Darbe ve suikast teşebbüsünden kurtulan Haiti lideri: "Ben diktatör değilim"

Jovenel Moise koronavirüs salgınını ve güvensizlik havasını gerekçe göstererek 2020'deki seçimlere engel olmuştu

Jovenel Moise 7 Şubat 2017'de yemin ederek göreve başlamıştı (Reuters)

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, kendisine yönelik darbe girişiminin boşa çıkarılmasının ardından ulusa seslendiği konuşmasında "Ben diktatör değilim" dedi.

Darbe teşebbüsünde bulunan kişilerin kendisini öldürmek istediğini söyleyen Moise pazar günü yaşanan kalkışmadan saatler sonra yaptığı açıklamada, polisin 20'den fazla kişiyi tutuklandığını bildirdi.

Haitililer güne devlet başkanlığı sarayı civarında yükselen silah sesleriyle uyanırken, konut civarında çok sayıda polis ekibinin varlığı dikkati çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gün ortasında Facebook'tan beklenmedik bir şekilde halka seslenen Moise, başkent Port-au-Prince'teki uluslararası havalimanından yaptığı konuşmada, darbe girişimi gerçekleştiğini ve bu işe teşebbüs edenlerin tutuklandığını duyurdu.

Voice of America'nın haberine göre Moise konuşmasında, 2017'de 5 yıllık bir dönem için yemin ettiğini belirterek bir yıl daha görevde kalacağını söyledi.

Haiti lideri, koronavirüs salgınını ve güvensizlik atmosferini gerekçe göstererek 2020'de seçimleri gerçekleştirmemişti.

ABD'de Joe Biden yönetimi cuma günü yaptığı açıklamada, Moise'nin görev süresinin 7 Şubat 2022'de sona ereceği görüşüne destek verse de Haiti liderini hukukun üstünlüğüne saygı duyarak daha fazla kararname çıkarmaktan uzak durmaya ve bir an önce seçimleri düzenlemeye davet etmişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) yanı sıra Amerika Devletleri Örgütü (ADÖ) Genel Sekreteri Luis Almagro da bu konuda benzer bir duruş sergilemişti. Bununla birlikte ABD'de bazı parlamenterler, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e mektup yazarak kendisinden Moise'nin eylemlerini kınamasını istemişti.
 

Haiti.png
Pazar günü eylemlerde tutuklanan Moise karşıtı göstericiler (AP)


2016'daki tartışmalı başkanlık seçimleri nedeniyle vazifesini bir yıl geçici olarak yürüten ve devlet başkanlığına resmen Şubat 2017'de başlayan Moise, görev süresinin henüz dolmadığını ileri sürüyor.

Ülkenin muhalefet partisiyse, Moise'nin süresinin anayasada belirlendiği üzere 7 Şubat Pazar günü dolduğunu savunuyor.

Haiti anayasası da "Devlet başkanı 5 yıllığına seçilir. Bu dönem seçim gününü takip eden 7 Şubat'ta başlar ve o tarihte sona erer" ifadesine yer veriyor.

Moise geçen aylarda çıkardığı kararnamelerle ülkeyi yönetmesi ve Haiti halkını dehşete düşüren yaygın adam kaçırma ve çete şiddetini engellememesi nedeniyle gerek içeriden gerekse dışarından yoğun eleştirilere maruz kalıyor.  
 

Independent Türkçe, Voice of America

DAHA FAZLA HABER OKU