruplara, Peşmerge güçleri ile federal güçlerin konuşlandığı hattaki güvenlik boşluğu üzerinden açık coğrafi alandan faydalanarak IKB'nin güvenlik çemberinin içine sızmalarına imkan sağladı" dedi. Yaver, Peşmerge güçleri ile federal güçlerin konuşlandığı hattın Sehl-i Ninova'dan geçerek Hanekin'den Irak-Suriye sınırının bulunduğu Rebia'ya uzanan bölgeyi kapsadığını belirtti.

Yaver, konuşmasının devamına şunları kaydetti:

"İki taraf arasında devam eden müzakerelere rağmen istihbarat koordinasyonu ve Peşmgerge güçler ile federal güçler arasındaki askeri çabanın eksikliği, bu gruplara, IKB'nin güvenlik çemberine sızmalarına imkan sağladı. IKB Başkanı, merkezi hükümetin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) resmi açıklaması aracılığıyla, Irak güçleri,

Peşmerge güçleri ve bölgede bulunan uluslararası koalisyon güçleri arasında istihbarat ve sahada ortak koordinasyon kurulması yoluyla bu boşlukların kapatılması çabalarının yoğunlaştırılmasını talep etti. Bu eylem yapı ve şekil itibariyle, Irak topraklarında yabancı güçlerin varlığına düşmanlık gösteren paravan isimler altındaki kontrolsüz silahlı grupların daha önce Bağdat'ta ve Irak'ın diğer bölgelerinde ABD çıkarlarını hedef aldığı tüm eylemlere benziyor. Bu kontrolsüz gruplar, IKB'nin güvenlik ve istikrarını tehdit etmesi dolayısıyla Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin karşı karşıya olduğu sorunlardan biridir."

Yazar ve siyasi analist Ömer Abdulkadir, Şarku'l Avsat'a yaptığı değerlendirmede, "Bu eylem bir dizi mesajlar içeriyor. Bu mesajların en önemlisi, bu gruplar, IKB'nin iç bölgelerinde güvenlik açısından korunaklı olsa bile ABD üslerine ulaşma gücüdür. Diğer mesaj ise IKB'ye. Nitekim bu mesajda ‘güvenlik tahkimatlarınızı delme ve istediğimiz eğilimleri bölgedeki politikalarınıza dayatma gücüne sahibiz' deniliyor. Saldırı, IKB'de taahhüt edilen güvenlik ve istikrar üzerinde etki bırakacak tehlikeli bir emsal teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

"Seraya Evlia ed-Dem" isimli bir grup Pazartesi akşamı saldırıyı üstlendi. Aynı grup Ağustos ayında Sehl-i Ninova'da uluslararası koalisyon güçlerine ait bir konvoya düzenlenen saldırıyı da üstlenmişti. Saldırı, uluslararası koalisyon güçlerinin Taci Askeri Üssü'nden IKB'ye çekildiği sırada meydana gelmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran'ın saldırıyla bağlantısı olduğuna işaret eden haberleri kınadı. Fars haber ajansının aktardığına göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, "Bu söylentileri şiddetle yalanlıyoruz. Aynı şekilde, bu olayı İran ile bağdaştıran şüpheli girişimi şiddetle kınıyoruz" dedi. İran tarafının kınama açıklaması, İran Devrim Muhafızları'nın Telegram hesaplarında saldırıyı üstlenen Seraya Evlia ed-Dem grubunun açıklamasını aktarmasından birkaç saat sonra geldi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesud Barzani'nin Danışmanı Kifah Mahmud, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, "Çeşitli isimlere sahip bu grupların, onları silahlandıran ve fonlayan İran Devrim Muhafızlarıyla açıkça bir bağlantıları olduğunu gösteren net işaretler var. Bu eylemde kullanılan silah, İran Devrim Muhafızları'na bağlı kurumlar tarafından üretilen bir İran silahıdır. Zira ilk incelemeler, (Erbil'e fırlatılan) füzeler arasında Fecr 1 tipi bir güvenlik füzesi olduğunu ortaya koydu. Bu eylem birçok mesaj içeriyor. Bunların başında ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bölge politikasına ve İran dosyasına yaklaşımına dair bir mesaj ve IKB'ye olan desteğinin boyutunu sınama geliyor. Buna ek olarak bir mesaj da Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'ye ve hükümetin reform programını uygulama isteği ve eğilimineydi. Üçüncü mesaj ise devletsizliği temsil eden kontrol dışı milislerin nüfuzuna açıkça muhalefet eden IKB içindi" diye konuştu.

Bu saldırının, IKB Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani başkanlığındaki IKB heyetinin, IKB'nin 2021 bütçesindeki payı da dahil olmak üzere çözüm bekleyen meseleleri görüşmek için Bağdat'ta yürüttüğü müzakerelerle eşzamanlı gelmesi dikkati çekti. Bu saldırının müzakereleri nasıl etkileyebileceği sorusunu Şarku'l Avsat'a yanıtlayan IKB Başbakan Yardımcısı'nın Sözcüsü Semir Hurami, "Görüşmeler devam ediyor. Sayın Kubat Talabani'nin başkanlığındaki heyet, IKB'nin ve bir bütün olarak Irak halkının haklarını ve alacaklarını teminat altına alan Anayasa ve hukuk temelinde iki tarafı memnun edecek çözümlere ulaşmak için makamlar, partiler, siyasetten ve hükümetten isimlerle başkent Bağdat'ta devam eden toplantılar yapıyor" ifadesini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU