Rusya ile AB arasında "yaptırım" krizi: İlişkileri koparmaya hazır olmalıyız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Kendimizi dünyadan soyutlamak istemiyoruz, ancak buna hazır olmalıyız. Barış istiyorsan, savaşa hazır olman gerek" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ekonomisinin hassas alanlarını riske atacak yaptırımlar uygulanması hâlinde "AB ile ilişkileri koparmaya hazır olmaları gerektiğini" söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da yaptırımların tahribat yaratabileceği altyapıyı yenisiyle değiştirmeye hazır olunması gerektiğinin altını çizdi.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre; YouTube’daki Solovyov Live programında açıklamalarda bulunan Lavrov, Rusya’nın askeri alanda tamamen kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunu, ekonomi konusunda da aynı duruma ulaşmak için çabalaması gerektiğini kaydetti.

Lavrov,"“Hazır olduğumuz düşüncesi üzerinden hareket ediyoruz. Daha önce birçok kez gördüğümüz gibi, en hassas sektörler de dahil olmak üzere herhangi bir alanda ekonomimiz için risk oluşturacak yaptırımlar uygulandığını bir kez daha görürsek, durum bu. Kendimizi dünyadan soyutlamak istemiyoruz, ancak buna hazır olmalıyız. Barış istiyorsan, savaşa hazır olman gerek" ifadelerini kullandı.

Kremlin'den açıklama

Kremlin, de Avrupa Birliği'nin (AB) Rus muhalif Alexei Navalni'nin tutuklanması nedeniyle Rusya'ya sert yaptırımlar getirme olasılığına hazırlıklı olmaları gerektiğini açıkladı.

Üç Avrupalı diplomatın dün Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, AB muhtemelen bu ay içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çevresindeki kişilere seyahat yasakları getirebilir ve bu kişilerin mal varlıklarını dondurabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova'nın yaptırımların tahribat yaratabileceği altyapıyı yenisiyle değiştirmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Borrel açıklamıştı

Lavrov ve Peskov'un ifadeleri AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell’in açıklamalarının ardından geldi.

Bu ay başında Moskova’yı ziyaret eden Borrell, önceki günlerde Brüksel’in Rusya’ya karşı yeni yaptırımları düşüneceğini, konunun bu ay ve mart ayında gerçekleştirilecek AB zirvelerinde ele alınacağını söylemişti.

Borrell, açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

Rus hükümeti otoriter bir yolda ilerliyor ve Navalni meselesinde acımasız davranıyor. Yaptırımları önceden planlamak iyi olur. İnisiyatif hakkımı kullanarak dezenformasyon ve siber saldırılara karşı mücadele için yaptırım önerilerinde bulunacağım.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU