İlk insan gübreleştirme tesisi açıldı

Şirket kapasiteyi artırmayı amaçladıklarını belirtti

Recompose CEO'su Katrina Spade, altıgen yapıların önünde (Ken Lambert / Seattle Times)

ABD'nin Washington eyaletinin Seattle şehrinde kurulan insan gübreleştirme tesisi hizmet vermeye başladı.

Katrina Spade, yaklaşık 10 yıl önce mimarlık doktorası yaparken temellerini attığı fikri fon toplama, fizibilite ve hukuksal süreçlere ilişkin çalışmalarını tamamlayarak nihayet hayata geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Recompose adlı tesiste cansız bedenler içi odun, yonca ve saman dolu, çelikten yapılma altıgen şeklindeki yapıların içine yerleştiriliyor. Burada vücudun çürümesi için gerekli sıcaklık, su, karbon, nitrojen ve oksijen oranları sağlanıyor.

Sonraki 30 gün içinde doğal şekilde oluşan bakteriler ve hamur kancasına benzer bir aletin de yardımıyla ceset parçalara ayrılıyor. Sürecin sonunda elde edilen gübreyse iki hafta ila bir aylığına kurumaya bırakılıyor. Tüm işlem tamamlandıktan sonra gübre ailelere dağıtılıyor ya da çevreci restorasyon projelerine bağışlanıyor.

Şirkete göre gübreleştirilen her cansız beden, toprağa gömme ya da yakma gibi geleneksel yöntemlere kıyasla 1 ton karbon salımının önüne geçiyor.

Gübreleştirme işleminin kişi başına 5 bin 500 dolarlık (yaklaşık 39 bin TL) bir maliyeti var.

Şirketin müşteri ve iletişim yönetiminden sorumlu Anna Swenson, şu anki tesiste yalnızca 10 cansız beden üzerinde gübreleştirme işlemi yapabildiklerini fakat daha geniş bir alana taşınarak bu kapasiteyi 40'a kadar çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Washington, 2019'da ölü gübreleştirmeye izin veren yasa tasarısını eyaletin Demokrat valisi Jay Inslee'nin imzasıyla kabul etmiş, ABD'de buna izin veren ilk eyalet olmuştu.


 

Independent Türkçe, VICE

DAHA FAZLA HABER OKU