Tesla'nın 1,5 milyar dolarlık yatırımı piyasayı coşturdu: "Bitcoin bu hafta 50 bin doları görebilir"

Kripto para piyasalarına dair pozitif tahminlerin yanı sıra dalgalanma uyarıları da geliyor

Dünyanın önde gelen otomobil üreticisi, elektrikli araçları için ödemelerde de Bitcoin kabul etmeyi planlıyor (AFP)

Kripto para analistleri pazartesi günü tarihteki en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin'deki artış eğiliminin süreceği tahmininde bulunuyor.

Tesla'nın Bitcoin'e 1,5 milyar dolar (yaklaşık 10,7 milyar TL) yatırım yaptığını duyurmasının ardından kripto para birimi sadece birkaç dakika içinde yüzde 14 değer kazanarak yaklaşık 44 bin dolara (yaklaşık 313 bin TL) yükseldi.

Dünyanın en değerli otomobil üreticisi ayrıca, elektrikli araçları için ödemelerde Bitcoin kabul etmeye başlamayı planladıklarını duyurdu.

Online yatırım platformu eToro'dan analist Simon Peters, The Independent'a verdiği röportajda şunları söyledi:

Bitcoin'in genel kabulüne dair şüphesi olanlar varsa bu karar kesinlikle tüm kuşkulara son vermeli. Diğer birçok marka halihazırda Bitcoin'i bir ödeme aracı olarak kabul ediyor ve zamanla başka büyük şirketlerin de Tesla'nın izinden gideceğini farz edebiliriz.

Dünya gitgide daha fazla online hale geliyor ve Bitcoin online işlemlerin merkezinde duruyor. Multimilyar dolarlık bir şirketin bu şekilde verdiği destekle fiyatların hafta sonuna kadar 50 bin dolara ulaşması muhtemel görünüyor.

Londra merkezli kripto para borsası CEX.IO'dan yapılan bir alım satım analiziyse, firmanın İcra Direktörü Konstantin Anissimov'un açıkladığına benzer boğa tahminleriyle sonuçlandı. (Kripto parada boğa piyasası ya da boğa koşusu kavramları yükseliş trendini işaret etmek için kullanılıyor -ed.n.)

Anissimov şu değerlendirmede bulundu:

Her şey, Bitcoin'deki yükseliş eğiliminin yeni bir büyüme dalgasıyla devam edeceğine ve fiyatların şubat ayında 50 bin dolara çıkabileceğine işaret ediyor. Fakat en yakın hedef olarak 48 bin 51 doları görüyoruz.

Bu, operasyonel teknik analize dayalı tahmini bir rakam. Dolayısıyla Bitcoin'de Tesla'nın attığı adımı kurumsal segmentten gelen yeni bir yatırım dalgası izlerse bu seviye çok hızlı bir şekilde aşılabilir.

Kovid-19 pandemisinin neden olduğu küresel ekonomik belirsizliğin ortasında Wall Street fonlarının portföylerini kripto para birimleriyle çeşitlendirdiği son 11 ayda Bitcoin'in fiyatı kayda değer kurumsal yatırımlarla zaten yükselmişti.

Bitcoin geçen mart gibi yakın bir tarihte 5 bin doların altında işlem görüyordu fakat arka arkaya yeni rekor seviyelere ulaşması inişli çıkışlı oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para birimi geçen ay ilk defa 40 bin doların üzerine çıktıktan sonra 30 bin dolara kadar düştü ve ardından tekrar toparlandı.

Bu dalgalanmaya rağmen bazı kripto uzmanları Bitcoin'i sınırlı arzı nedeniyle bir nevi "dijital altına" benzetiyor. Singapur Merkez Bankası'ndan bir ekonomistin ocak ayında hazırladığı bir araştırma notunda, Bitcoin'in gelecekte bir tasarruf aracı olarak altının yerini alabileceği öne sürülmüştü.

Bitcoin 2020'de yüzde 300'e yakın kazanç kaydederek, altındaki (yüzde 23,4) ve Dow Jones borsasındaki (yüzde 6,8) toplam kazancı 10 kat farkla geride bırakmıştı.

Bu, Bitcoin tarihinde -en sonuncusu 2017'de görülmüş- üçüncü büyük fiyat rallisi olurken, bazı analistler durumun önceki iki boğa koşusuyla aynı şekilde sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor.

2017'de 20 bin dolara yakın zirvenin görülmesinin ardından fiyatların 3 bin dolara kadar indiği düşüşler kaydedilmişti. Benzer bir örüntü 2013'te de görülürken aynı yıl bin dolarlık yeni yüksek seviyeyi 200 dolara yakın fiyatlar takip etmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU