Kovid-19'a yakalanan herkese mutasyon testi de yapılacak, negatife dönene kadar karantina sürecek

Türkiye’de mutasyonlu virüslere karşı yeni önlemler alındı. Güncellenen rehbere göre mutasyonlu koronavirüs görülen kişilerin karantinası artık PCR testi negatif çıkana dek sürecek

Türkiye’de daha önce sadece yurtdışı temaslı kişilere mutasyona yönelik test yapılıyordu / Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19’la mücadele sürecinde, virüsün mutasyona uğraması üzerine, “Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi’nde” güncellemeye gitti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan rehbere, mutasyonlu virüs görülen kişilerin tedavi süreciyle ilgili iki yeni madde eklendi.

Tek odada yatış

Rehbere eklenen maddelerden ilki, virüsün farklı alt türleri ile enfekte olan kişilerin aynı odada yatırılmasının yeni bir mutasyonlu virüsü oluşturma ihtimalini ortadan kaldırmaya yönelik.

Bu çerçevede rehbere, “Farklı suşlar (bir virüsün farklı alttürleri) ile enfekte olan kişilerin (özellikle varyant suşlar) aynı odaya yatırılması, virüslerde genetik değişime neden olarak yeni bir varyant suşa neden olabileceği için bu dönem, hastaların mümkün olabildiğince tek olarak odalarda yatırılması önerilir” maddesi dahil edildi.

48 saatte bir test, negatife dönene kadar karantina

Rehbere eklenen bir başka madde uyarınca ise varyant suş ile enfekte pozitif vakaların izolasyonuna en az 10. güne kadar devam edilecek. PCR testi ile negatiflik görüldükten sonra izolasyon sona erdirilecek. 10. günden sonra pozitif çıkan kişilere 48 saat aralıklar ile kontrol testi yapılmaya devam edilecek.

Buna göre mutasyonlu virüsle enfekte kişilerin karantinadan çıkması PCR testinin negatif çıkması şartıyla mümkün olabilecek.

Net tablo ay sonunda ortaya çıkacak

Türkiye’de daha önce sadece yurtdışı temaslı kişilere mutasyona yönelik test yapılıyordu. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Kovid-19 testi yapan hastanelere mutasyonu tespit edebilecek kitleri yolladı.

Mutasyonu tespit eden kitler önceki gün Türkiye genelinde devreye girdi. Bu kapsamda PCR testi pozitif çıkan herkese bu kitlerle test yapılacak. Bu sayede mutasyonlu virisün görülme oranı gibi veriler ay sonuna kadar elde edilebilecek.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU