BM, 57 ülkeye çağrı yaptı: Suriye kamplarındaki vatandaşlarınızı geri alın

BM yetkilisi Fionnuala Ni Aolain sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirterek, kamplardaki şartların insanlık dışı olduğunu tekrarladı

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Birleşmiş Milletler, 57 üyesine Suriye kamplarındanki vatandaşlarını ülkelerine geri getirme çağrısında bulundu.

BM uzmanları, çoğunluğunu eski IŞİD üyesi yakınlarının oluşturduğu 10 bine yakın kadın ve çocuğun, Suriye'nin kuzey doğusundaki kamplarda herhangi bir hukuki işlem yapılmaksızın insanlık dışı şartlarda kaldığını belirtti.

Uzmanlar, uluslararası kanunlara göre ülkelerin kendi vatandaşlarını geri getirme yükümlülüğü bulunduğunu ifade ederek, gerekli durumlarda getirilenler arasındaki yetişkinlerin adil mahkemelerde savaş suçlarından yargılanması gerektiğinin altını çizdi.

Kamplarda yaklaşık 65 bin kişi var

Bölgedeki Kürt otoriteler tarafından idare edilen El Hol ve Roj kamplarında 64 bin 600 kişi tutuluyor. Bu kişilerin çoğunluğunu Suriye ve Irak vatandaşları oluştururken 57 ülkeden 9 bin 462 yabancı bulunuyor.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan BM özel raportörü Fionnuala Ni Aolain sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirterek aralarında Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Rusya ve ABD gibi ülkelerin bulunduğu listeyi "utanç listesi" olarak tanımladı.

Ni Aolain bazı kadınların IŞİD savaşçılarıyla nikahlarının internet üzerinden üzerinden kıyıldığını çocukların ise tamamen suçsuz bir şekilde o bölgede bulunduklarını hatırlatarak kamplardaki şartların insanlık dışı olduğunu tekrarladı.

Ni Aolin Kanada, Kazakistan ve Finland gibi ülkelerin ise bazı vatandaşlarını geri götürmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU