Kahveci: Bize kan ve gözyaşı gibi bir program gerekiyor

“Seçmen davranışımız bu gibi bir programa nasıl tepki verir. Geleceğini -kurtaracak bir programı sahiplenir mi?”

Fotoğraf: YouTube

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’de kalkınma için temel bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Kahveci, bunu “kan ve gözyaşı gibi bir program” olarak niteledi.

Kahveci, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de hem çalışanın hem de emeklinin “süründüğünü” söyledi ve ülkenin kaynaklarıyla üretim gücünü heba ettiğini dile getirdi.

Karar yazarı şöyle yazdı:

Türkiye, şu anda bile 35-40 milyon kişiye iş imkanı oluşturabilecek kapasite taşıyor. Tarımından sanayisine her alanda fırsatlar o kadar yüksek ki... Yeter ki imkanları kullanalım ve hep beraber kazanacak bir yönetim kuralım.

Kaybet-kaybet ilkesinden kazan-kazan ilkesine geçmemiz gerekiyor.

Bugün sosyal güvenlik sistemi açıkları için ve kamu personeline ödenen ücretler onca vergi yüküne rağmen vergi gelirlerinin yüzde 70’ini alıp götürmektedir. Bu oranı çok kısa sürede yüzde 50’nin altına ve 4-5 yıl içinde de yüzde 30’lara çekmemiz gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin çalışmayı ve üretmeyi birinci mesele haline getirmesi gerektiğini vurgulayan Kahveci, “Üniversite sayısını ve üniversite öğrenci sayısını da bir an önce aşağı çekmek gerekiyor. O gençler ömür boyu vasıfsız yaşamak zorunda kalacaktır. Oysa teknoloji liseleri ve mesleki eğitim ile bu işi çözebiliriz” dedi.

“Kaynak verimliliği ile de kamudan başlamak üzere kalkınma modeli oluşturabiliriz” önerisini de dile getiren Karar yazarı, yazısını şöyle sonlandırdı:

Kısaca bize kan ve gözyaşı gibi bir program gerekiyor. Çalışmak ve kazanmayı sağlayacak bir program. Emekli olduğunda da insan gibi yaşatacak bir program. Ama sorun şu ki, seçmen davranışımız bu gibi bir programa nasıl tepki verir. Geleceğini kurtaracak bir programı sahiplenir mi? Yoksa kamu kaynaklarını talan ederek karanlık bir geleceğe yol almaya devam mı ederiz?

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU